Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

5 januari 2019 | 19:00

MovieZine träffar de Guldbagge-nominerade "Goliat"-skådespelarna

Joakim Sällquist och Sebastian "Sebbe" Ljungblad har i sina livs första filmroller lyckats knipa varsin Guldbagge-nominering, för sina magiska insatser i Peter Grönlunds "Goliat". MovieZine träffade de båda skådespelarna under premiären.
I veckan var det dags att tillkännage årets Guldbagge-nomineringar. "Gräns" leder visserligen med flest nomineringar totalt, men med både "Goliat" och "Unga Astrid" tätt därefter. 
 
I kategorin för årets bästa manliga huvudroll är däremot "Goliat" solklara favoriter, med sina dubbla nomineringarna för Joakim Sällquist och Sebastian "Sebbe" Ljungblad. Två superstarka och gripande prestationer, från två fantastiska skådespelare i sina livs första roller.
 
"Goliat" har hyllats för sin råa och mångbottnade skildring av en familj i samhällets utkant. Vår recensent, Viktor Jerner, kallade filmen för en svensk version av "Gudfadern" i sin recension.
 
Large a654a22fa60ae79ea39339fa19209b4f ska cc 88rmavbild 202019 01 04 20kl. 2008.45.12
Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist och jag själv, efter premiären på biograf Cnema i Norrköping. Foto: Stefan Blomberg
 
Jag är absolut med på Jerners hyllning, men för min egen del är det framför allt relationen mellan fader och son som är filmens hjärta. Något som kanske hjälptes av att jag själv såg filmen på premiären tillsammans med min egen pappa, sittandes bredvid Joakim Sällquist och hans pappa. Medan vi alla i salongen såg hur en pappa desperat försöker göra sin son redo för det oundvikliga.
 
Jag blev därför väldigt glad när jag efteråt fick sitta ned en kort stund med de båda huvudrollsinnehavarna, innan de skulle vidare på filmens premiärfest. Kemin vi fick se på bioduken, är lika naturlig och självklar även där i vårt lilla rum tillsammans.
 
Det är ingen hemlighet att de båda bär på vissa upplevelser och erfarenheter i bagaget, som har gjort dem särskilt lämpade att ta sig an sina roller. När vi kommer in på det under vårt samtal var det rörande att se hur Joakim, som fadersgestalten i relationen, direkt valde att dela med sig av sitt eget förflutna - så att Sebastian, eller Sebbe som han kallas, inte skulle behöva göra det om han inte själv ville.
 
Large a654a22fa60ae79ea39339fa19209b4f ska cc 88rmavbild 202019 01 04 20kl. 2008.45.46
 
Ni spelar verkligen två roller som är helt beroende av varandra. Hur tycker ni att det har fungerat?
 
Sebbe: Det har gått sjukt bra!
 
Joakim: Vi har verkligen hjälpt varandra i alla scener tillsammans. Vilket jag tror har varit bra både för mig och Sebbe. Det uppstod någon form av magi när vi var tillsammans, vilket vi är väldigt glada för.
 
När jag pratade med Peter [Grönlund, filmens regissör] så nämnde han hur viktigt det är att söka efter rätt personer för den här typen av roller. Eftersom han är ute efter den här råa autenticiteten. Vad är det som gör att ni passar så perfekt för just dessa roller?
 
Sebbe: Jag vet inte riktigt hur jag bäst ska svara på det...
 
Joakim: ... jag tror att både Sebbe och jag är ganska intuitiva människor - och har en väldigt bra inlevelse båda två. Sen är det klart att vi båda har erfarenheter, eller åtminstone jag, av kriminalitet, droger... och ett dysfunktionellt familjesystem. Där man inte ser varandra och där man inte möter varandras behov, på något sätt. De här gamla erfarenheterna gjorde att jag kunde, med hjälp av min inlevelseförmåga, gå in i de gamla känslorna och använda mig väldigt mycket av det - när jag läste Peters manus. Jag tror att det är lite samma sak för dig också Sebbe?
 
Sebbe: Absolut, det håller jag med om. Vi har lite olika erfarenheter, men har kunnat använda oss av dem precis som Joakim säger.
 
 
Hur var det att arbeta med Peter Grönlund som regissör?
 
Joakim: Superbra!
 
Sebbe: Ja, verkligen. Han gjorde vårt jobb väldigt enkelt.
 
Har ni skådespelat något alls innan "Goliat"?
 
Joakim: Nej, vi har inte ens stått framför en kamera tidigare. Det här var första gången för oss båda. Den första gången vi agerade mot varandra var faktiskt i det här huset vi sitter i nu, i rummet där borta [pekar bakom ryggen på mig] där det står "släck lyset"].
 
Kul! Cirkeln har på sätt och vis slutits nu under premiären med andra ord. Något säger mig att det kommer att gå väldigt bra för er om ni skulle vilja fortsätta skådespela - finns det ett sånt sug?
 
Sebbe: Det finns det absolut.
 
Joakim: Ja, man har verkligen fått mersmak. Men vi är oerhört glada bara över att ha fått chansen nu i "Goliat".
 
 
Guldbaggegalan 2019 hålls den 28 januari på Cirkus i Stockholm, och tv-sänds på SVT. Årets värd är skådespelaren Emma Molin, känd från "Grotesco". Då får vi se om Joakim eller Sebbe lyckas plocka hem en välförtjänt vinst i bästa manliga huvudroll-kategorin - eller om någon av de andra nominerade i kategorin (Fredrik Dahl och Mikael Persbrandt) lyckas knipa den framför "Goliat"-skådespelarna.
 
Vad tyckte du om "Goliat" - och framför allt om skådespelarnas insatser? Kommentera gärna nedan!
| 5 januari 2019 19:00 |