EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

12 september 2014 | 17:00

"Game of Thrones"-stjärnan har huvudrollen i höstens familjefilm

Trots en lovande start på karriären är Isaac Hempstead Wright fortfarande inte säker på om han vill fortsätta med skådespeleri.
Bli inte förvånad om en av rösterna i "The Boxtrolls" låter bekant. Isaac Hempstead Wright är för de flesta "Game of Thrones"-tittare känd som Bran Stark i HBO:s succéserie. Nu lånar han för första gången ut sin röst till en familjefilm, Laika Studios stopmotion-animerade "The Boxtrolls" där han ger liv åt huvudpersonen Eggs. En pojke som sedan han var en baby har uppfostrats av små monster som bor under staden Cheesebridge, så kallade boxtroll.

MovieZine träffade den 15-årige skådespelaren på Venedigs filmfestival för att prata om hur inspelningen gick till, hans framtidsplaner och såklart för lite "Game of Thrones"-skvaller.

Fick du komma till studion där de animerade "The Boxtrolls"?

- Det gjorde jag, och jag kände mig så viktig. Det var oförglömligt. Det är en rätt oansenlig industribyggnad, kunde ha varit i Silicon Valley. Men sen kommer man förbi receptionen och där öppnas ett helt annat universum. Det är magiskt att se en hel värld skapas i den här byggnaden. Jag fick en rundtur genom alla avdelningar, jag kunde aldrig tro att de var så många på en animerad film. En hel avdelning för bara kostym, wow! Ja, de letade efter speciella material, för skulle man använda ordinarie tyger så skulle trådarna i kläderna vara alldeles för stora. De brukar köpa antika viktorianska handskar och klippa upp dem. Affären har slutat att sälja det till dem, för det är samlarobjekt och de förstör dem, haha.

- Det finns också en armaturavdelning som skapar metallskeletten, med alla små rörliga delar. Varje liten bit på dockorna kan flyttas och ändras. Sen finns den digitala avdelningen, den var coolast. Varje scen som ska animeras gås igenom i detalj för att hitta varje fonetiskt ljud som karaktärerna kan tänkas göra. De är de som skulpterar ansiktena som ska stämma överens med ljuden. De gör en för varje bildruta och skriver ut dem på en 3D-skrivare. På så sätt kan de ha en hel låda med olika annsikten som de bara sätter på figurerna sen. Och då har jag inte ens nämnt animatörerna som gör det riktigt stora jobbet med att få liv i våra karaktärer. I en riktigt stor scen kan det ta dem en hel dag att göra några få bildrutor, för varje liten bit måste flyttas lite, lite grann. I snitt gör varje animatör 3,5 sekunders film i veckan. Det är skrämmande att tänka på hur tidskrävande det är, men de är hängivna och skapar riktigt vackra saker.

Så hur såg ditt bidrag till filmen ut, hur lång tid tog det att spela in rösten?

- Det tog nog 10, 11 dagar totalt. Jag kom in på morgonen eller tidig eftermiddag, beroende på tidsskillnaden. En av regissörerna var alltid på plats med oss i England och den andre på telefon. Sen spelade vi in i fyra timmar åt gången med några pauser.

Hann din röst ändras?

- Ja, jag kom in i målbrottet halvvägs genom inspelningen. Vi fick spela in mycket på nytt. Men det var inget stort problem för de ville ändå ändra ganska mycket. Det gör man ändå, mycket spelas in på nytt när manuset går genom ändringar. Det går till så att vi läser igenom en scen en gång, sedan går vi igenom varje replik och varje ord och leker runt med hur de ska uttalas och låta. Men jag hör inte mig själv alls när jag ser filmen. Det är min röst i en helt annan kropp. Det blir som att se en film med en helt annan skådespelare. 

Hur presenterade man "The Boxtrolls" för dig?

- De skickade en slags portfolio med olika konceptbilder, och till varje inspelning tog de med sig sina senast färdiga klipp. För vi spelade in i sekvenser. Så snart de är klara med dialogen i en sekvens börjar de animera den, och varje vecka kunde de visa mig det senaste. Att äntligen få se det färdiga resultatet var väldigt spännande.Vilka familjefilmer såg du själv som barn?

- Jag älskade "Ett småkryps liv". Det var en av de första filmerna jag minns att jag såg som liten. Jag har alltid gillat mer komedi. Särskilt Monty Python, men det inte direkt för barn. 

Den här killen är visst lite annorlunda mot att spela Bran Stark. Men har de något gemensamt?

- Ja, jag skulle nog säga att båda går igenom en ganska invecklad identitetskris. Eggs inser att han är en pojke och inte ett boxtroll. Bran inser att han är en slags magisk trollkarlssnubbe, och inte helt mänsklig. Båda får ta på sig ledarrollen. Bran leder sitt gäng norrut och tar ansvar för dem, och Eggs får leda boxtrollen. 

Du är så ung och har ändå hållt på i några år. Hur hamnade du i den här branschen?

- Helt och hållet av en slump. Jag gick till en lokal dramagrupp för jag ville ha något att göra på helgerna. En vän till en vän ledde gruppen och det lät skoj. Jag var inte någon hardcore skådespelare eller så. Men vår gruppledare ordnade ofta så vi fick komma på provspelningar. "Game of Thrones" höll i en öppen casting dit alla kunde gå. Han pushade oss för att få lite erfarenhet. Men jag hade visst det rätta utseendet och den rätta åldern, och på de vägen är det, jag fick rollen. 

Förstod du att "Game of Thrones" skulle bli så stort?

- Nej, nej. Vi var inte ens säkra på att serien skulle plockas upp, när vi spelade in piloten. Det var spännande bara att få filma piloten, att få vara på en filminspelning var häftigt nog. Men sen blev det ju bara större och större, och här är jag idag.

När bestämde du att det är det här du vill göra?

- Jag har inte bestämt mig än! Jag älskar också musik, jag spelar piano. Och jag trivs i skolan och gillar särskilt vetenskap och fysik. Jag skulle vilja plugga fysik. Jag ville ägna mig åt kvantitativ analys, det har med ekonomi och börsen att göra. Men nu är jag inte säker, det verkar inte lika kul som det här... Jag var bara ute efter något som kunde generera pengar. Jag provfilmar en del men fokuserar mest på skolan, det är min prioritet. Jag förbereder mig nog inte tillräckligt för auditions för att de ska ge något.Är dina klasskompisar rädda för dig nu?

- Om de är rädda är det nog av helt andra anledningar än för att jag spelar Bran, haha. Tja, när jag började var de säkert alldeles för unga för att vara intresserade av "Game of Thrones". De undrade nog mer varför jag aldrig var på plats. Men fler och fler har börjat föja serien nu, så jag har blivit lite mer känd i skolan. Vi brukar spela in under loven, men ibland måste vi jobba även i september och oktober. Min skola har alltid varit hjälpsam och sett till att jag kan komma ikapp fast jag är borta. Så jag ser till att göra det jag ska, och vara förberedd när jag kommer tillbaks.

Gillar du själv serien som tittare?

- Jag har aldrig varit ett fan av fantasy. Jag var alldeles för ung för att läsa eller förstå böckerna, när vi började. Men jag blir mer och mer intresserad ju längre det går. Jag läser ju inte alla manus, så jag minns hur jag såg avsnittet med Red Viper och kände "Yes! Den goda sidan vinner över den onda". Och sen hände det: "PFF!" Just det, man borde ha anat...

Vad är det coolaste du har fått göra på inspelningen? 

- Det är nog bara att gå runt där med alla häftiga vapen och all rekvisita, och ta selfies med dem. Jag minns när vi spelade in scener med zombies, det var rätt häftigt att ta kort på dem med en cigarett eller kaffe i handen. Vi är goda vänner med Kristian Nairn som spelar Hodor. Vi skrattar mycket ihop. När man kastas in i en sådan situation där han bär runt på mig hela tiden, då måste man liksom komma bra överens. Annars skulle det bli rätt pinsamt! Han har en sådan träffande, torr och smart humor och jag brukar hänga på hans rygg och sjunga Svampbob-sånger för att tortera honom. Svampbob är en annan favorit förresten, jag växte upp med honom! Hoppas man inte blir besviken på den nya filmen.

Kan fansen vara påträngande?

- Nej, alla som någonsin kommit fram till mig har varit vänliga. De är så passionerade för serien så vi kan prata i en evighet. Och de vet mycket mer än jag om böckerna...! 

Hur surrealistiskt är det här för dig, att som en vanlig kille med ett vanligt liv bli ivägskickad till "Game of Thrones"?

- Jag älskar det. Det är som att ha det bästa av båda världar. Jag kan gå till skolan och ha kul och leva ett normalt liv med mina vänner, och sedan leva varje tonårings dröm med att agera och gå på premiärer, få fina kläder... Jag njuter av varje sekund. Jag hade aldrig siktat på det här, det bara hände, men jag tänker rida på vågen.

"The Boxtrolls" går på bio nu. "Game of Thrones" fortsätter i HBO våren 2015.
| 12 september 2014 17:00 |