Sponsrad

Skribent

Jonatan Blomberg

14 juli 2023 | 20:00

10 grymma serier att plöja under sommaren hos SkyShowtime

MovieZines tv-redaktör tipsar om tio tv-seriefavoriter att streama i sommar. (I samarbete med SkyShowtime.)
Det finns en hel drös med olika streamingtjänster att välja mellan idag och många väljer kanske den lätta utvägen och har kvar någon av de första man skaffade. Här nedan har jag plockat fram tio grymma tv-serier och stora anledningar till varför den lite nyare streamingtjänsten SkyShowtime förtjänar en chans. 
 
Jag har försökt göra listan så tydlig som möjligt, där det framgår hur stor spridning det finns på underhållningen. Action, svenskt, sci-fi, westerns eller underhållning för barnfamiljerna - det allra mesta finns att hämta för endast 79 kr i månaden:
 

"1923" - för alla som älskar Taylor Sheridans och vilda västern

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Om du har gillat tv-skaperen Taylor Sheridans "Yellowstone", "1883", westerngenren i stort eller Harrison Ford i allmänhet, så finns det många goda anledningar till varför du bör se ikapp "1923". Ford gör för det första en riktigt grym roll. Men serien utspelar sig dessutom mellan redan nämnda "1883" och "Yellowstone" (som båda också finns hos SkyShowtime), där vi får lära oss ännu mer om Dutton-familjens historia.
 

"Björnstad" - för alla som vill titta på något svenskt

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Peter Grönlunds ("Goliat") och Anders Weidemanns ("Interrogation") adaption av Fredrik Backmans hyllade bok "Björnstad" är utan tvekan en av de bästa svenska tv-serierna som har gjorts under det senaste årtioendet. Handlingen utspelar sig i den fiktiva orten "Björnstad" i Norrland, som kretsar kring ortens ishockeylag - där de eventuella framgångarna för juniorlaget på många sätt är motorn för pengarna som håller orten vid liv. Men när en händelse mellan lagets stora stjärna och tränarens dotter uppstår, under en hemmafest, ställs plötsligt allas framtid på spel... samtidigt som folket i den lilla orten tvingas "välja sida".
 

"Dexter: New Blood" - för alla som älskade originalet

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Vi är nog många som slaviskt följde "Dexter" när serien var som störst för drygt 15 år sedan. Handlingen i originalserien var enkel. En seriemördare arbetade som blodstänks-expert åt polisen i svettiga Miami, vilket gjorde det enkelt för honom att hitta hemska människor att sedan straffa på egen hand.
 
Men varken tittarna eller originalseriens stora stjärna Michael C. Hall blev helt nöjda med hur originalserien slutade. Vilket tack och lov var varför man nästan 10 år senare kom tillbaka med en sista säsong, som lät oss ta ett avesvärt bättre farväl av seriemördaren Dexter Morgan. Och samtidigt lära känna hans son... som möjligtvis även kan ha ärvt delar av sin pappas värsta förmågor.
 

"Fatal Attraction" - för den som gillar kärlekshistorier med en tvist

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
SkyShowtime har vågat sig på en remake av "Farlig förbindelse" från 1987, som hade Michael Douglas och Glenn Close i huvudrollerna när det begav sig. Den här gånger är det istället Joshua Jackson och Lizzy Caplan som inleder en kort kärleksaffär, som sent ska glömmas. Men till skillnad från originalfilmen så finns det i tv-serien nu chans att spendera mer tid med karaktärerna och även låta oss se hur kärleksaffären påverkar familjen som drabbades av pappans svek.
 

"Halo" - för den som älskar sci-fi

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Riktigt påkostade sci-fi-berättelser växer verkligen inte på träd. Serien är givetvis baserat på det populära spelet med samma namn, men låter oss nu lära känna karaktärerna och världen ännu bättre. Vissa spelare hade möjligtvis en aning svårt att se Master Chief utan sin hjälm för första gången, men med påkostad action och en uppenbart ambitiös vision för berättelsen så finns det mycket att hämta här för alla som gillar genren. 
 

"Mayor of Kingstown" - Taylor Sheridan men utan cowboys

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Taylor Sheridan har inte bara imponerat med sina western-serier i "Yellowstone"-världen, utan han har även släppt både "Mayor of Kingstown" (med Jeremy Renner) och "Tulsa King" (med Sylvester Stallone i huvudrollen) hos SkyShowtime. Inom en snar framtid kommer även hans "Special Ops: Lioness" att dyka upp, med skådespelare som Zoe Saldana, Nicole Kidman, Morgan Freeman och nykomlingen Laysla De Oliveira i huvudrollerna. 
 
Min personliga favorit hittills är i alla fall Renners stenhårda "Mayor of Kingstown" i vilken vi får följa handlingen i en liten stad där det stora fängelset anställer flest. Men det bor även mängder av familjer och gängmedlemmar som kontrolleras av fångar i fängelset. Renners karaktär hamnar i mitten av allt när gängen, familjerna och vakterna försöker att inte ha ihjäl varandra i onödan. 
 

"Star Trek: Strange New Worlds" - den perfekta ingången till Star Trek 

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Många av alla "Star Trek"-serier och filmer som kommit ut under de senaste 60 åren finns att se hos SkyShowtime, men det är inte helt lätt att veta var man bör börja. Det finns olika tidslinjer och det är definitivt inte ett krav att se de olika titlarna i "kronologisk" ordning. "Star Trek: Strange New Worls" följer de allra första karaktärerna som vi lärde känna redan på 60-talet; Captain Pike, Spock, Uhura och Una Chin-Riley, men den här gången med nya skådespelare i rollerna.
 
Men lyckligtvis har man fått till tonen och känslan i avsnitten på ett sätt som gjort att såväl gamla som helt nya Star Trek-fans verkligen har omfamnat den nya serien. Så om du inte givit någon Star Trek-serie en chans ännu, så är det här det perfekta stället att börja på. Avsnitten har precis som i originalserien ett upplägg där handlingen är relativt fristående mellan avsnitten, vilket gör att det går att berätta många olika typer av berättelser under en och samma säsong. 
 

"The Offer" - för filmälskaren

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
Hur mycket har du egentligen koll på hur det gick till när en av världens mest kända och hyllade filmer skapades? "Gudfadern" gjorde Francis Ford Coppola, Al Pacino, James Caan och Marlon Brando odödliga i filmhistorien. Men det här är berättelsen om hur producenten Albert S. Ruddy (spelad av Miles Teller) faktiskt fick filmen gjord, trots mängder av problem längs med vägen. 
 

"Yellowjackets"- funkar för både vuxna och ungdomar

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
"Yellowjackets" utspelar sig i dubbla tidslinjer och följer ett gäng extremt duktiga fotbollsspelande skolflickor som överlever en flygkrasch djupt inne i den kanadensiska vildmarken. Men vi får även lära känna samma karaktärers vuxna versioner i framtiden, där vi får se resultatet av de erfarenheter och händelser man utsattes för under tiden i vildmarken. För oss tittare blir det en slags mix av psykologisk skräck, överlevnadsterror och "young adult"-uppväxtdrama på en och samma gång.
 
Tänk dig en riktigt läskig version av typ "One Tree Hill" eller "The O.C.", som även fungerar till hundra procent för den vuxna publiken - samtidigt som ungdomarna inte kan hjälpa att skapa mängder av memes och TikToks efter varje nytt avsnitt släpps. En ovanligt lyckad mix helt enkelt. 
 

"Avatar: The Last Airbender"- för barnfamiljerna (och oss vuxna)

 
© 2023 Viacom International Inc. All Rights Reserved.
 
För oss med barnfamiljer så finns det lyckligtvis även en hel del underhållning för de allra minsta. "Paw Patrol", "SpongeBob fyrkant" och en hel drös andra titlar. Men om du vill göra dig själv en riktigt god tjänst så är det att ge dig på "Avatar: Legenden om Aang" och därefter "Avatar: The Legend of Korra" direkt efteråt, två riktigt hyllade serier som missats av alldeles för många (som för övrigt båda finns med engelskt tal om du föredrar det). 
| 14 juli 2023 20:00 |