Intervju

Skribent

Mats Karlsson

3 november 2011 | 23:01

Aksel Hennie om "Huvudjägarna"

MovieZine tog en pratstund med Aksel Hennie som har huvudrollen i norska succéfilmen "Huvudjägarna".

Aksel Hennie är relativt okänd för många svenskar och i hans resumé hittar vi filmer som "Max Manus", "En ganska snäll man" och Hollywood-debuten "Age of Heroes". Nu är han bioaktuell i Sverige med norska thrillern "Huvudjägarna". MovieZine har träffat honom.

Hur har filmen tagits emot i Norge?

Väldigt, väldigt bra! Den öppnade riktigt bra, faktiskt blev det Norges bästa öppningshelg. Nu har den straffat besökssiffrorna för "Män som hatar kvinnor" i Norge. Drygt 550 000 har sett filmen, så det är riktigt bra. Det är jag väldigt glad för!

Beskriv "Huvudjägarna" med max 5 ord.

En, jävligt, jävligt rolig film! Haha!

Men i grund och botten är det en kärlekshistoria? Kan du hålla med om det?

Ja, absolut. För min karaktär, Roger är det en resa om att vara ärlig mot den man älskar. För mig handlar det om många gånger om olika nivåer av ärlighet och hur man agerar och hanterar de olika situationerna och dessutom kärlekshistorierna.

Din karaktär går verkligen igenom ett helvete i den här filmen. Vilken scen var jobbigast att spela in?

Väldigt lite har varit jobbigt att spela in, för det har varit så kul och en fantastisk upplevelse. Det som kanske var tuffast var de fysiska ansträngningarna som innebar att jag mest var våt under stora delar av inspelningen, av vatten och blod. Men det var väldigt lite i filmen som var jobbigt.

Det låter som du har haft rena semestern under inspelningen!

Haha nja, inte riktigt. Jag hade ju en tuff scen där jag fick brottas med Lotte (Julie R. Olgaard) och så länge jag får lov till det gör jag alla stunts själv. Jag kastade mig över bordet och kände att jag hamnade fel så att benet fick en rejäl smäll. Det var brutet och det gjorde att jag fick semester från produktionen i några dagar.

Om vi pratar om "toalettbesöket", årets kanske äckligaste filmscen. Hur gjordes den?

Hela filmteamet fick äta chili con carne i tre dagar! Haha, nej då. Hela scenen är faktiskt inspelad i studio. "Skiten" består av olivolja, musli, chokladpudding, brownies och en massa kaffe. Så jag gick verkligen omkring och luktade som en café au lait!

Intresset är stort nu för skandinavisk film utomlands, har du märkt något av det med "Huvudjägarna"?

Den skandinaviska hypen är otrolig. Vi märkte verkligen av det med "Huvudjägarna", när vi var i Kanada och visade filmen i Toronto på festivalen. Det var ett enormt tryck efter skandinaviska regissörer och vi sprang på möten, möten och åter möten. Det är ett otroligt intresse för skandinaver, det insåg man när man var där.

Nu pratas det om en amerikansk remake. Vem vill du se i huvudrollerna?

Jag vet inte. Jag är ju glad att man har upptäckt filmen och tagit till sig den. Jag vill att fler ska få samma upplevelse som jag har fått. Men vem som ska spela mig? Hm, det måste vara någon som är 168 cm och vem är det, Tom Cruise?

Filmen baserar på en bok, vad har ni fått ändra till filmatiseringen?

Den största ändringen är Roger Brown. Han är mer cynisk på slutet är vad min Roger Brown är. Men min inställning är att människor kan förändra sig. För mig har det annars varit viktigt att vara trogen mot boken. Vi tog med allt vi kunde in i manuset, men de små detaljerna kom inte med i filmen. Första manusutkastet hade dock en voice over genom hela filmen, men det ändrades till slutversionen.

I år släpptes också "Age of Heroes", en krigsfilm med Sean Bean. Hur var den inspelningen?

Superfet! Sean Bean är en av skådespelarna man har sett sedan man var liten och att helt plötsligt bli kollega med honom och alla andra på inspelningen var otroligt. Alla var så generösa och vänliga, så jag hade bara otroligt kul. Det var helt enkelt nn väldigt positiv upplevelse. Det var den första engelskspråkiga film jag har gjort, en skön inledning!

Vad gör du själv framöver?

Jag ska göra en film i Norge i november. Sedan får vi se vad som händer. Jag har ju en massa inofficiella projekt på gång. Nästa vecka ska jag åka till Los Angeles för att träffa agenter och producenter. Det blir spännande.

| 3 november 2011 23:01 |