Intervju

Skribent

Mats Karlsson

5 oktober 2013 | 20:01

Nick Frost: "Jag är världens lataste man"

Skådespelaren berättar varför han så ofta får spela fulla karaktärer och hur han lägger vänskapen åt sidan på inspelningsplatsen.

Nick Frost har varit Simon Peggs trogne följeslagare i många år, men har även jobbat på egen hand i filmer som "The Boat That Rocked", "Attack the Block" och "Snow White and the Huntsman". Precis som med Pegg kom Frosts genombrott med "Shaun of the Dead". I avslutningen av Cornetto-trilogin "The World's End" spelar Frost den numer skötsamme Andy Knightley.

MovieZine träffade Nick Frost på ett hotell i London som än en gång bevisar att framgångarna har inte stigit honom åt huvudet. En mer jordnära skådespelare får man leta efter. Något som han själv tackar sin svenska fru för. Frost berättar för MovieZine om succén med "Shaun of the Dead", vänskapen med Pegg och Wright och deras nördighet.

Om vi jämför dagens Nick Frost med nykomlingen Nick Frost. Vad är den största skillnaden?

- Nu lever jag i ett finare hus och jag har en fantastisk fru och fina barn. När jag var 18 levde jag ett annorlunda liv, jag gjorde det som föll mig in. På den tiden tyckte jag själv att jag hade ett fantastiskt liv. Jag jobbade som servitör i min ungdom och jag var en väldigt bra servitör. Jag jobbade minst lika hårt som servitör som jag gör idag som skådespelare. Även om det är ett skitjobb så har jag alltid trivts med mitt jobb.

Hur reagerade du när Simon Pegg och Edgar Wright sa att du skulle få spela killen som inte dricker?

- Haha! Jag blev faktiskt glad. Det var kul att få spela en skötsam kille, men trots att han inte dricker kan man se på honom att han egentligen vill göra det. Gary King (Simon Pegg) är en irriterande person som får en att vilja dricka. Jag spelar ofta fulla karaktärer, eftersom jag gör det så bra (skratt). Fast det är en utmaning som skådespelare att spela något annat.

Försökte du övertala Simon och Edgar att få spela Gary King istället?

- Nej, det gjorde jag inte. Det var alltid tänkt att Simon skulle vara Gary, så jag gjorde inga försök att få spela den rollen. Jag vet att det är många som tror att jag spelade mig själv i "Hot Fuzz" och "Shaun of the Dead", men det gjorde jag inte alls. I "Hot Fuzz" pratade jag exempelvis en dialekt man pratar i västra England.

Hur är det att jobba med sina kompisar som du gör i Cornetto-trilogin?

- Det är som att jobba med familjemedlemmar. Vad man än gör så förändras inte vänskapen. Men vi är ganska bra på att lägga vänskapen åt sidan, när vi behöver göra det. Förutom att jag är skådespelare är jag också producent, så jag hjälper Edgar och ger honom det han vill ha. Allt handlar om att veta sin plats på inspelningen och Edgar är chefen. Men när vi har rast mellan tagningarna, då är vi som kompisar igen.

Du var manusförfattare till "Paul", men inte till "The World's End". Varför inte?

- Edgar skrev manus till "Hot Fuzz" och "Shaun of the Dead" och de blev väldigt lyckade. Jag skulle hata mig själv om jag tog bort dynamiken, så jag var nöjd med att vara skådespelare.

Simon Pegg och många andra kallar dig för världens roligaste man. Sätter det stor press på dig?

- Nja, det är ju mest nonsens. Det betyder inget för mig. Min fru håller inte alls med Simon, hon säger alltid jag är världens lataste man. Men visst, ibland kan jag nog vara rolig.

När du, Simon och Edgar är ute, vem av er tre är ledaren?

- Det är olika från dag till dag. Vi har alla vår grej som vi är bra på. Jag vet vad vi behöver göra för att nå vårt mål och är den som säger åt de andra att det kan vara dags att gå vidare. Ibland har vi 50 personer att hålla reda på, så man måste vara skärpt. 

Hur nördiga är ni på inspelningen?

- Vi är lika nördiga på inspelningen som vi är hemma eller var vi än är någonstans. Vi har ingen knapp som vi stänger av och på. Vi är de vi är. Vi har varit nördar i så många år och det går inte att stoppa undan.

Var ni beredda på succén med "Shaun of the Dead"?

- Nej, det var vi inte. Jag vet att många säger att de var medvetna att de visste att de gjorde något speciellt under inspelningen, men jag tror de säger det när de tänker tillbaka på vad de har gjort.

Hur gör ni för att inte bli för kaxiga när ni gör en ny film tillsammans?

- För jag tror inte på när någon påstår något sådant. Jag tror på min fru, Simon och Edgar. Skulle jag bli för kaxig skulle min fru lämna mig. Men skulle jag vara 25 år och singel, skulle det vara en helt annan femma. Man får helt enkelt hålla sig kvar på marken, när man har fru och barn.

Nick, Simon säger att han inte vill se dig i "Star Wars 7". Men du kanske vill vara med? 

- Nej, jag vill inte vara med.

Vad säger du om J.J. Abrams ringer dig?

- Jag skulle faktiskt säga nej. Men visst, det skulle vara trevligt att få erbjudandet. Fast jag delar Simons inställning, jag vill inte se mig själv i "Star Wars: Episod VII". Så fort jag ser mig själv i TV-rutan eller på bioduken är det mina egna brister, exempelvis min tandlagning som fångar min uppmärksamhet och det förstör magin.

"The World's End" får biopremiär 9 oktober.

| 5 oktober 2013 20:01 |