Serie

Skribent

MovieZine

28 januari 2024 | 10:00

5 kritikerrosade Viaplay-original flyttar in på Netflix

Amy Deasismont-serien ”Thunder in My Heart” bland titlarna som har fått ett nytt hem.
Det krisar hos Viaplay. Tack och lov verkar Netflix sitta på en oändlig hög med pengar. Idag flyttar två svenska långfilmer och tre dramaserier (varav en norsk) över till en ny streamingtjänst:
 
”Suedi” (2021) är komedin om Mahmod som mest av allt vill bli sedd som svensk. När han hittar en hög med pengar ser han sin chans att köpa sig ett Svenssonliv. Kardo Razzazi spelar huvudrollen och Suzanne Reuter skiner i en biroll. "Rörigt och galet, men ändå charmigt" tyckte MovieZines recensent.
 
Bild ur "Suedi" - en gång i tiden exklusiv för Viaplay.
 
”Orca” (2020) är Josephine Bornebuschs drama som spelades in i början av coronapandemin, och utspelar sig till stor del på datorskärmar. En stjärnspäckad ensemble - bland andra Johan Rheborg, Marie Göranzon och Gustav Lindh - gestaltar människor som möter ofrivillig isolering. "Ett vemodigt drama om Zoom-mötenas år" kan du läsa i vår recension.
 
”Älska mig” (2019) - Bornebusch står även bakom den här hyllade och känslostarka dramakomedin om tre generationer som hanterar livets med- och motgångar som kärlek och sorg. Den första säsongen på sex avsnitt finns nu på Netflix. Detta är en serie som "bjuder på både tårar och skratt i en härlig kombination" enligt MovieZines recension.
 
”Thunder in My Heart” (2021) är Amy Deasismonts hjärteprojekt, där hon spelar en ung kvinna som tillsammans med sina vänner försöker navigera sig genom vuxenlivet. "En fin och stundtals tung skildring av att vara ung, kär och vilsen" tyckte MovieZines recensent .Två säsonger på totalt 16 avsnitt.
 
”Pörni” (2021) är en norsk dramakomedi om en ensamstårnde mamma med tre barn. Serien är skapad av Henriette Steenstrup som även spelar huvudrollen. Tre säsonger hittas hos Netflix. Det här är den enda titeln på listan som fortfarande också finns kvar hos Viaplay.
 
”Suedi”, ”Orca”, ”Älska mig” och ”Thunder in My Heart” har alltså plockats bort helt från Viaplay och bor nu (permanent?) på svenska Netflix.
 
OBS: Uppdatering 29/1 - Alla fem titlar är nu bortplockade, efter knappt ett dygn. Netflix meddelar oss att filmerna och serierna (utom "Pörni") kommer in lite längre fram.
 
Netflix verkar ha blivit något av en räddare i nöden för streamingtjänster och filmbolag som behöver snabba cash. Man har bland annat köpt in flera omtalade serier från HBO och Warner Bros, så som "Band of Brothers", "True Blood" - och snart kommer även "Sex and the City". 
 
Också den svenska storsatsningen "Ronja Rövardotter", en Viaplay-produktion, kommer att få sin premiär på Netflix istället.
 
| 28 januari 2024 10:00 |