Dads 2019

Dokumentär
USA
87 MIN
Engelska
Dads poster

Synopsis

En gripande och humoristisk dokumentär som hyllar glädjen och utmaningen i att vara förälder idag. Bryce Dallas Howard har träffat sex fantastiska pappor runt om i världen.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Dads
Digitalpremiär
19 juni 2020
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Apple TV+
Längd

Recensent

Charlotte Brange

22 juni 2020 | 13:00

Egenkär papparomantik

Lagom till amerikanska fars dag släpptes Bryce Dallas Howards regidebut "Dads" – en feelgood-dokumentär om mäns känslor kring det stora steget att bli pappa. Som en kärleksförklaring till alla jordens pappor bjuder hon på kända personers historier framför färgglada kulisser, blandat med djupgående videor från mer vanliga, normala pappor jorden runt.
Howard har håvat in stornamn som Will Smith, Jimmy Fallon, Judd Apatow, och Neil Patrick Harris för att dela med av sina pappahistorier. Deras liv får vi däremot inte se några hemma-hos-videor ifrån, de petas mest in emellan reportagen om mer ”vanliga” pappor. Dessa pappor hade i sin tur kunnat bli intressanta, om de inte hade så urbota alldagliga historier att berätta. Varenda en är uppe i det blå om att de blev en riktig man när de väl fick barn och att en ny värld öppnades.

Filmen, som ska hylla pappor, tenderar mer åt ett frosseri i mansplaining. Pappornas revolutionerande uppvaknande av att ett barn poppade ut har lett till att de har startat både podcasts och YouTube-kanaler för att prata om sin kunskap. Trevligt för de som är intresserade, men insikten att det kanske inte är något nyskapande de kommit på verkar vara som bortblåst.

Det krävs två för att dansa tango, och de där mammorna lyser med sin frånvaro. Filmens riktning är naturligtvis tänkt att vara en annan, men jag räknar bara till att två mammor flyktigt benämns i förbifarten. Det påminner mig om varför jag ofta drar mig för att se dokumentärer; det krävs en skicklig regissör för att hitta dynamik i något vanligt, så att vi ska hålla lågan uppe och intresset på plats.

En stor del av "Dads" handlar om Howards egna liv. Bryces egen pappa, regissören Ron Howard ("A Beautiful Mind", "Da Vinci-koden") får framför sin dotter helhjärtat förklara sin otroliga kärlek till faderskapet. När även brorsan Reed samt familjens farfar dyker upp framför den färgglada kulissen så känner jag mig aningen lurad av filmens premiss. Bryce, du hade inte behövt göra en hel film för att visa upp att din familj är fina och snälla människor som tycker om varandra.

Det är möjligt att det går hem i ett konservativt USA, men med svenska ögon sedda är det inte revolutionerande att pappor tar lika stor del av föräldraskapet som mammorna. De snälla historierna förblir simpla, glättiga och enkelspåriga. Det är nya barn på jorden, men inte så mycket nytt under solen.
 
"Dads" finns att streama på Apple TV+.
| 22 juni 2020 13:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Dads
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu