The Swarm 2023-

The Swarm poster

Synopsis

"The Swarm" skildrar hur mänsklighetens hänsynslösa behandling av världshaven får naturen att slå tillbaka. Ett okänt medvetande som verkar ha sitt ursprung långt ner i de okända havsdjupen använder vattnet för att visa människan hur beroende den är av havet. När fartyg sjunker oförklarligt, skaldjur blir giftiga, späckhuggare och valflockar attackerar fartyg, och vattnet gör folk sjuka tvingas Jordens befolkning rikta sitt hopp till en liten grupp forskare.
Ditt betyg
2.6 av 10 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Katarina Emgård

24 maj 2023 | 11:15

Mördarkrabborna anfaller i påkostad katastrofserie

”The Swarm” är Tysklands dyraste tv-produktion genom tiderna och första säsongen bjuder på vackra valscener, väldiga vågor och vattniga tårkanaler. Dock i lika varierad smakkvalité som en nedsatt räkcocktail.
TV-serien är baserad på författaren Frank Schätzings science-fictionroman med samma namn som bygger på en intressant och tankeväckande premiss – vad händer den dagen då en okänd livsform från de djupaste delarna av havet tvingas slåss för sin överlevnad på grund av människans överexploatering. Havet som till 80 procent fortfarande är outforskat.
 
Berättelsen vilar dessutom i händerna på Frank Doelger ("Game of Thrones") som exekutiv producent. Trots stabila grundförutsättningar är slutresultatet likväl ett överpretentiöst försök att göra riktigt drama av ”Sharknado” möter valfri katastroffilm från 90-talet, och det är inte förrän fram emot slutet det ens framgår att det är science-fiction.
 
Berättelsen följer en grupp forskare, däribland Dr. Sigur Johanson (spelad av svenske Alexander Karim), som på olika platser i världen upptäcker märkliga havsfenomen. Humrar som sprutar giftigt slem, krabbor som invaderar stränder och havsmaskar med vampyrtänder. Alla har de någonting gemensamt – de tycks styras av ett okänt, kollektivt medvetande.
 
”The Swarm” hade kunnat bli en ny ”Piranha” möter ”2012” i långformat om det inte vore för bristen på både humor och splatter. I stället för att kategorisera sig som en samtida underhållande katastrofserie med välgjorda undervattensscener har skaparna drygat ut actionmomenten med extremt undermåliga dramasekvenser. För att tillfredsställa serieformatets djupdyk i karaktärsperspektiv varvas sköna apokalyptiska inslag med riktigt överarbetad och överdriven dialog.
 
Skådespelarensemblen, som är handplockad från Europas alla hörn, känns otidsenligt nog inte alls särskilt bekväm med engelska som huvudspråk, vilket naturligtvis sänker trovärdigheten ytterligare.
 
Lågvattenmärket är en scen där den enes pojkvän med passiv aggressivitet vill kommentera att flickvännen jobbar för mycket med orden ”Jag säger fuck it, lev i nuet. Världen blir som den blir. Vi har bara ett liv”. Det är sällan så många floskler tryckts ihop i samma mening och dessvärre gäller det för samtliga dramascener som är så otroligt tillrättalagda för att skapa konflikt eller drama att det känns 90-tal. Och inte på det sköna katastroffilmen-sättet, utan som den tidens såpoperor.
 
Bäst är ”The Swarm” där katastroffilmens genreelement får briljera. Då är det otroligt underhållande. På exakt det där dåliga sättet som den typen av filmer är. Dilemmat är att den inte vill vara en katastroffilm, utan ett allvarligt science-fictiondrama. Åtminstone halva tiden, men våga vara B säger jag. Stryk allt trams om ”the wrath of god” och andra försök till existentiella frågeställningar på mellanstadienivå, låt det okända skimra och addera en oneliner eller två. Då hade den haft ett underhållningsvärde på riktigt.
 
Nu är det mer som att jag vet att det är riktigt dåligt, men jag kollar ändå. Bara för att få se väldigt påkostade slumrande valar.
 
"The Swarm" släpps på Viaplay den 28 maj.
| 24 maj 2023 11:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
4
Riktigt bra djur/klimatskräck som överträffade mina förväntningar med råge. Fina skådespelarinsatser, bra dialog, skicklig adaption av bokförlagan och genomgående snyggt kameraarbete. Hoppas på en andra säsong
Läs mer
2
Trodde faktiskt att serien skulle vara bättre. Den var inte helt värdelös, men tyvärr imponerade den inte på mig. CGI effekterna, mja....
Läs mer
1
Ambitiös satsning och det hade kunnat funka med mycket större budget. Nu är effekterna så dåliga att det blir komedi istället för spänning. Och allt faller väldigt platt precis som alla bilder inspelade i studio med bluescreen/greenscreen är!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu