Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

24 maj 2023 | 15:00

Joshua Jackson i remake på ikonisk thriller: "Många av oss minns den på fel sätt"

MovieZine snackar med Joshua Jackson om huruvida det var idiotiskt att göra en remake av "Fatal Attraction" eller inte.
Joshua Jackson är en skådespelare jag personligen har följt genom hans liv och karriär via en rad olika roller. Ungen i "The Mighty Ducks" växte upp i "Dawson's Creek" och "En djävulsk romans" för att bli vuxen i "Fringe" och "The Affair"... och en medelålders man i "Little Fires Everywhere" och "Dr. Death". Och jag har alltid gillat hans skådespel, som jag däremot har förstått kan vara lite av en vattendelare
 
Men nu är vi alltså framme vid rollen som Dan Gallagher i den erotiska thrillern "Fatal Attraction". En serie som är baserad på den nu ikoniska långfilmen "Farlig förbindelse" från 1987, med Michael Douglas och Glenn Close i huvudrollerna. Där handlingen följer konsekvenserna av den affär som Dan inleder med Alex Forrest (nu spelad av Lizzy Caplan), där det verkligen inte går som planerat efter att han försökt avsluta affären. 
 
Inför premiären fick jag chansen att prata lite med Joshua om vad det var som gjorde "Fatal Attraction" till ett projekt han "vågade" satsa på. Trots att han givetvis visste att jämförelserna till Michael Douglas skulle komma som ett brev på posten. Vi hinner även prata om faktumet att serien beskrivs som en "erotisk thriller" och varför det är så viktigt att det finns intimitetskoordinatorer med under inspelningarna.
 
Joshua Jackson som Dan Gallagher i "Fatal Attraction".
 
Jag måste ändå börja med att fråga; hur vågade du? Jag menar, att ta över en roll där din insats utan tvekan skulle komma att jämföras med vad Michael Douglas gjorde under toppen av sin karriär. Modigt eller dumt?
 
– Haha, det är helt rätt fråga att ställa! Vilken idiot skulle ens kunna tänka den tanken? Att ta sig an en sådan ikonisk roll. Och det visar sig nu att jag visst är precis så idiotisk. Det var i princip den första frågan jag ställde till Alex Cunningham, seriens skapare, också. "Varför vill du berätta just den här historien igen och varför just nu?". 
 
– Nu hade jag inte sett originalfilmen på väldigt länge. Men det som jag fann så övertygande med hennes svar var hur hon sade att jag borde se om den på nytt. För det är nog många av oss som minns den här filmen på fel sätt. För det är svårt att tänka sig den filmen på något annat än att han är ett offer för hennes galenskap, vilket trots allt är sättet de flesta ser på den filmen. Det är en fantastisk film och den är än idag fortfarande en bra filmupplevelse. 
 
– Men kulturellt så har världen förändrat så mycket sedan dess. Och jag tror verkligen att vi har en möjlighet att berika den här berättelsen genom visa hur hon inte är en "galen människa" utan en människa. För att sedan gå in på djupet mer om vad det är som gör henne till den hon är. Sen gjorde det också att vi fick en möjlighet att studera vad han tänkte på? Varför gjorde han som han gjorde och varför gjorde han det med henne? Vad är det med henne som specifikt lockade honom och som var en perfekt kattmynta för hans ego? 
 
– Eftersom vi hade de här åtta timmarna till vårt förfogade, så gavs vi även möjligheten att få ta del av konsekvenserna av dessa handlingar, femton år efter det där första ögonblicket. Jag tyckte bara att det lät som en riktigt bra version av den här berättelsen, så vi får väl se när serien kommer ut om jag var en idiot eller om det här faktiskt var en bra idé.
 

"Det här är faktiskt inte okej"

 
Lizzy Caplan och Joshua Jackson i "Fatal Attraction". 
 
Jag funderar också lite på faktumet att serien beskrivs som en erotisk thriller, precis som filmen gjorde när den kom ut. Nu har ju jag sett dig i "The Affair", så jag vet att det är en typ av inspelningar du har varit med om tidigare. Men jag misstänker att det lär ha varit ganska stora skillnader bakom kameran för dig och Lizzy, i jämförelse med hur originalfilmen spelades in. Använde ni er exempelvis av intimitetskoordinatorer under inspelningarna nu?
 
– Absolut! För det första, även vid sidan om sexscenerna och vad de betyder för den här berättelsen. Men det här är ju ett förhållande med väldigt mycket känslor mellan dessa två personer... även när det går som bäst. Så ja, det här var något vi direkt började prata om hur vi skulle porträttera och vad olika saker betydde och varför dessa två personer liksom blev det här för varandra.
 
Michael Douglas och Glenn Close i originalfilmen "Farlig förbindelse". 
 
– Sedan, när vi pratar specifikt om just sexscenerna, så använde vi en intimitetskoordinator nu. Vi hade en jättebra koordinator på den här produktionen. För mig är den bästa versionen av att ha en intimitetskoordinator att aldrig behöva veta att de är där. För det betyder att alla andra har gjort sitt jobb. Du vet, inget dumt händer. Och i så fall har du ju bara någon som är där för att vara ännu ett glatt ansikte som stöd under inspelningarna.
 
– Men det är väldigt viktigt att inte göra det till en börda för skådespelarna, att behöva vara sina egna förespråkare, i ett utrymme som de redan är sårbara i. För jag har verkligen varit med om situationer där det har varit fallet. Och jag tycker att det är ett stort steg framåt för hur branschen fungerar nu. Att inte förvänta sig att en skådespelare eller skådespelerska, som redan befinner sig i ett fysiskt sårbart tillstånd och i ett känslomässigt sårbart tillstånd, ska behöva räcka upp handen och stoppa 75 personer från att arbeta.
 
– Att inte behöva säga "det här är faktiskt inte okej" framför alla. Vi hade inget sådant alls under den här inspelningen. Men jag är ändå väldigt glad över att branschen i stort har förstått att det sätt som vi brukade göra det på, inte är acceptabelt längre.
 
Här kan du titta på hela MovieZines snack med Joshua Jackson:
 
 
De tre första avsnitten av "Fatal Attraction" finns nu tillgängliga hos SkyShowtime. Miniserien består av totalt åtta avsnitt, där nya avsnitt kommer att släppas varje måndag. 
 

Läs också: Kropparna staplas på högar i ny brittisk gangsterserie

 
Kommer du att ge "Fatal Attraction" en chans under sommaren? Och vad tycker du om originalfilmen? Kommentera gärna nedan!
| 24 maj 2023 15:00 |