Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

13 april 2022 | 20:00

"Efter den lilla incidenten lärde jag mig att hålla käft"

MovieZine möter Marvels nyaste tillskott, skådespelerskan May Calamawy som axlar en av huvudrollerna i "Moon Knight" tillsammans med Oscar Isaac.
Det är väl knappast någon som har missat att det är Oscar Isaac som spelar titelkaraktären "Moon Knight" och att Ethan Hawke axlar rollen som seriens antagonist. Det är trots allt två skådespelare de flesta Marvelfans redan känner till, från mängder av andra produktioner genom åren.
 
Men efter att själv ha fått förhandstitta på fyra av seriens totalt sex avsnitt så kan jag redan nu bekräfta att skådespelerskan May Calamawy har avsevärt mer att göra än Hawke i serien. Rollen som Layla El-Faouly är vid sidan om Isaacs många roller (Marc Spector/Steven Grant/Moon Knight) den klart största i "Moon Knight".
 
I en produktion där hon varit en av väldigt få kvinnor, så står Calamawy definitivt ut ur mängden och lär få både en och två fans inom en relativt snar framtid. Några få har kanske sett Calamawy i den kritikerrosade tv-serien "Ramy" tidigare, men utöver det lär det här bli den första gången många introduceras för skådespelerskan från Bahrain. Under vårt samtal med Calamawy så berättar hon om hur hon kontaktades via Instagram, via regissörens fru ("vi araber tar andra vägar"), som specifikt var ute efter henne till nyckelrollen. 
 
May Calamawy som Layla El-Faouly i "Moon Knight".
 

Jag vet att många skådespelare som blivit en del av någon av Marvels filmer eller serier inte vetat vilken roll man har varit på en audition för, utan att man får veta det efteråt. Hur såg din väg in i det här projektet ut?

 
- En vän till mig hade faktiskt berättat att man höll på att utveckla ett projekt hos Marvel, med en karaktär som jag kanske skulle gilla och som krävde att man var tvungen att träna upp sin fysik en hel del. Vilket jag tyckte lät intressant och undrade vad det kunde vara för någon roll. 
 
- Och konstigt nog, bara en och en halv vecka senare så hörde Mohamed Diabs [seriens regissör] fru - som jag inte kände alls sedan tidigare - av sig till mig över Instagram. Hon skrev att hennes make var intresserad av mig till en roll... och jag visste inte ens om jag vågade tro att det var på riktigt. Så jag berättade för min manager och hon utbrast ungefär vad jag själv tänkte: "På Instagram?". Men jag antar att vi araber tar andra vägar, du vet. Haha!
 
- Efter ett tag fick vi däremot en officiell audition och en bekräftelse på att allt faktiskt var på riktigt. Då visste jag inget alls om karaktären, mer än att hon var från Egypten. Fast bara det faktumet var mer än tillräckligt för mig att verkligen vilja ha rollen. Så jag genomförde min audition och några veckor senare testade man min och Oscar Isaacs kemi tillsammans... och lyckligtvis ledde det till att jag landade rollen!
 

"Han kunde lika gärna ha varit två helt olika personer"

 
Large e34b8d34cefa9fc46528351c48483976 moon knight may calamay
May Calamawy och Oscar Isaac i "Moon Knight".
 
Du har en hel del scener tillsammans med Oscar Isaac i "Moon Knight", där hans karaktär skiftar en hel del fram och tillbaka med tanke på hans mentala och psykiska problem. Din karaktär är ju däremot den samma hela tiden, så hur var det för er under inspelningarna att få till den rätta kemin med flera olika Isaac-prestationer ibland nästan samtidigt?
 
- Vi var givetvis tvungna att vara försiktiga med hur vi hanterade de psykiska problemen som Oscars karaktär(er) har, så det inte skulle kännas som en parodi. Lyckligtvis var han såpass duktig och smart kring hur han klev in i sina roller, så han kunde lika gärna ha varit två helt olika personer.
 
- Jag - och alla andra med för den delen - kunde alltid känna av energin och veta om han var Marc eller Steven, vilket även gjorde det lättare för mig att veta hur jag skulle agera mot honom. Jag var generellt sett mer på min vakt när han var Marc och mer öppen och omhändertagande omkring Steven. Och desto mer bekväm Oscar blev med att byta fram och tillbaka, så kunde vi bara leka och ha roligt med det. För han kom till en punkt där han verkligen kunde byta från ett ögonblick till ett annat, vilket var riktigt kul att få se och uppleva på nära håll.
 

"Efter den lilla incidenten, så lärde jag mig att hålla käft."

 
 
Med tanke på att det här är en Marvel-serie, så kommer det tillsammans med en hel del hemlighetsmakeri... där man som skådespelare tvingas lära sig att hålla väldigt tyst. Hur var den erfarenheten för dig under det här projektet?
 
- Jag tror inte att någon trodde på att jag var med i serien, under en ganska lång tid. "Absolut, du är med i en Marvel-serie...". För man får ju inte säga något om det. Jag berättade för några vänner att jag skulle vara med, men kunde inte ge någon mer information än att jag skulle vara med... på ett eller annat sätt. Men allt eftersom så börjar smågrejer läcka ut - och jag berättade faktiskt en grej för min 7-årige brorson och sade att han fick lova att inte berätta för någon.
 
- Sedan fick jag veta att han berättade för hela sin familj och min brorsa blev skitsur för att han tyckte att jag hade spoilat allt för honom, haha. Efter den lilla incidenten, så lärde jag mig att hålla käft. 
 
En kort sista fråga då. Om serien går och blir en succé, hade du velat fortsätta spela din roll i en eventuell andra säsong... eller långfilm?
 
- Det skulle jag inte tacka nej till, om ett sådant erbjudande dök upp. Så, helt klart ett ja på den frågan!
 
Här kan du se hela vårt snack med May Calamawy:
 
 
De tre första avsnittet av "Moon Knight" finns nu på Disney+. Den första säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt.
 

Läs också: 7 saker du behöver ha koll på innan du ger "Moon Knight" en chans

 
Kommer du att ge "Moon Knight" en chans hos Disney+ under våren? Kommentera gärna nedan!
| 13 april 2022 20:00 |