trailer

Skribent

MovieZine

21 februari 2024 | 17:00

Hämnden är ljuv (och queer) i vårens snyggaste thriller

Hatbrott, hämnd, heta scener och höga klackar. Nu kommer hbtq-varianten på 90-talets erotiska thrillers: "Femme".
Filmer som "Basic Instinct" och "Fatal Attraction" gjorde den erotiska thrillern till en het genre i slutet av 1980- och början av 90-talet. Ofta spelade Michael Douglas mannen som föll för vackra men dödliga kvinnor. Heta sexscener med en farlig touch tycktes vara receptet på en framgångsgenre som lite grann fallit i glömska sedan dess.
 
I vår kommer dock en queer variant, en hämndthriller där vågade scener varvas med nagelbitande spänning. Den heter "Femme" och har just fått en svensk trailer:
 
 

Ett farligt och spännande maktspel

 
Här får vi följa Jules, som uppträder som dragqueen under namnet Aphrodite Banks. Efter en show blir han misshandlad på öppen gata av ett grabbgäng. Jules hanterar den traumatiska händelsen genom att isolera sig från omvärlden och sina vänner. Men när han en dag stöter på en av förövarna - på ett cruisingställe för män - ser han sin chans till revansch. Det blir början på ett spännande maktspel med oförutsägbara twistar som håller publiken på helspänn.
 
"Femme" hade världspremiär på Berlin-festivalen år 2023. Därefter har filmen gjort succé på en mängd internationella filmfestivaler. Regissörsduon (Sam H. Freeman och Ng Choon Ping) belönades med pris för bästa regi och Nathan Stewart-Jarrett för bästa skådespelarinsats på Fantasia i Montreal sommaren 2023.
 
Många kritiker hyllar även George Mackay ("Pride") i rollen som homofoben Preston, som visar sig ha dolda sidor. Håll utkik efter MovieZines recension närmare premiären.
 
Distributören Njutafilms släpper "Femme" på svenska biografer den 8 mars.
| 21 februari 2024 17:00 |