Suedi 2021

Drama Komedi
Sverige
90 MIN
Svenska
Suedi poster

Synopsis

Vad skulle du göra om du hittade 30 miljoner kronor som ingen saknar? Förortskillen Mahmut tar snabbt beslutet att förverkliga sin dröm: Att bli sedd som en svensk. Han tar namnet Sebastian, hyr ett fint radhus på Lidingö, köper en Volvo och börjar bära mönstrade strumpor. Men Mahmut har ett problem. Pengarna är alla 500-kronorssedlar som inom två veckor blir ogiltiga. Det lugna livet på Lidingö tar plötsligt en vändning med oanade konsekvenser.
Ditt betyg
2.6 av 45 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Charlotte Brange

22 september 2021 | 10:00

Humoristiskt kaos om att inte passa in

Vad hade du gjort om du hade hittat 30 miljoner kronor som ingen saknat – kanske helt enkelt köpt dig ett nytt liv? I komedifilmen ”Suedi” är friskt vågat, hälften vunnit – rörigt och galet, men ändå charmigt.
Som manna från himlen - ute på en joggingtur trillar ett gäng vänner, bokstavligen, över en låda med hela 90 miljoner kronor i kontanter. Veckorna går, ingen saknar pengarna, så de tre killarna bestämmer sig för att dela jämt och leva loppan. Med sina 30 miljoner i cash bestämmer sig helt enkelt Mahmod (Kardo Razzazi) för att investera i ett nytt liv, ett sådant han alltid drömt om. Han kastar ut Mahmod från orten, och välkomnar in vältaliga och fläckfria Sebastian von Steinberg.

Med sin nya identitet och som en äkta suedi – en riktig svensk - ligger nu världen för hans fötter. Han hyr ett radhus på Lidingö, köper Volvo, hittar sin drömtjej Isabelle (Agnes Lindström Bolmgren), ja hör och häpna, han börjar till och med använda färgglada strumpor. Frid och fröjd – ända tills den dagen hans kontanter måste bytas ut mot nya sedlar. Inom loppet av två veckor måste alltså Mahmod – eller numera Sebastian – omvandla 30 miljoner svenska kronor i gamla 500-lappar till nya och användbara sedlar.

Viaplays andra originalfilm (efter Josephine Bornebuschs ”Orca”) baseras till en stor del på regissören Manuel Conchas eget liv och på just de udda och märkliga situationer som kan uppstå när du helt enkelt inte passar in. På ett charmigt sätt, fullt med självdistans och med glimten i ögat får vi skratta med, och definitivt skratta åt, några av de många oskrivna regler som vi svenskar håller oss till.
 
Förutom våra huvudkaraktärer finner vi även en salig blandning av välkända ansikten, bland annat Suzanne Reuter, Danny Saucedo, Johan Ulvesson och Claes Månsson. Allihop får ett visst utrymme att brodera ut sin karaktär, den ena underligare än den andra, även om jag önskar mig ännu mer speltid. Händelserna går i ett, det är i princip ”blink and you’ll miss it”, för rätt som det är har Mahmod – om möjligt – trasslet in sig ännu mer i lögner och önskan att få vara en del av svenskheten.

Om du har svårt för pinsamheter så är nog inte ”Suedi” rätt film för dig. Det blir stundtals så pinsamt att skämskudden permanent flyttar in i min famn. När det börjar gnagas i kanterna på Mahmuds nya lyxliv tror jag att hela korthuset ska rasa ihop, men i sann komedisk timing är birollerna dumt oförstående. Lite farsaktigt blir det stundtals, speciellt då ”Suedi” aldrig någonsin verkar vara en film som sitter still – men det gör den å andra sidan helt oberäknelig och härligt fräsch.

”Suedi” är inte gjord för finstugorna, och vill heller inte vara där heller. Men tonen i ”Suedi” är heller inte endast dråplig, utan vilar på en tung underton – hur det kan vara att trots allt man gör, aldrig få passa in. Att köpa sig ett nytt liv kan tyckas extremt, men det är en symbolik kring hur tufft fördomar kan etsa sig fast även i vad vi många tror är ett helt igenom välkomnande Sverige. Problemen tål att lyftas om och om igen, och jag tror allt fler kan ta in det när det presenteras på det här lättsamma, fartfyllda sättet.
 
| 22 september 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
3
Inte urkass, hade sina stunder. Gör det den försöker åstadkomma. 3/5
Läs mer
1
PN
Nej denna var helt värdelös tyvärr. Inga skratt överhuvudtaget och bara massa vänster propaganda och PK trams.
Läs mer
5
fantastisk rescension tyvärr inte lika bra rulle
Läs mer
Visa fler