Älska mig 2019-

Romantik Drama Komedi
Sverige
43 MIN
Svenska
Älska mig poster

Synopsis

Hur hanterar olika generationer kärlek, sorg, passion och relationer? Möt överläkaren Clara som dejtar utan att hitta rätt, störtförälskade lillebror Aron, och pappa Sten som finner oväntad passion.
Ditt betyg
3.9 av 65 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Episode 1
2019-10-11
02
Episode 2
2019-10-12
03
Episode 3
2019-10-18
04
Episode 4
2019-10-25
05
Episode 5
2019-11-01
06
Episode 6
2019-11-08

Recensent

Lina Svensson

10 oktober 2019 | 08:15

Smärtsam, rolig och äkta

"Älska mig" bjuder på både tårar och skratt i en härlig kombination. Vi får följa tre stycken karaktärer som alla är en del av samma familj. Var och en av dem bjuder på en äkta, smärtsam och roande berättelse som vävs samman på ett bra sätt.
"Älska mig” är en serie i sex delar som handlar om ensamhet, maktlöshet och starka känslor. Men framför allt handlar den om jakten på kärlek och bekräftelse. I serien får vi ta del av några familjemedlemmars separata livs historier. Vi får följa pappa Sten (Johan Ulveson), en man som hela tiden sätter sig själv och sitt eget mående sist. Hans fru Kersti skadades allvarligt i en bilolycka några år tidigare för att sedan även drabbas av en stroke. I den olyckan förlorade Kersti inte bara sitt ena ben, utan också sin livslust. Kvar finns bara en bitter kvinna som ligger nedbäddad hemma i väntan på döden. Sten gör sitt yttersta för att hålla samman familjen, förgylla fruns sista tid i livet och samtidigt strunta i saker som han själv uppskattar för Kerstis skull.
 
Han bestämmer sig för att göra ett sista tappert försök att sätta guldkant på Kerstis sista tid genom att boka en riktig lyxresa för dem båda till Gran Canaria. Men allt blir inte som han hoppats på, hans älskade fru hinner dö innan resan blir av och kvar lämnas en förkrossad Sten som är livrädd över att behöva fortsätta livet utan Kersti vid sin sida. Hans dotter uppmuntrar honom till att ändå åka på resan för att samla ny kraft under ett par veckor, innan han kommer tvingas att ta tag i allt som man dessvärre måste ordna upp efter att en närstående gått bort. Väl på plats på Gran Canaria möter Sten Anita och plötsligt tänds någonting inom honom som han inte känt på flera år, men har han verkligen rätt till att känna dessa känslor när hans fru som han delat över 40 år av sitt liv tillsammans med nyligen gått bort?
 
Utöver Sten får vi också följa hans två barn Clara och Aron. Clara (Josephine Bornebusch)  är 37 år och står på toppen av sin karriär. Hon jobbar som överläkare på förlossningen, bor i en fin lägenhet och har en hög inkomst. Men vad är ett välbärgat liv egentligen värt när man lever ensam? Clara känner en enorm stress över att åldras och att tvingas se sina vänner och bekanta leva i sina små familjebubblor med man och barn. Hur många år har hon egentligen kvar innan hennes chans till att bli mamma försvinner? Att arbeta på förlossningen och hela tiden behöva påminnas om allt hon inte har, gör inte saken bättre. Nätdejting är verkligen inte hennes grej, men hur går man annars tillväga för att hitta kärleken i dagens moderna samhälle? En dag möter hon av en slump Peter (Sverrir Gudnason)  i en 7-Eleven-butik och hon känner direkt att denna kille är någonting alldeles speciellt. Men vågar hon satsa? Eller kommer rädslan över att bli sårad sätta stopp för henne?  
 
Sedan har vi Aron (Gustav Lindh), Claras lillebror. En kille som precis har tagit de första stapplande stegen in i vuxenlivet. Han är störtförälskad i sin flickvän Elsa och utåt sätt verkar hans liv toppen. Men när mamma Kersti dör bryter Aron ihop fullständigt, vilket kommer att påverka hans relationer till människor i sin närhet och framför allt, sin relation till Elsa. 
 
Josephine Bornebusch som själv spelar en av huvudrollerna i ”Älska mig” har också skrivit manus samt regisserat denna serie och jag tycker verkligen att hon har lyckats kombinera humor och drama på ett välbalanserat sätt. Varje karaktär bjuder på ett djup och en trovärdighet som gör att jag verkligen kan känna med var och en av dem. Stundvis smärtar det i bröstet när jag själv tar in karaktärernas sorg och ångest genom skärmen, för att i nästa stund kunna skratta hjärligt åt en rolig tabbe som någon av dem gör. Detta är som sagt en dramaserie i första hand, men Josephine har strösslat ljus och humor lite här och var som blir ett härligt avbrott mitt i hjärtesorgen.
 
Kärlek är någonting som vi alla söker efter, och vi stöter alla på svårigheter någon gång i livet. Frågan är bara om vi kan känna igen oss i den känslomässiga orkan som Aron går igenom, känslan av ofrivillig ensamhet och en önskan om att få bilda familj som Clara suktar efter, eller till och med att förlora den man älskar precis som Sten tyvärr gör. Igenkänningsfaktorn är stor i "Älska mig" och jag tror att det finns många där ute som kommer att ta till sig någon av dessa karaktärers berättelser lite extra på grund av just det.
 
Serien börjar väldigt starkt men några avsnitt in känns den aningen upprepande, framför allt under de scener då vi får följa karaktären Clara. Det känns som att samma dialoger, dilemman och problem dyker upp om och om igen, medan Arons och Stens historier hela tiden utvecklas och omformas. Men förutom detta tycker jag att “Älska mig” har lyckats väva samman tre starka berättelser som var och en känns väldigt äkta.
| 10 oktober 2019 08:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Velar mellan en 4 och en 5. Otippat nog bland det bästa jag sett på svensk TV.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu