Klipp

Skribent

Viktor Jerner

17 mars 2016 | 15:00

Video: är Hollywood verkligen rasistiskt?

#OscarsSoWhite-kontroversen blåste nytt liv i en oerhört viktig diskussion.
När nomineringarna inför årets Oscarsgala dök upp för några månader sedan var det tydligt att de inte representerade alla delar av samhället. Det var vitt, vitt och ännu mer vitt så långt ögat kunde nå. Ingen Idris Elba eller Abraham Attah ("Beasts of No Nation"), ingen Michael B. Jordan ("Creed") och ingen Jason Mitchell ("Straight Outta Compton").

Visst kan man argumentera för att de inte "förtjänade" att nomineras och att det därför inte har något med etnicitet att göra över huvud taget, men nu pratar vi om ett år då Bryan Cranston fick en nominering för "Trumbo" och Matt Damon fick en nominering för "The Martian". Hur extraordinära känns de prestationerna egentligen? För mig personligen är det ofattbart att inte exempelvis Elba och Attah skattades högre.

Men oavsett vad man personligen tyckte om nomineringarna så är det bortom alla tvivel att det finns ett massivt underliggande problem som leder till att det blir svårt för icke-vita filmskapare och skådespelare att nå fram till spännande material. I klippet nedan från Alltime Movies läggs fokus på just detta, hur det finns en sorts passiv rasism i denna slutna elitvärld som kan härledas hela vägen upp till toppen.


Vad säger du? Hur bör man attackera den här problematiken? 
| 17 mars 2016 15:00 |