Intervju

Skribent

MovieZine

2 oktober 2018 | 13:30

"Goliat"-regissören Peter Grönlund fascineras av den kriminella världen

Regissören bakom den hyllade ”Tjuvheder” är tillbaka med ”Goliat”, ännu en historia från ett Sverige som få av oss har upplevt.
Sist handlade det om narkomaner och hemlösa i Stockholms utkant, och en kvinna som kämpade för en bättre tillvaro. I "Goliat" tar Peter Grönlund med publiken till en ort någonstans i landet, där tonårige Kimmie står inför ett vägskäl i livet. Ska han ta över sin pappas kriminella affärer när denne snart åker i fängelse, eller följa efter flickvännen och ta ett hederligt jobb?

- Det är en dramatisk film. En uppväxtsskildring framför allt, i bruksortsmiljö, förklarar Peter Grönlund när vi träffar honom inför premiären.

- Jag försöker alltid ta med publiken på en resa. Man ska känna mycket och förhoppningsvis engagera sig i de här karaktärerna. Men även reflektera och få spår inom sig. Sen är det en social och politisk fond mot det här, men det är framför allt det mänskliga dramat som jag hoppas griper tag.

Det handlar också om kriminalitet, precis som i ”Tjuvheder”. Är det ett tema som du lockas av?

- Jag har några teman som jag återvänder till, som jag tycker är spännande. Lojalitet, till exempel, och tematik som ”jag i förhållande till gruppen”. Individualism kontra kollektivism. Kriminalitet är något som jag har återvänt till nu, och det fascinerar mig. Jag är fascinerad av de människor som rör sig i de miljöerna.
 
Large 7e8df23963e95a98898fb65e80b835b8 golait
Peter Grönlund med sina huvudrollsinnehavare, Joakim Sällquist och Sebastian Ljungblad.
 
Hur gör du din research, för att få dina filmer att kännas så äkta?

- Det är rätt många moment. Dels kan jag rätt mycket om den världen. Jag har jobbat med människor som rört sig i liknande miljöer. Jag castar också människor som har erfarenhet av att leva på det här sättet. Jag lägger mycket tid på mina scener och på dialogen.

Berätta mer om castingen. Du jobbar här med två debutanter, hur är det jämfört med mer etablerade skådisar?

- Egentligen är det ganska likartat. Det är inkluderande att bygga grunden för tillit, och samma sak gäller när man jobbar med en etablerad skådespelare. Alla behöver känna den trygga spelplatsen och den relationen. Sen är det klart, att i personregin och i diskussionerna kring manus, kan man prata lite olika beroende på vem man har framför sig. Men det tar jag individuellt.

Vad har du på gång härnäst?

- Det är hemligt än så länge, men jag ska göra en tv-serie. Jag ska regissera sex timmars drama.
 
 
”Goliat” får biopremiär på fredag.
| 2 oktober 2018 13:30 |