Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

3 maj 2023 | 07:00

Nya serier i maj: 13 tv-premiärer att avsluta våren med

"Silo", "White House Plumbers" och "Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte" är bara några av vårens sista premiärer, spridda på olika streamingtjänster.
Sommaren är snart här! Men först ska vi givetvis hinna damma av vårens allra sista premiärer, som dimper ned nu under maj. 
 
Nu är ju det här en artikel proppad med tips kring vilka helt nya tv-serier som kommer att dimpa ned under maj, men jag känner att jag även måste påminna om att den tredje säsongen av ”The Great” kommer till HBO Max den 13 maj. En serie som verkligen inte bör missas. Här nedan följer tretton ytterligare tips, fördelade på sju olika streamingtjänster. 
 

”A Small Light” (Disney+) - 2 maj

 
 
De allra flesta av oss har väl åtminstone hört talas om Anne Frank, beroende på när och var du gick i skolan har du kanske till och med läst delar av hennes dagbok. "A Small Light" är berättelsen om kvinnan som riskerade sitt eget liv för att gömma Anne och resten av hennes familj under det andra världskriget. National Geographic ligger bakom den nya miniserien, som här i Sverige nu går att följa hos Disney+.
 

”White House Plumbers” (HBO Max) - 2 maj

 
 
Woody Harrelson och Justin Theroux axlar huvudrollerna i en miniserie om idioterna som åkte fast och skapade Watergate-skandalen, vilket blev spiken i kistan för den amerikanske presidenten. Serien har visserligen sågats av ett helt gäng tv-kritiker inför premiärn, men om du är råkar vara ens ett litet fan av Woody Harrelson... så lär du knappast bli missnöjd efter att ha fått hänga med honom i fem påkostade HBO Max-avsnitt. 
 

”Familjen Bridgerton: Drottning Charlotte” (Netflix) - 4 maj

 
 
När den första säsongen av "Familjen Bridgerton" släpptes så seglade serien snabbt upp i toppen som en av Netflix mest populära tv-serier någonsin. Den andra säsongen lyckades inte riktigt lika bra. Men bland de som fått förhandstitta på den nya prequelserien om drottning Charlotte, så sägs den nya Bridgerton-spinoffen vara minst lika bra som den första säsongen av originalserien. Det bådar med andra ord väldigt gott!
 

”Silo” (Apple TV+) - 5 maj

 
 
Sci-fi-fantaster har något riktigt härligt att se fram emot under maj! Om du vill veta mer i detalj vad jag tycker om "Silo" så har jag faktiskt redan fått tjuvkika på hela säsongen och skrivit MovieZines väldigt positiva recension om serien. Kontentan är i alla fall att Rebecca Ferguson är riktigt grym i huvudrollen och att den dystopiska sci-fi-berättelsen är tillräckligt spännande för att kunna lyckas förtjusa mer eller mindre alla som har en förkärlek för genren sedan innan. Den levererar helt enkelt precis vad man kan förvänta sig av en påkostad sci-fi-serie från Apple (dessutom med ett avsevärt bättre manus än det vi fick följa i "See"). 
 

”Bardot” (SVT) - 10 maj

 
 
Den franska superstjärnan Birgitte Bardot har fått en miniserie-adaption om sitt liv och hur hon förändrade synen på kvinnans plats i samhället under 1950-talet. SVT brukar ha en tendens att släppa sina inköpta serier långt efter serierna visats i sina hemländer, men i fallet med "Bardot" så kommer det att levereras rykande färska avsnitt bara två dagar efter den franska premiären. 
 

”Ingen ängel” (Viaplay) - 11 maj

 
 
Kvinnliga seriemördare är en minoritet som inom kort kommer att lyftas fram för allmän beskådan. Med sköna blinkningar till "När lamman tystnar", "Dexter" och en minst sagt annorlunda ton i trailern, så ska det bli intressant att se hur mycket den här nya Viaplay-serien kommer att kunna stå ut från mängden. 
 

"Black Knight" (Netflix) - 12 maj

 
 
Netflix tänker uppenbarligen inte låta Apple och "Silo" stå för den enda dystra framtidsvisionen under maj. Sydkoreanska serien "Black Knight" kommer att transportera oss till året 2071, där luften är så dålig att den sista procenten av vår mänsklighet är beroende av sina leveranser av framtida syrgastuber. Men med tanke på hur värdefulla dessa leveranser är, så behöver man även vara en jäkel på att skydda sin last. Trailern utlovar en minst sagt expolsionsfylld resa.
 

”High Desert” (Apple TV+) - 17 maj

 
 
Patricia Arquette spelar huvudrollen som Peggy, en före detta knarkmissbrukare som försöker förändra sitt liv till det bättre... genom att bli en privatdetektiv. En komediserie i lite samma stuk som "My Name is Earl", fast med en avsevärt högre budget och en Oscarsvinnare i huvudrollen alltså. Kan med andra ord vara värt att ge denna en chans!
 

”Fatal Attraction” (SkyShowtime) - 22 maj

 
 
Ännu en remake på en gammal klassiker kommer vi hinna med under månaden. SkyShowtime har nämligen vågat sig på en remake av "Farlig förbindelse" från 1987, som hade Michael Douglas och Glenn Close i huvudrollerna när det begav sig. Den här gånger kommer det istället vara Joshua Jackson ("The Affair", "Fringe") och Lizzy Caplan ("Castle Rock", "Fleishman Is in Trouble") som kommer att inleda en kort kärleksaffär, som sent ska glömmas. Serien släpptes redan i slutet av april borta i USA, men vi får alltså vänta några få veckor till här innan det är dags för oss svenskar att få ge nya "Fatal Attraction" en chans.
 

”American Born Chinese” (Disney+) - 24 maj

 
 
"American Born Chinese" är en tv-serie baserad på serietidningen med samma namn, där high school-studenten Jin Wang plötsligt dras in i ett krig mellan olika gudar ur kinesisk mytologi. "American Gods" tog oss ju på en liknande resa för några år sedan, men den här gången är det Disney+ som ligger bakom satsningen. Och med tanke på att Oscarsvinnarna Michelle Yeoh och Ke Huy Quan återförenas på nytt här, så bör alla som gillade "Everything Everywhere All at Once" troligtvis även ge "American Born Chinese" en chans.
 

”Platonic” (Apple TV+) - 24 maj

 
 
Kan en man och kvinna verkligen vara vänner utan att någon kärlek uppstår? Komediserien "Platonic" med Seth Rogen och Rose Byrne planerar att ta reda på det i slutet av mig. Efter att ha växt ifrån varandra så återförenas de gamla vännerna när Rogens karaktär går igenom en skilsmässa, vilket verkar bli startskottet för någon slags medelålderskris för båda två.   
 

”Fubar” (Netflix) - 25 maj

 
 
Arnold Schwarzenegger kliver in i sin första tv-serie med "Fubar". Han kan ju inte vara sämre än Sylvester Stallone som nyligen axlade huvudrollen i tv-serien "Tulsa King" liksom. I "Fubar" får vi följa hur en far och dotter plötsligt får reda på att båda två arbetar för CIA och nu behöver bli partners, en actionkomedi som tycks ha lite "True Lies"-vibbar med andra ord.  Och med tanke på att det är Netflix som ligger bakom serien, så lär serien inom kort toppa streamingjättens topp 10-listor världen över. 
 

”The Swarm” (Viaplay) - 28 maj

 
 
Sist ut under månaden så kommer vi att få ta del av Viaplays storsatsning "The Swarm", från en av producenterna bakom "Game of Thrones" och med svenska Alexander Karim ("Advokaten") i en av seriens huvudroller som Dr. Sigur Johanson. Serien är baserad på Frank schätzings bästsäljare med samma namn och låter oss följa hur mänsklighetens behandling av världshaven får minst sagt oanade konsekvenser, när naturen slår tillbaka med full kraft.  
 

Läs också: "Ant-Man 3" bland månadens nya filmer och serier på Disney+ i maj

 
Vilka tv-premiärer ser du fram emot mest under maj? Kommentera gärna nedan!
| 3 maj 2023 07:00 |