Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

30 oktober 2021 | 21:00

Kristen Bell: "Jag är för snäll och rädd för att bryta mot regler"

MovieZine har snackat med den alltid lika populära skådespelerskan Kristen Bell, om rollen som oväntad förfalskare - i den delvis sanna filmen "Queenpins".
Kristen Bell slog igenom med titelrollen i "Veronica Mars" redan 2004, men har sedan dess även hunnit låna ut sin röst till Anna i de megapopulära "Frost"-filmerna samt underhållit oss i tv-serierna "The Good Place", "Gossip Girl" (även här med rösten) och "House of Lies".
 
Vi har däremot inte sett henne axla huvudrollen som en av USA:s mest oväntade förfalskare, som lyckades lura till sig 40 miljoner dollar genom fejkade rabattkuponger - förrän nu. Handlingen i långfilmen "Queenpins" bygger lite förvånande nog på en sann historia, men där filmskaparna även tagit sig vissa friheter och skapat en både underhållande men även stundtals gripande och spännande berättelse.
 
I huvudrollerna hittar vi utöver Bell även Kirby Howell-Baptiste ("Veronica Mars"), Paul Walter Hauser, Joel McHale och Vince Vaughn. Inför den svenska premiären hos Amazon Prime Video så fick MovieZine chansen att byta några ord med Bell, som bland annat ger goda tips och råd inför Black Friday-shoppingen runt hörnet samt förklarar vad som fick henne att falla för just "Queenpins"-manuset.
 
Kirby Howell-Baptiste och Kristen Bell som Connie och JoJo i "Queenpins".
 
Vad var det som gjorde att du fick upp ögonen för just det här projektet? En delvis sann berättelse om hur två kvinnor förfalskade rabattkuponger, till ett värde av 40 miljoner dollar.
 
- Jag gillade att det här i grunden var två kvinnor som bryter mot reglerna, men att det ändå går att heja och hoppas på att de ska lyckas. Nu begås det ju visserligen ett "white collar"-brott här, men det går samtidigt även att förstå hur det som händer är en slags befrielse i deras liv - som man ändå vill unna dem på något sätt.
 
- Redan när jag läste manuset första gången så kunde jag själv känna hur jag hejade fram karaktärerna, vilket gjorde mig ganska säker på att det här var en berättelse som tittarna där hemma skulle gilla också. 
 

"Enda gången jag kan relatera till de mer illegala delarna i filmen..."

 
Kristen Bell som Connie i "Queenpins". 
 
Det är inte helt ovanligt med folk som samlar på sig rabattkuponger eller jagar superdeals under Black Friday, det brukar till och med påstås att vi är som gladast under året just efter Black Friday - när man kunnat unna sig något man vill ha, till bra pris. Vad har du själv för relation till den värld som din karaktär faller lite djupare ned i än oss andra?
 
- Jag skulle nog inte köa själv utanför någon affär under Black Friday exempelvis, men min pappa brukar genomsöka internetbutikerna med lupp inför och under Black Friday. Du vet, man måste hålla sig välinformerad och uppdaterad... för många gånger när det kommer till Black Friday-rean, så har produkterna producerats långt i förväg med billigare material för att kunna säljas extra billigt just då. Om du inte gör din research kommer du med största sannolikhet att bli lurad av företagen. Så, du måste göra din research. Eller ringa min pappa!
 
- När det kommer till rabattkuponger så kan jag däremot inte få nog av Bed Bath & Beyond-rabattkuponger. Jag menar 20 % på ett riktigt fint duntäcke; ja, tack! Sedan måste jag nog ändå erkänna att enda gången jag kan relatera till de mer illegala delarna i filmen, eftersom jag är för snäll och rädd för att bryta mot regler själv, är när jag dragit fram en rabattkupong hos just Bed Bath & Beyond... fast jag varit fullt medveten om att den egentligen gick ut för typ fem år sedan. För att sedan stå där och undra om någon kommer att märka det - och hela tiden vara helt redo att riva sönder den och be om ursäkt för mitt "misstag".
 
- Jag har samtidigt jobbat och kunnat betala mina räkningar själv, ganska länge nu. Jag har ett sparkonto. Så, även fast jag givetvis kan uppskatta en riktigt bra deal... om det är just vad det är, så är det inte något jag aktivt letar efter heller. Min nuvarande sinnesstämning är snarare; skänk bort till någon som behöver det mer än dig själv. 
 

"Många tvingas sätta sig själva i personlig konkurs"

 
Kirby Howell-Baptiste och Kristen Bell som JoJo och Connie i "Queenpins". 
 
"Queenpins" är på många sätt en underhållande och rolig film, särskilt med tanke på att den är baserad på verkliga händelser. Men när vi först möter din karaktär så befinner hon sig på en mörk plats i livet, gjorde ni något för att försöka undvika stereotyper av liknande livsöden där? 
 
- Vi försökte nog inte aktivt undvika några stereotyper eller så. För även om vi givetvis har stött på många andra karaktärer på film och tv som har svårt att skaffa barn eller få ett meningsfullt jobb, så är det något som väldigt många kämpar med och kan relatera till. Särskilt med tanke på att det här är baserat på verkliga händelser, även fast den verkliga versionen av min karaktär inte var en olympisk friidrottare [karaktären tävlade i gång].
 
- Jag fick för övrigt träna ordentligt för att klara av några av gångscenerna i filmen, det är nog den värsta konditionsträningen jag någonsin plågat mig igenom. Man ser ut som en galning medan man gör det, men det är faktiskt otroligt svårt och jobbigt. 
 
- I filmen så valde vi att lyfta fram henne som en pensionerad elitidrottare. Någon som vi tidigare sett upp till och satt på ett piedestal, hejat på, krävt att den ska representera vårt land och blivit arga på vid misslyckanden. Någon som haft en scen med ett stort stöd från alla omkring sig, till fullständig tystnad ensam i sitt hus - utan att möjligheter eller förmågan att ta sig vidare i livet. När den karriären tar slut så har majoriteten av dessa idrottare inte någon ekonomisk trygghet att falla tillbaka på efteråt. Många tvingas sätta sig själva i personlig konkurs. Jag kan ju tycka att vi borde ta bättre hand om alla dessa människor som representerat oss som land på elitenivå, så jag gillar att vi kunde addera det till min karaktär. 
 
 
"Queenpins" finns nu tillgänglig att streama hos Amazon Prime Video. 
 

Läs också: Nya filmer och serier på Amazon Prime Video i oktober

 
Kommer du att ge Kristen Bells nya långfilm en chans? Kommentera gärna nedan!
| 30 oktober 2021 21:00 |