Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

14 juli 2023 | 15:30

Andra säsongen av "Foundation" är ren och skär sci-fi-njutning

MovieZines tv-redaktör har kollat in hela den andra säsongen av "Foundation" och gillar den ännu mer än den första.
Rebecca Fergusons populära sci-fi-serie "Silo" släppte sitt sista avsnitt för bara två veckor sedan, men redan nu kan alla sci-fi-fantaster fortsätta att njuta av genren hos Apple TV+. Den andra säsongen av "Foundation", en adaption av den hyllade sci-fi-författaren Isaac Asimovs "Stiftelsetrilogin", är nämligen äntligen här. Och jag gillar fortsättningen ännu mer än den första säsongen.
 
Som självutnämnd sci-fi-älskare såg jag fram emot den första säsongen med sådan spänning att jag läste igenom Asimov-böckerna som förberedelse. Och lyckades därefter även knipa en intervju med seriens skapare David S. Goyer, som då förklarade sin plan med att göra hela åtta säsonger av "Foundation" för att få ut det allra viktigaste ur böckerna:
 
- Pitchen [till Apple TV+] var över två timmar lång... så vi har nog inte riktigt tid att gå igenom allt, haha. Men jag berättade att det skulle röra sig om en episk resa, ett tusenårigt parti schack och att om vi skulle ha tur nog att få berätta klart hela vår historia på det sätt jag ville - så skulle vi behöva åtta säsonger för att göra det på bästa möjliga sätt.
 
 
Leah Harvey, Jared Harris och Lou Llobell i den andra säsongen av "Foundation".
 
När vi nu är framme vid den andra säsongen så har vi tagit oss över hundra år in i det tusenåriga schackpartiet och är framme vid Hari Seldons (Jared Harris) nästa kris. Kejsaren Brother Day (Lee Pace) planerar att gifta sig och skaffa riktiga barn, istället för att fortsätta klona sig som man framgångsrikt gjort i hundratals år. Lou Llobell och Leah Harvey återvänder också som Gaal Dornick och Salvor Hardin, som under denna säsongen kommer försöka utveckla sina mutantförmågor.
 
Under den första säsongen gick väldigt mycket tid åt till att förklara själva upplägget med den komplicerade och tusenåriga berättelsen. Under den andra säsongen är vi redan i gång och får börja njuta av allt från påkostade rymdskepp, mängder av olika planeter, robotar och ett imperium som sjunger på sista versen. Det blir allt lättare att förstå hur det kommer sig att George Lucas kunde inspireras av Asimovs "Stiftelsetrilogin" när han skrev "Stjärnoras krig". För någon som gillar sci-fi så är den andra säsongen verkligen ren och skär njutning.
 
Det har däremot länge ansetts vara omöjligt att adaptera berättelsen vi får se i "Foundation", på grund av hur komplex den är och att det hade blivit svårt att behöva byta ut karaktärerna under varje säsong. Men faktumet att man gjorde kejsaren till en klon (som ersätter sig själv) och att Hari Seldon får leva vidare som en digital form av sig själv - gör att vi tittare får njuta av både Lee Pace och Jared Harris skådespelande i säsong efter säsong. Båda två är personliga favoriter efter sina insatser i "Halt and Catch Fire" och "Chernobyl". Under den andra säsongen får båda två chansen att flexa sina förmågor ännu mer än under den första. Nu håller jag bara tummarna för att det faktiskt blir en tredje säsong också!
 
 
Om du hängt med i nyheterna inför den andra säsongen så har du säkert koll på att vi kommer få se Mikael Persbrandt dyka upp under säsongen också. Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att det är en enormt viktig karaktär han kommer att spela, men som knappt hör till den här tiden som den andra säsongen utspelar sig under och därav lär bli en större spelare först nästa säsong (om det blir någon). 
 
Det första avsnittet ur den andra säsongen av "Foundation" finns nu tillgängligt hos Apple TV+. Den nya säsongen kommer att bestå av totalt tio nya avsnitt. 
 
 
Kommer du att ge den andra säsongen av "Foundation" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 14 juli 2023 15:30 |