Age of Heroes 2011

Action Krig Thriller
Storbritannien
80 MIN
Engelska
Age of Heroes poster

Synopsis

Baserat på Ian Flemings självupplevda händelser i 30:e kommandoenheten under andra världskriget. Detta är historien som tar hjältarna från de övergivna stränderna i Dunkirk till den norska fjällvärlden, och en extremt farlig operation bakom fiendelinjen, som kan ändra krigets utfall om de lyckas bemästra fienden.
Ditt betyg
2.7 av 45 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Age of Heroes
DVD-premiär
11 april 2012
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

2 april 2012 | 12:01

Krigsthriller med ambitioner

Dikt och verklighet, och hur de överträffar varandra. Med James Bond skapade Ian Fleming en av diktens mer seglivade karaktärer men han levde också en verklighet värd att skildras som fiktion. Bra fiktion? Hyfsad.

Historien är löst baserad på verkliga händelser, och behandlar hur Fleming under andra världskriget bildade en kommandoenhet som skulle agera nära och över frontlinjen, för att beslagta dokument och dylikt från fienden. I "Age of Heroes" står inte Fleming i fokus (han styrde den från skrivbordet och var själv aldrig ute i fältet med sin enhet), istället följer vi en korpral, Rains, som har vad man skulle kunna kalla problem med attityden. Emellanåt bråkig och verkar inte digga auktoriteter. Men när han får nys om den nybildade enheten är han villig att göra vad som helst för att få bli en del av den och det första uppdraget, att sno ny radarteknik från tyskarna i Norge. Ingenting i Rains tillvaro kommer bli enkelt.

Och om Rains var en enkel roll för skådespelaren Danny Dyers ("Human Traffic", "Mean Machine") att hantera, kan man kanske sia om. En något trist och stereotypisk tolkning, fast jag tror inte problemet ligger hos honom (även om det faktum att hans mer välkända titlar ligger några år bakåt i tiden kan insinuera att han saknar vad som krävs ifråga om talang). Det är snarare brister i manus som kommer fram, liksom regin, som lämnar någonting att önska. Som saknar en fingertoppskänsla. Ambitionerna till att vara mer finns, de är det inget fel på, däremot saknas både kunnande och budget för att verkligen infria dem.

Samtidigt är det absolut ingen usel nivå vi snackar om här, en stor del av tiden lyckas ändå "Age of Heroes" vara en hyggligt spännande krigsthriller, hyfsat blodig och stundom rätt brutal, och det finns trots allt en rang av bra skådespelare. Framför allt Sean Bean (passande nog har han spelat spelat hemlig agent, om än inte Bond, i en av de bättre filmerna baserade på Ian Flemings karaktärer - "GoldenEye"), som ger enhetens ledare i fält den styrka och pondus som behövs.

Fast det är ju inte tillräckligt. Jag blir underhållen för stunden, och vad mer kan man begära (kanske borde det vara tillräckligt), men orden jag använder i stycket ovan, ord som hyggligt och hyfsat och stundom rätt, de antyder trots allt vad som skulle kunna vara om man hade gett det där lilla extra. Om man hade vridit åt ett par varv till. Det hade varit värt det.

| 2 april 2012 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Age of Heroes
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu