EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

16 november 2019 | 18:00

Shantel VanSanten: ”Joel Kinnaman är fenomenal”

”For All Mankind”-skådespelerskan vill vara mer än astronautens hustru, berättar hon i en intervju med MovieZine.
Shantel VanSanten är en flitig tv-skådis som medverkat i bland annat ”One Tree Hill”, ”The Flash” och senast ”The Boys”. Jordnära roller varvas med science fiction, och med sin senaste serie - ”For All Mankind” - får hon lite av båda världarna. VanSanten spelar Karen, hustrun till Joel Kinnamans astronaut, i denna alternativa skildring av rymdkapplöpningen på 1960-talet.

Jag träffade henne inför premiären av Apple-serien för att höra mer om hennes svenske motspelare, och hur hennes karaktär hanterar sitt minst sagt unika långdistansförhållande.

Berätta, vem är Karen?

- Jag kan berätta alla snaskiga detaljer eftersom Joel inte är här (skratt). Karen Baldwin är Edwards bättre hälft. I den här relationen behöver båda jobba ihop för att han ska kunna sköta sitt arbete. Det är så intressant, tycker jag, för det vore lätt att säga ”jaha, hon är en astronautfru”. Vi tror att vi förstår vad det innebär från tidigare berättelser. Men egentligen undersöker vi djupare vad som gör den här historien jordnära. Hur hustrun måste klippa gräset, uppfostra barnen och skapa en trygg miljö för att maken, astronauten, ska kunna komma hem.

- Det var också en häftig tidsera att utforska, inte bara för rymdforskningen. Jag gjorde mycket research och insåg att kvinnan inte ens fick äga kreditkort. feministen inom mig skrek: ”Va?!”

- För att vara ärlig, när vi började var jag inte säker på om jag ens gillade Karen. Kvinnorna på den tiden var så annorlunda. Jag behövde hitta empati för henne. Men för varje avsnitt insåg jag mer och mer hur mycket hon faktiskt bär på. Han är där uppe i rymden, utan gravitation, men de som blev kvar får bokstavligt talat bära upp hela världen på sina axlar.
 
 
Hur var det för dig att jobba med Joel Kinnaman?

- Han är fenomenal! Såklart. Jag avgudar honom. I många scener är vi inte tillsammans, fast vi är - förstår du hur jag menar? De har sina sätt att kommunicera även när de är isär. Joel är en sådan otrolig skådespelare, han behöver inte ens göra så mycket. Han kan sitta och lyssna, och man vet allt som pågår i hans huvud. Det var så bra att spela mot honom, och hitta utmaningarna i manus och utmaningarna i deras gemensamma liv.

Hur bra koll har du själv på rymdprogrammet?

- Jag växte upp i Houston, Texas. Så alla våra skolutflykter gick till NASA. Jag hade en mellanstadielärare som lärde oss allt om rymden, och tack vare det älskade jag vetenskap som barn. Jag drömde själv om att bli astronaut, så på sätt och vis är cirkeln sluten. Det är vackert att vara del av en serie som kretsar kring rymden och utforskningen av rymden.

Hur känns det för dig att vara med och lansera Apple TV+ med ”For All Mankind”?

- Ingen av oss visste när vi skrev på. Det har såklart varit spännande, det här kommer ju bli stort! Men på inspelningen är det som vilken annan tv-serie som helst. Först nu känner vi av den positiva responsen och effekterna av att Apple verkligen tror på vår serie. Det känns som en stor belöning. Ibland spelar man in något som man tror på, men världen får aldrig se det.

- Vi vet att vi har en speciell serie. De har gjort ett underbart jobb med att göra något alternativt av den välbekanta historien, och det känns inspirerande. Jag lärde mig mycket av de andra karaktärerna. Det börjar med en stor förlust och låter oss omvandla det till framsteg. Det är något vi kan lära oss av idag, i vår värld.
 
"For All Mankind" finns att streama på Apple TV+.
| 16 november 2019 18:00 |