Intervju

Skribent

MovieZine

27 maj 2023 | 18:00

Alexander Karim överraskades efter provfilmningen: "Vafan, har jag huvudrollen?"

Streamingpremiär för påkostade Viaplay-serien "The Swarm". Men huvudrollsinnehavaren hade ingen aning om att hans roll skulle bli så stor.
Svenske Alexander Karim gör huvudrollen i en ny internationell Viaplay-satsning. Imorgon söndag är det premiär för "The Swarm" som beskrivs som en miljöthriller, där Karim spelar rollen som forskaren Dr. Sigur Johanson. Skådespelare från Norden, Tyskland, Frankrike och Storbritannien är ombord.
 
- "The Swarm" handlar om hur en grupp marinbiologer ger sig ut för att rädda världen, efter att nya fenomen börjat synas i världshaven. Det börjar med attacker från annars fredliga varelser i haven, berättar Alexander Karim för MovieZine.
 
Det låter nästan som en katastroffilm?
 
- Jag skulle vilja säga att det är mer som en existentiell katastroffilm. Det är inte en stor explosion och så svingar The Rock in på en lian och räddar världen. Snarare en katastroffilm med ett fullt möjligt scenario, där uppbyggnaden får ta tid. Men man måste vara försiktig, jag vill ju inte spoila något!, skrattar Karim.
 
Foto: Viaplay/Johnny Wohlin
 
Vid intervjun med MovieZines Jonna Vanhatalo minns Alexander Karim sin första provfilmning för rollen. Då hade han ingen aning om att han var aktuell för huvudrollen:
 
- Jag fick bara veta att jag ska spela vetenskapsman. "Jaja, det är väl en liten roll." Men jag filmade min provfilmning och skickade iväg den.
 
- Senare samma kväll fick jag ett samtal från regissören på Zoom. Han sa: "Vi älskade provfilmningen, jättebra scener. Men en sak bara - du spelar honom lite grann som en scientist, snubben som bara dyker upp lite då och då, med humor och allt. Det är huvudrollen, så du kan ta ner det lite och ge honom mer synd och mystik." Vafan, är det huvudrollen? Det är ingen som hade sagt det till mig!
 
Foto: Viaplay

"The Swarm", baserad på en sci-fi-roman av tyske Frank Schätzing, är producerad av Frank Doelger som tidigare har arbetat med storsuccén "Game of Thrones". En serie för övrigt som Alexander Karim provfilmade för utan framgång. Nu planerar de ännu ett projekt ihop.
 
- Vi jobbar vidare med ett annat projekt tillsammans. Så vår arbetsrelation är fantastisk. Han är helt underbar att jobba med. Tar sig tid med sina skådespelare och är nära involverad i processen. Jag önskar jag kunde säga mer, för det blir ett så häftigt projekt! Men jag kommer spela huvudrollen igen och det blir något helt fantastiskt.
 
 
"The Swarm" består av åtta avsnitt och släpps på Viaplay 28 maj.
| 27 maj 2023 18:00 |