Terminator Salvation 2009

Action Drama Sci-Fi
USA
115 MIN
Engelska
Terminator Salvation poster

Synopsis

Efter att Skynet utrotat större delen av mänskligheten i en kärnvapenattack, kämpar en grupp av överlevande ledda av John Connor mot att stoppa Skynet och dess Terminator-armé att ta över världen. När Connor får vetskap om Marcus Wright en främling som sitter i dödscellen tror han att den ödesdigra framtiden kan förändras. Medan Skynet förbereder det slutliga anfallet ger sig Connor och Wright iväg på en resa som tar dem till Skynets verksamhet.
Ditt betyg
2.7 av 1,273 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

29 maj 2009 | 01:01

Ett steg närmare Judgement Day

James Camerons "Terminator" har varit föremål för otaliga ungars mardrömmar genom åren. Mördarrobotar från framtiden som nakna teleporterar in i närmsta bar för att påbörja slaktjakten. Och det började grymt, fortsatte ännu bättre för att sunka ner sig rejält utan Camerons trygga hantlag. När "Terminator"-franchisen på något sätt nu ska börja på ny kula är det minst lika många förväntningar som farhågor som ska överbryggas.

Fjärde gången gillt har man förstått att man inte ännu en gång kan skicka tillbaka robotar från framtiden. Gammal och gjort. Utan i "Charlies Angels"-regissören McG's version landar vi i det fullskaliga kriget mellan människor och maskiner. Total action med andra ord. Året är 2018 i ett sömderbombat Amerika där de fåtal överlevande försöker klara efterdyningarna av Judgement Day. Flyende och gömda undviker de maskinerna för att slå till när de kan. Människornas hopp om överlevnad ligger hos motståndsrörelsen och John Connor (Christian Bale). Och när en chans att en gång för alla få slut på kriget, oväntat dyker upp gäller det att stå beredd med vapen i hand.

Med tanke på att det är en trilogi kan det sägas på en gång. Nej, Terminator-kriget får inget slut här heller men väl en actionspäckad fortsättning. För väck är den krypande känslan av att vara jagad, skräcken av att ha ondskan mitt ibland oss och rent av den mänskliga aspekten i Terminator, men vad annat kan man vänta sig med en regissör med "Charlies Angels" på sitt CV?

Det är onekligen ett ödesmättat scenario som målas upp i "Terminator Salvation" med mäktigt actionfyllt krig i centrum. Något som resulterat i en enda stor orgie av robotar. Motorcyklar. Svävare. Spanare. Jättar. Ormar. Ja, det finns inte mycket som klarar sig undan metallförbannelsen som får "Transformers" att blekna.

Ett ganska snitsigt kameraarbete och en snygg skepnad... visserligen men medan "Terminator Salvation" blåser gammalt liv i små nostalgirader som "Come with me if you wanna live" och "I'll be back" missar man att hålla liv i sin egen historia. Det som fick Christian Bale att tveka inför den här filmen har blivit verklighet.

Här spränger man sig igenom det mesta för att med en tråkigt enkel dialog sega sig fram till nästa lass dynamit. Och kapabla skådespelare till trots tycks både artistiska begränsningar och ett förvånande dåligt urval av klipp sänkt standarden till ett minimum. Helena Bonham Carter ägnar sig åt överspel och Bryce Dallas Howard känns torr medan Bale med hesigt släpig röst gormar hopp i mänskligheten. Det här är långt ifrån den kult Cameron skapade men actionfilen i mig vill trots allt se fortsättningen. Det är underhållande enkelt och explosivt snyggt men varningen är tydlig.

I "Terminator Salvation" står man inte på randen till mänsklighetens utrotning, snarare en filmisk kalkon. Och på samma gång ställer man den stora frågan: Går det att göra en bra uppföljare? Svaret är tydligen nej.

| 29 maj 2009 01:01 |