Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 augusti 2023 | 21:45

Du har väl inte missat Mikael Persbrandt i en av årets bästa sci-fi-serier?

Det är lätt att missa när Persbrandt visas som hastigast under den andra säsongen av påkostade "Foundation". Men han spelar en av seriens viktigaste roller!
Den första säsongen av "Foundation" hos Apple TV+ var helt okej. Den andra är ren och skär sci-fi-njutning, vilket jag redan ägnat en hel artikel åt att förklara. Men för alla som nu har hunnit ge den andra säsongen en chans, så har man kanske också märkt att den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt skymtat förbi som hastigast.
 
Författaren Isaac Asimov skrev "Stiftelsetrilogin" ("Foundation" på engelska) redan på 1940-talet och förutsåg så många teknologiska framsteg att han sedan länge hyllats som en av sci-fi-genrens allra tyngsta skribenter. Böckerna utspelar sig över tusen års tid och har länge ansetts vara omöjliga att adaptera men samtidigt funnits där som inspiration åt bland annat George Lucas under skapandet av Star Wars. 
 
Så när vi nu under den andra säsongen har fått se några få glimtar av en karaktär som kallas för "The Mule", så kan vi svenskar vara stolta över att det är en av bokseriens allra viktigaste och mäktigaste karaktärer som nu axlas av just Persbrandt. 
 

Hans mål är att bli härskare över hela universum

 
 
Med tanke på att "Foundation"-skaparen David S. Goyer har gjort en rad förändringar i grundmaterialet, för att göra det möjligt för oss att följa några av karaktärerna genom den här tusenåriga resan, så är det givetvis fortfarande svårt att veta om The Mule kommer att få en lika stor roll även i tv-serien. Men med tanke på att vi redan i början av den andra säsongen introducerats för en karaktär som inte ens är född förrän ett par hundra år in i handlingen, så tyder mycket på att man planerar att gå en väg som är snarlik böckerna. 
 
The Mule är nämligen en mäktig mutant, som sannolikt funnits med i bakhuvudet hos George Lucas när han skapade sin ikoniska Darth Vader-karaktär. Hans mål är nämligen att bli härskare över hela universum och med tanke på att han bland annat kan styra folks viljor, så är han en av få beräkningar som Hari Seldon inte kunnat ta i beaktning. 
 
 
Om Apple TV+ väljer att förnya "Foundation" med en tredje säsong lär vi med andra ord inte bara få se skymtar av Persbrandt. Han kommer då att bli en av seriens mäktigaste hot. Men det beror väl på hur många som väljer att ge den här andra säsongen en chans först.
 
Fram tills dess får vi fortsätta njuta av Lee Pace i rollen som hela universums kejsare, Jared Harris som Hari Seldon och Lou Llobell och Leah Harvey i rollerna som Gaal Dornick och Salvor Hardin. Den andra säsongen av "Foundation" kommer att bestå av totalt tio nya avsnitt, finalen släpps den 15 september.
 

Läs också: Andra säsongen av "Foundation" är ren och skär sci-fi-njutning

 
Har du hunnit ge den nya säsongen av "Foundation" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tycker om den hittills!
| 25 augusti 2023 21:45 |