Ron Howard

Regissör, Skådespelare, Manusförfattare 01 mars 1954 Duncan, Oklahoma, USA

Biografi

Ron Howard (Ronald William Howard) är en amerikansk regissör, skådespelare, manusförfattare och producent, född 1 Mars 1954 i Duncan, Oklahoma, USA.

Ron föddes in i en skådespelande familj, hans pappa och mamma var framgångsrika sådana. Så att Ron redan vid 18 månaders ålder gjorde sin skådespelardebut är ingen slump.

Han slog igenom 1974  i den populära serien "Gänget och jag" där han spelade Richie Cunningham och då borde man tycka att hans självklara karriärval hade varit som skådespelare men han ville annat... som regissör!

Och med hjälp av B-filmskungen Roger Corman så kickade han igång sin karriär som filmregissör och ända sen dess har han gjort filmer med framgång.

Några av hans filmer är "A Beautiful Mind" (2001), "Cinderella Man" (2005) och "Da Vinci-koden" (2006).

Han har vunnit två Oscars med samma film, "A Beautiful Mind", Bästa film och Bästa regissör. Men redan 1978 vann han en Golden Globe som Bästa tv-skådespelare för "Gänget och jag" och har som regissör varit nominerad många gånger. Två Emmys har han också hemma på hyllan för "Arrested Development" och mini-serien "From the Earth to the Moon". 
Av: PerH

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler