Paul Thomas Anderson

Regissör, Manusförfattare 26 juni 1970 Studio City, Kalifornien, USA

Biografi

Anderson växte upp i San Fernando Valley i Kalifornien som son till Ernie Anderson, tillsammans med två bröder och fyra systrar. Ernie Anderson hade gjort sig ett namn som röstskådespelare för bland annat programmen America's Funniest Home Videos och hade dessutom skapat karaktären Ghoulardi som agerade värd i ett TV-program för skräck- och B-filmer. Det är från denna karaktär Anderson tagit namnet för sitt produktionsbolag Ghoulardi Film Company.

Redan i tidig ålder visste Anderson att det var film han ville ägna sig åt. Han trivdes inte i skolan och blev tvungen att lämna Buckley School i sjätte klass på grund av dåliga betyg och sitt uppförande. Under high school gjorde han en kortfilm, "The Dirk Diggler Story” (som senare blev grunden för ”Boogie Nights”), inspirerad av en artikel han läst om porrstjärnan John Holmes. Samtidigt jobbade han på många filmproduktioner som assistent för att lära sig så mycket han kunde om filmproduktion och knyta kontakter.

Han hoppade av flera skolor, bland annat Emerson College och New York University Film School. Han fick tillbaka sina studiepengar som han istället la på att producera sin nästa kortfilm: "Cigarettes & Coffe" med bl.a Philip Baker Hall (som han träffade just under ett av sina assistentjobb). 1993 visades filmen på Sundance och rönte stor uppmärksamhet som gav Anderson chansen att göra en långfilm.

Resultatet blev ”Sydney" (filmen döptes senare om till "Hard Eight”), och produktionen av filmen var en katastrof för Anderson. Han sparkades av produktionsbolaget och det var vid denna tid han började skriva ett manusutkast till sin nästa film, ”Boogie Nights”.

Anderson har nominerats till fem Oscars - tre för "There Will Be Blood", en för ”Magnolia" och en för "Boogie Nights", men aldrig vunnit.

Paul Thomas Anderson lever tillsammans med skådespelaren och komikern Maya Rudolph. Tillsammans har paret fyra barn.

Filmografi

Filtrera listan
Senaste
Genrer
Årtal
Tjänster
Dölj betygsatta
Visa fler