Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

1 mars 2024 | 17:00

Svenska "Halo"-skådisen om att spela utomjording: "Många gutturala läten"

MovieZine snackar med den svenska skådespelaren Viktor Åkerblom, som axlar den ikoniska "Halo"-karaktären the Arbiter i seriens andra säsong.
Vi rapporterade häromveckan om att den svenska skådespelaren Viktor Åkerblom ("Gräns", "Gåsmamman") hade dykt upp i den andra säsongen av "Halo". Om du nu har tittat på den nya (avsevärt mer hyllade) säsongen och ändå hade lyckats missa det, så är det däremot fullt förståeligt. Åkerblom spelar nämligen en av utomjordingarna i serien och bar därför en motion capture-dräkt under inspelningarna - och språket han snackar är det gutturala Sangheili. 
 
För alla som har spelat Halo-spelen så råder det däremot ingen tvekan om att just Viktors utomjording är en av spelseriens viktigaste. Nämligen ikonen the Arbiter, som är en av de spelbara karaktärerna och har en väldigt intressant utveckling i spelen. Nu återstår det dock fortfarande att se hur tv-seriens skapare kommer att använda karaktären i serien, men hittills så bådar det väldigt gott.
 
MovieZine fick chansen att snacka lite med Viktor om hur det var att kliva in i den ambitiösa produktionen under den andra säsongen, där han genast behövde börja plugga in ett helt nytt språk:
 

"Minutlånga dialogscener på ett språk som är helt obegripligt"

 
Large f374e4cc53bf92002ddc3c030ce7bf53 viktor 20copy 202
Viktor Åkerblom under inspelningarna av den andra säsongen av "Halo". Foto: SkyShowtime.
 
Om vi börjar från början. Hade du spelat "Halo"-spelen innan eller hur var din ingång till den här världen när du väl fick rollen?

- Jag hade inte spelat "Halo" innan, men införskaffade ett Xbox och insåg snabbt hur mycket som hade hänt med mina gamingskills sedan jag spelade Super Mario på 8-bitars. På den tiden kände jag mig ändå rätt grym. Och det var faktiskt en stor händelse då i mitt liv, när jag var kanske sju eller åtta år och insåg för första gången att man kunde påverka vad som hände på tvn.

- Men när jag köpte mitt Xbox och började lägga ett par timmar på Halo, så insåg jag att jag skulle behöva lägga otroligt många fler timmar för att bli ens början på hyfsad på det. Och den tiden hade jag inte då, för största fokuset var att börja plugga in Sangheilin. Jobbet var att lära sig minutlånga dialogscener på ett språk som är helt obegripligt... inte längre, men det var det då. Jag skulle väl inte kunna föra en konversation på Sangheili nu, men jag har lärt mig att förstå väldigt mycket. Jag gillar att få kasta mig ut i världen och lära mig nya saker. 

Imponerande ändå. Men jag pratade häromveckan med Ansel Elgort som spelar huvudrollen i "Tokyo Vice", som var tvungen att lära sig japanska för den serien. Så jag misstänker att det ändå är lite skönt att du inte har flera miljoner tittare som kan höra exakt var du råkar säga fel, utan bara några få megafans i värsta fall? Men jag gillar att du verkligen försökt lära dig det på riktigt.

- Ja, för mig var det viktigt att få det så bra jag någonsin kunde göra det. Men det är klart att för gemene man så spelar det ingen roll. Men för mig spelar det roll, haha! Det är många gutturala läten, som alla kan låta ganska lika men ändå är en skillnad på. Så det spelade roll för mig... och de fem andra personerna i världen som kan höra om något är fel eller inte. 

Och för karaktären!

- Precis. Det är ju kul, det är det som är jobbet... att ibland få ta sig an så här galna grejer. Och det här var helt klart en galen grej. Få stå i kroppsstrumpa på styltor, som är typ 80 centimeter höga och prata det här språket. Men det är bara att hänge sig åt det och göra det bästa man kan. 
 

"Det här är en karaktär som många har starka känslor inför"

 
Large f374e4cc53bf92002ddc3c030ce7bf53 halo 201 as 0927 5821 rt.0
 
Efter man har stått där i kroppsstrumpa på styltorna, hur är det att få se den färdiga produkten på skärmen nu då? Jag tänker att det kanske blir först nu det verkligen känns som att det har varit värt allt slitande.

- Ja! Det är också kul, för man känner ändå igen sig lite. Min sambo säger att hon kan se att det är mina rörelser. Jag känner också ett stort ansvar, för det här är en karaktär som många har starka känslor inför. Någon som har betytt mycket för folk. Och jag kan bara göra min tolkning så gott jag kan, utifrån den information jag har. Men det är en riktig ära att få kliva in i den här världen. 

Charlie Murphy, som spelar Makee, är ju en av få andra personer som har koll på Sangheili i serien. Och du delar många av dina scener med henne. Kunde ni hjälpa varandra lite med språket?

- Charlie är fantastisk, för hon hade ju gjort det här under den första säsongen också. Så hon hade gjort hela det jobbet som jag behövde göra inför säsong två. Hon var otroligt ambitiös och lyckligtvis även väldigt generös med sin tid. Jag vet inte hur många möten vi hade på Zoom innan, där vi repade inför inspelningarna tillsammans. Vi hade också en grym dialektcoach. 

- Det finns ett långt tal i avsnitt tre, "know that I am death" och så vidare. Det slängde man över till mig kvällen innan, för man ville bara testa det och ha något att klippa emot. Sedan var tanken att vi skulle göra om det senare, men det blev faktiskt den där första versionen som vi använde sedan i avsnittet. 

- Men jag måste verkligen säga att Charlie var helt fantastiskt generös. Hon tog sig tiden att hjälpa mig för att det här skulle bli så bra som möjligt. Vi repade även lite längre dialogscener på plats mellan tagningarna, så fort vi fick möjlighet. 
 

"Häftigt hur storslagna alla miljöer är"

 
Viktor Åkerblom som the Arbiter i det femte avsnittet från den andra säsongen av "Halo". 
 
Kul att höra! 

- Det är häftigt att vara med i en så stor produktion, med så mycket människor. Det har inte med saken att göra kanske. Som skådespelare gör man ju egentligen alltid samma sak, det spelar ingen roll om det står en person eller om det står två hundra personer och tittar på vad man gör. Men det är ändå häftigt hur storslagna alla miljöer är. Arbetet man har lagt ned på scenografin är helt mind blowing. Och det kommer ni att få se mer av!

Det ser jag fram emot, det finns mycket kvar av säsongen. 

- Om jag får fråga. Vad tycker du själv då, fyra avsnitt in på säsongen?

När det kommer till tv-serier så behöver man ju ibland hålla tillbaka lite på budgeten, så det ska räcka till de mest imponerande scenerna. Och jag kände väl lite att man började säsongen lovande, fast ofta med actionsekvenser i dimma eller liknande. Vilket jag då såg som att man sparade lite på krutet. Men det här fjärde avsnittet nu, där höll man verkligen inte tillbaka på något alls! Det är ett av de bästa sci-fi-avsnitt jag sett på länge. Så jag längtar helt klart till fredagarna varje vecka nu, med förhoppning om minst lika bra avsnitt resten av säsongen. 

- Ja! Jag skrev faktiskt till David, seriens showrunner, efter det tredje avsnittet att jag gillade det så mycket. Och han svarade bara "det blir bättre!", haha! Jag sitter ju också och väntar på fredagarna, för jag har bara sett mina egna scener som jag gjort ADR-jobbet med. När man spelar in sina repliker på nytt för att synka allt med bilden alltså. Men jag har inte sett helheten liksom, så jag längtar också till fredagarna nu. 
 
 
De första fem avsnitten ur den andra säsongen av "Halo" finns nu tillgängliga på SkyShowtime. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt åtta nya avsnitt, där ett nytt släpps varje fredag. Inom kort kommer vi även kunna se Viktor dyka upp i Mark Wahlberg-filmen "Arthur the King" i en mindre roll, så håll utkik även för den vartefter!
 

Läs också: Andra säsongen av "Halo" hyllas av både kritiker och fans: "Värt en andra chans"

 
Har du hunnit ge den andra säsongen av "Halo" en chans ännu? Kommentera gärna nedan vad du tycker om den!
| 1 mars 2024 17:00 |