Serie

Skribent

Anders Eklöf

12 februari 2024 | 18:00

Svensk skådespelare spelar utomjording i andra säsongen av "Halo"

Svenska skådespelaren Viktor Åkerblom gör entré i Hollywood som den ikoniska spelkaraktären The Arbiter från "Halo"-serien.
I fredags hade de två första avsnitten från den andra säsongen av tv-serien "Halo" premiär på SkyShowtime, som baseras på den populära spelserien med samma namn.
 
Den första säsongen fick inte överdrivet bra kritik, speciellt från fans av förlagan. Jag gav den betyget 3 av 5 och kallade den för en "fördjupad men rörig tolkning av spelen"
 
Den andra säsongen har dock än så länge hyllats av både kritiker och fans, då den fått 93 procent positiva recensioner från tv-kritikerna och 80 procent positiva omdömen av vanliga tittare. Även vår tv-redaktör Jonatan Blomberg instämmer i hyllningskören.
 
 
I slutet av det ena avsnittet får vi en antydan om att den klassiska karaktären och utomjordingen The Arbiter dyker upp, som först medverkade i "Halo 2" från 2004 som något av en oväntad bundsförvant till hjälten Master Chief (spelad av Pablo Schreiber i tv-serien).
 
Den intressanta detaljen för oss här i Sverige är att den svenska skådespelaren Viktor Åkerblom (medverkat i "Gräns", "Hamilton" och "Gåsmamman") spelar rollen, som beskrivs som ledaren för de utomjordiska Covenant.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Foto: Hunter Shelley
 
The Arbiter är en viktig karaktär för spelserien, så det är helt klart kul att en svensk har fått rollen i tv-serien, där han både lånar ut sin röst med ett påhittat språk och spelat in med rörelser med motion capture.
 
I en intervju med Nyhetsmorgon i TV4 berättar han om hur det var att lära sig det fiktiva språket sangheili.
 
- Det tog väldigt lång tid. Det finns logik i andra språk, men det här är något helt annat. Min sambo blev nog väldigt trött på att höra det här hela tiden, säger han.
 
"Halo" utspelar sig på 2500-talet och handlar om mänsklighetens kamp mot de utomjordiska covenanterna runt om i galaxen, med supersoldaten Master Chief i täten. Samtidigt lider många människor av militär- och vetenskapsorganisationen UNSC:s järnhand på galaxen och deras tveksamt moraliska åsikter.
 
Den nya säsongen består av totalt åtta nya avsnitt, med ett nytt släpp varje fredag.
 
Vad tycker du om "Halo" på SkyShowtime?
| 12 februari 2024 18:00 |