Film

Skribent

Jenny Ahonen

22 oktober 2019 | 18:00

Vi reder ut ”Terminator”-filmernas brokiga historia

Sedan de två hyllade originalfilmerna har flera olika regissörer och manusförfattare avlöst varandra i ”Terminator”-serien, med mindre lyckat resultat. Vi går igenom samtliga verk, från 1984 och James Camerons original till bioaktuella ”Dark Fate”.
Inte bara filmmakarna har bytts ut, de centrala karaktärerna i ”Terminator”-sagan har också porträtterats av flera olika skådespelare. Handlingen har skiftat och hoppat i kronologin, ibland har den motsagt sig själv. Och omdömena har varit så vitt skilda som ”mästerverk” och ”fiasko”. ”Terminator”-franchisens historia är brokig, och hittills dalande. Så här ser den ut:
 

Terminator (1984)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
James Cameron fick idén till ”Terminator” i en feberdröm och fick sedan kämpa länge för att sälja in den till ett filmbolag. Till slut sålde han rättigheterna för endast 1 dollar. Köparen var Gale Anne Hurd, som också färdigställde manuset tillsammans med Cameron – även William Wisher bidrog. Cameron har regisserat filmen, som fick Sverigepremiär 1985 under titeln ”Dödsängeln”.

”Terminator” utspelar sig 1984. En mördarcyborg, ikoniskt spelad av Arnold Schwarzenegger, skickas tillbaka från 2029 för att döda mamman till John Connor, den framtida ledaren för en motståndsrörelse mot AI-nätverket Skynet som hotar mänsklighetens överlevnad. I ett countermove skickar John soldaten Kyle Reese (spelad av Michael Biehn) för att skydda sin mamma, Sarah Connor, som här är en rätt mesig och skräckslagen ung kvinna. På flykt undan den så kallade terminatorn, T-800, inleder Sarah och Kyle en relation som resulterar i Johns tillkomst.

Originalfilmen fick publiken att frukta maskiner och oroa sig för en framtid då vi människor skapat robotar med självmedvetande.
 
 

Terminator 2 – Domedagen (1991)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter framgångarna med ettan fick James Cameron en budget på 100 miljoner dollar för att göra tvåan, vilket innebar att ”Terminator 2 – Domedagen” var den dittills dyraste filmen någonsin.

Cameron har regisserat igen och har också skrivit manus, tillsammans med William Wisher. Och här når serien, enligt mig och de flesta andra, sin peak. Det här är sci-fi-action-perfektion. ”Domedagen” bygger vidare på en redan skitbra grund och gör allt fetare: mer intriger, mer action, fler robotar, fler oneliners, ett bättre soundtrack. Och framförallt: En mycket hårdare Sarah Connor.
 
Linda Hamiltons karaktär tuffar till sig ordentligt i tvåan. Hon blir mucklig och rå och ger sig ut på krigsstigen. Karaktären har inspirerat många actionhjältinnor sedan dess.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Filmen utspelar sig 1995 och Sarahs maniska pladdrande om och försök att stoppa den apokalyps som kommer att inträffa 1997 gör att hon spärras in på ett mentalsjukhus. Nu är det hennes son som är målet för en annan mordisk framtidsrobot, den (med hjälp av en teknik som imponerade stort 1991) formskiftande T-1000 (spelad av Robert Patrick). Och den omprogrammerade T-800 har nu istället blivit en beskyddare av John och Sarah.
 
 

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

 
52a53387e8127767a9b6b98a0a337a24 trean
 
Den tredje filmen utspelar sig 2004. Sarah Connor har försvunnit ut ur handlingen, hon har avlidit av leukemi. James Cameron har försvunnit ut ur produktionen. (Han sa direkt att han inte ville göra ännu en uppföljare. Han var nöjd med berättelsen så som han berättat den.) Manuset har istället skrivits av John Brancato och Michael Ferris (som skrev 1997 års ”The Game” ihop). Jonathan Mostow har regisserat.

Arnold Schwarzenegger (som strax härefter gav sig in i politiken) är dock fortfarande kvar som en än en gång omprogrammerad T-800.

John Connor spelas nu av Nick Stahl. Trots att domedagen har lyckats avvärjas fruktar han en attack från Skynet – och det gör han rätt i. Nätverket skickar en ny terminator, en kvinnlig denna gång – TX (spelad av Kristanna Loken) – för att döda medlemmar i motståndsrörelsen. Särskilt är hon ute efter Kate Brewster som spelas av ”Homeland”-Claire Danes.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter 12 års väntan hade många höga förväntningar på ”Rise of the Machines”. Många blev besvikna.
 
 

Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008-2009)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
2008 kom ”Terminator” i tv-serieformat. Två säsonger och 31 avsnitt blev det innan ”The Sarah Connor Chronicles” lades ner. Josh Friedman (som varit med och skrivit Steven Spielbergs ”Världarnas krig”) var skaparen.

Sarah Connor spelas denna gång av Lena Headey – som numera är mest känd för sin roll som Cersei Lannister i ”Game of Thrones”. Handlingen utspelar sig 1999, efter den andra filmen. John är nu tonåring och han och hans mamma gömmer sig i New Mexiko när Skynet får reda på var de befinner sig. Han spelas av Thomas Dekker.
Ännu en (kvinnlig) terminator, Cameron, räddar livet på John. Hon har skickats tillbaka med just det uppdraget från 2029. Cameron tar med sig John och Sarah in i framtiden, till 2007, på ett uppdrag för att stoppa Skynet.

Serien fick ganska ljumma till sågande recensioner. Många kritiker menade att den hade viss potential, men saknade tydlig riktning.
 

Terminator Salvation (2009)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Manuset är åter skrivet av John Brancato och Michael Ferris. McG (mest känd för sitt återupplivande av ”Charlies änglar” 2000) har satt sig i regissörsstolen och gjort en snygg film som utspelar sig i ett postapokalyptiskt ökenlandskap.

Striderna mellan Skynet och motståndsrörelsen når sin peak i denna, den fjärde filmen, som utspelar sig 2018. Efter att ha misslyckats med att hindra John Connors födelse försöker Skynet fortsatt att ha ihjäl den levande John. Bland annat med hjälp av en CGI-version av Arnorld Schwarzeneggers T-800. En ung Kyle Reese (spelad av Anton Yelchin) ingår också i intrigen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
John spelas nu av Christian Bale och skådespeleriet mellan honom och Sam Worthington, som spelar Marcus – en man som satt fånge på death row 2003 – är fullt av intensitet.

Filmen är ganska självständig från övriga serien, på så vis att den specifikt fokuserar på ett skede utan att tydligt knyta ihop det med tidigare och senare händelser. På vissa punkter tar den också dålig hänsyn till kanon.
 
 

Terminator: Genisys (2015)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Den femte ”Terminator”-filmen är regisserad av Alan Taylor och skriven av Laeta Kalogridis (som har skrivit ”Shutter Island”) och Patrick Lussier (som mest har varit verksam som klippare). Schwarzeneggers terminator står åter igen i centrum för handlingen.

Om ”Salvation” stod stilla på ett ställe gör ”Genisys” precis tvärtom: Den hoppar hejvilt mellan olika tider, platser och händelser. Precis som sin föregångare är ”Genisys” dock inte direkt ömtålig med kanon. Tvärtom använder den parallella tidslinjer för att kunna strunta nästan fullständigt i vad som hänt i tidigare verk. Rörigt tyckte de flesta tittare, men samtidigt uppskattade många fans att få återvända till den första filmens miljöer.

Sarah Connor spelas denna gång av ”Game of Thrones”-stjärnan Emilia Clarke.
 
 

Terminator: Dark Fate (2019)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I år återgick ”Terminator”-rättigheterna äntligen till James Cameron och han har på flera sätt varit involverad i produktionen av nya ”Dark Fate”. Kan det nu till slut bli lite ordning på torpet igen, efter flera katastrofala filmer?

Cameron har sagt att ”Domedagen” är den enda uppföljaren som ”Dark Fate” kommer ta hänsyn till. Han har själv tagit fram storyn, tillsammans med Charles H. Eglee, Josh Friedman, David S. Goyer och Justin Rhodes. Manuset har skrivits av Goyer, Rhodes och Billy Ray. Cameron har producerat, medan regin har skötts av ”Deadpool”-regissören Tim Miller.

Att Schwarzenegger skulle medverka var ett krav för att Cameron skulle ta sig an filmen. Men de två är inte de enda som återvänder. Linda Hamilton spelar åter Sarah Connor, och Edward Furlong är John Connor. Allt är alltså som det ska igen, åtminstone på pappret. Hur slutresultatet blev får vi veta den 25 oktober, då ”Dark Fate” har svensk premiär.
 
 
Hur är era förväntningar på "Dark Fate"? Kan den återställa Terminator-filmernas rykte? Och vilken film är egentligen bäst och sämst i serien? Kommentera nedan.
| 22 oktober 2019 18:00 |