Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 mars 2022 | 12:00

7 saker du behöver ha koll på innan du ger "Moon Knight" en chans

Efter att ha fått förhandstitta på "Moon Knight" och ställa ett gäng frågor till gänget som ligger bakom serien, har vi nu samlat all kunskap på ett ställe.
Det börjar kanske bli en aning svårt att hålla koll på alla filmer och tv-serier inom Marvel Cinematic Universe (MCU), så hur mycket behöver du egentligen ha koll på innan du börjar titta på det nyaste tillskottet "Moon Knight"? Svaret på den frågan är att du inte behöver ha sett något alls, av alla titlar som har kommit under de senaste åren så är nog det här en av de lättaste att komma in som helt ny tittare till... även fast det kanske inte är helt lätt att hänga med av andra orsaker.
 
Efter att ha fått närvara på en presskonferens med de ledande skådespelarna, seriens manusförfattare, regissörer och producent, ett par enskilda intervjuer med några ur gänget samt en förhandstitt på säsongen, så har åtminstone jag börjat få grepp om "Moon Knight". Och jag hade personligen noll koll på karaktären sedan tidigare, en karaktär som jag bara hört beskrivas som "Marvels version av Batman" - även fast det inte är en beskrivning jag kunnat känna igen mig i under tittandet.
 
 
Här nedan har jag sammanställt svar på några av de mest efterfrågade frågorna om "Moon Knight"-serien, som även jag själv fram tills nyligen inte hade särskilt bra koll på. 
 

1. Är "Moon Knight" sevärd?

 
 
Jag börjar med den mest givna frågan. Med tanke på att jag har fått förhandstitta på fyra av seriens totalt sex avsnitt så tycker jag ändå att jag har fått en ganska bra uppfattning om vad "Moon Knight" är för typ av tv-serie. Och den lättaste liknelsen här är nog att kalla serien för en salig blandning av Jim Carreys "Mina jag & Irene", FX-serien "Legion" och "Indiana Jones"-filmerna. Om du spontant känner att det låter som en bra blandning, så råder det ingen tvekan om att du kommer att kunna få ut en hel del underhållning av "Moon Knight". 
 
Personligen hade jag kanske hoppats på en något mörkare ton, vilket verkligen fick mig att falla för just "Legion" men här lutar det oftare åt att vara komiskt á la "Mina jag & Irene"... fast utan att för den delen någonsin kännas som "komediserie". Och det finns verkligen ingen brist på actionsekvenser. "Moon Knight" är medvetet en aning rörig till en början, men när bilden klarnar allt mer och äventyrsdelen börjar ta fart på allvar - så blir det bara bättre och bättre.
 
"Moon Knight" står även tydligt ut ur mängden från i princip samtliga andra MCU-produktioner hittills, på ett sätt som även "WandaVision" gjorde i fjol (där slutar däremot likheterna mellan "WandaVision" och "Moon Knight"). Faktumet att handlingen utspelar sig i Storbritannien och Egypten, med en slags musik, skådespelare och ett filmfoto som känns autentiskt för miljöerna gör också mycket gott. På ett sätt som motverkar vad som ofta annars brukar kännas "plastigt", när det kommer till den här typen av äventyrsproduktioner. 
 
Både Oscar Isaac och Ethan Hawke har uppenbarligen haft riktigt kul under inspelningarna, men det gäller även för doldisen May Calamawy ("Ramy") som har en av seriens största roller. Om du tycker att det här låter tillräckligt intressant för att ge serien en chans och vill gå in mer eller mindre blank i upplevelsen, då är det dags att sluta läsa här för stunden och kasta dig över det första avsnittet. Men om du känner att du behöver lite mer kött på benen, så finns allt du kan tänkas behöva veta om "Moon Knight" att ta del av här nedan.
 
 

2. Är Moon Knight en helt ny Marvel-karaktär?

 
Om du mot förmodan aldrig har hört talas om "Moon Knight" och därför antog att det här var en av Marvels nyare karaktärer, så är det helt fel. Karaktären dök nämligen upp för första gången redan 1975 i det 32:e numret av "Werewolf by Night", sedan dröjde det visserligen några år innan karaktären fick en helt egen serietidning att utvecklas vidare i. Men om bara tre år så fyller alltså "Moon Knight" 50 år - vilket innebär att tv-seriens skapare har haft mängder av material att använda till sin adaption.
 
Det här är däremot den första gången vi kommer att få se just Oscar Isaacs version av "Moon Knight", så du har med andra ord inte missat en tidigare cameo i någon annan film eller tv-serie inom Kevin Feiges ständigt växande MCU. Marvelchefen, med det övergripande ansvaret över alla titlarna inom MCU, ska däremot alltid ha haft planer på att någon gång kunna inkludera karaktären:
 
- Som jag har förstått det så har Moon Knight funnits med på Kevin Feiges radar från den allra första dagen... och jag tror bara att det här var den perfekta tiden att äntligen släppa in honom i universumet, berättar "Moon Knight"-producenten Grant Curtis.
 
 

3. Vad handlar "Moon Knight" om? 

 
Handlingen börjar med att vi får lära känna Steven Grant, en stissig och allmänt osmidig brittisk man, med ett nästan barnsligt charmigt och nördigt intresse för allt som har med Egyptens historia att göra. Han jobbar på ett museum och hoppas en dag få bli en guide över utställningen av alla egyptiska artefakter. Problemet är bara att han får en massa blackouts och ofta vaknar upp på helt orimliga platser, utan minne av hur han kommit dit, vilket gör det aningen svårt att lita på honom.
 
Relativt tidigt står det däremot klart för både oss tittare (särskilt alla som sett ens en liten del av en "Moon Knight"-trailer, så det här kan inte räknas som en spoiler...) och Steven själv att han lider av dissociativ identitetsstörning. En sjukdom som tidigare kallades multipel personlighet... och helt enkelt innebär att det kan finnas flera olika personligheter inom en och samma person, som "tar över kroppen" när den specifika personligheten är aktiv. 
 
Marc Spector är alltså en annan del av Steven Grant, men Marc är allt annat än stissig och brittisk. Istället är den här versionen av karaktären en före detta legosoldat och dessutom en hänsynslös avatar åt Khonshu (vars röst görs av F. Murray Abraham), den egyptiska månguden och hämnaren. Med ett särskilt uppdrag åt Marc att slutföra. Och varje gång den här delen av karaktären får ta över, så hoppar vi tonmässigt från brittisk feelgood till superhjälte-action från ett ögonblick till ett annat.
 
 

4. Vem spelar Oscar Isaac i "Moon Knight"?

 
Efter sin tur som Poe Dameron i "Star Wars"-filmerna så är Oscar Issac onekligen van vid stora produktioner - och det är alltså Isaac som har fått uppdraget att porträttera titelkaraktären och alla hans personligheter. Ett arbete som blev mer krävande än han först hade väntat sig:
 
- Det första vi gjorde var att anställa min brorsa, Michael Hernandez, för att komma in och spela den andra versionen av mig. Det är det närmsta mig man kan hitta här på Jorden. Så han kom in och brukade spela antingen Steven eller Marc, till och med med dialekterna, båda dialekterna. Det var verkligen en stor hjälp, att ha någon som både är en bra skådespelare och delar mitt DNA att bolla med. Men jag var nog inte helt förberedd på hur tekniskt krävande det skulle vara att bestämma sig för vilken karaktär jag skulle spela först. Sedan blockera det, ge min bror lite instruktioner och göra om scenen igen och sedan byta karaktärer fram och tillbaka. 
 
I trailern går det redan att se hur de både personligheterna Steven och Marc lär sig att kommunicera med varandra, även när den andra delen "styr kroppen". Vilket både har sina fördelar och nackdelar under seriens gång.
 
  

5. Vem spelar Ethan Hawke i "Moon Knight"?

 
Den fyrfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Ethan Hawke ("Training Day", "Boyhood") har utan tvekan en av de centrala rollerna i "Moon Knight". Och efter att ha skådespelat i nästan 40 års tid så berättade Hawke under presskonferensen att det här var den första gången han tackade ja till ett projekt utan att ha läst manuset först. Han spelar karaktären Arthur Harrow, som enligt oss tittare i alla fall inledningsvis kommer att presenteras som en udda slags sektledare... men det här är inte riktigt den typ av "skurk" vi är vana vid att stöta på:
 
- Historiskt sett så finns det mängder med filmskapare som har använt sig av olika psykiska problem som grundstenar för sina skurkar. Jag menar, det finns oräkneliga historier om mentalt skadade skurkar... fast vi [i "Moon Knight"-produktionen] har en psykiskt sjuk hjälte i vår. Så i rollen som seriens antagonist, så kan jag inte vara galen eftersom vår hjälte redan är det. Skurken behöver därför snarare vara en slags förnuftig och rimlig "galning". Den dynamiken kändes som en intressant gåta för mig att klura ut tillsammans med Oscar. Vi landade därför i en karaktär för mig som försöker rädda världen - och enligt honom själv så är han typ "helgonet Harrow". Han tror att han kommer att vara en del av den stora lösningen. 
 
 

6. Vem ligger bakom "Moon Knight"-serien... och kommer det att komma mer?

 
Manusförfattaren Jeremy Slater, som även ligger bakom Netflix-serien "The Umbrella Academy", har skrivit alla sex avsnitten av den första "Moon Knight"-säsongen. Medan den egyptiske regissören Mohamed Diab har haft det övergripande ansvaret för regin och regisserade själv fyra av seriens avsnitt. Den lite speciella känslan i avsnitten och sättet som framför allt Egypten porträtteras annorlunda och mer autentiskt i serien, sägs bero på att det var något som var särskilt viktigt för Diab att få till... efter att ha sett mängder av andra Hollywood-produktioner komma och göra stereotypiska adaptioner av landet. 
 
Inför många andra av Marvels tv-serier hos Disney+ så har vi vetat ifall karaktärerna i serien kommer att dyka upp i andra MCU-titlar inom en relativt snar framtid efteråt. Det är däremot något som är högst oklart när det kommer till "Moon Knight". Efter min egen intervju med seriens producent Grant Curtis, så förklarade han att det i nuläget fortfarande bara är Feige som vet hur och om karaktärerna kommer att användas framöver inom MCU.
 
Men det känns ju inte riktigt som att man skulle välja att släppa in skådespelare som Isaac och Hawke i den här gemenskapen, utan att låta åtminstone någon av deras karaktärer dyka upp på andra håll framöver. Det samma gäller May Calamawys karaktär Layla El-Faouly som växer och tar upp allt mer plats under säsongens gång.
 
Large 5bd01670b7385be091225d526f2924bf moon knight may calamawy feature image
 

7. Har du inte lärt dig tillräckligt än?

 
För den som är sugen på att nörda loss ännu mer kring skapandet av "Moon Knight", så fick vi ett eget snack på nästan 15 minuter med Marvel-producenten Grant Curtis. Han berättar bland annat om hur man såg till att hantera teman som psykiska hälsa på ett så bra sätt som möjligt - och hur "Moon Knight" växte fram som ett projekt inom Marvel från första början. 
 
När det väl begav sig så producerade han även "Spider-Man"-trilogin med Tobey Maguire, vilket vi också hinner snacka lite om... med tanke på händelserna i "Spider-Man: No Way Home":
 
 
Det första avsnittet av "Moon Knight" finns nu tillgängligt hos Disney+. Nya avsnitt släpps varje onsdag. När ni tittare har lärt känna May Calamawy och hennes karaktär i serien lite bättre så kommer vi även att släppa ett snack med henne här på MovieZine, så håll gärna utkik efter det också!
 
 
Kommer du att ge "Moon Knight" en chans? Kommentera gärna nedan! 
| 30 mars 2022 12:00 |