Film

Skribent

MovieZine

27 november 2015 | 17:30

Vi rankar Steven Spielbergs 28 filmer från bäst till sämst

Här är den definitiva listan, baserad på era betyg!
Det går att argumentera för att Steven Spielberg är vår tids mest inflytelserika regissör. Det rena antalet klassiker han stått för är i det närmaste absurt, och han fortsätter att leverera än idag. Nedan följer en lista på Spielbergs filmer baserad på era användarbetyg, följt av en liten kommentar kring varje film. Så, håller du med om placeringarna?

1. "Schindler’s List" (1993)
En av de tyngsta filmerna som någonsin gjorts är utan tvekan "Schindler's List" från år 1993. Andra världskrigets fruktansvärda lidande visades utan att väja för hemskheter som vi kanske inte hade velat se. En film man minns länge, om inte för livet, efter att man sett den, och Spielberg belönades med en Oscar för bästa regi för sitt arbete. Han avsade sig också sitt regissörsarvode innan han antog uppdraget. Tydligen var stämningen så dämpad under inspelningarna, på grund av temat, att Spielberg bestämde sig för att ringa in sin gode vän Robin Williams för att dra skämt och lätta upp humöret bakom kameran.

2. "Jakten på den försvunna skatten" (1981)
Första filmen i serien, Indianas debut, var ett härligt stycke filmhistoria skrivet av Lawrence Kasdan ("Rymdimperiet slår tillbaka") efter en idé av George Lucas. 5 av 5, full pott, i betyg här på MovieZine, och ett klassiskt, odödligt äventyr.

3. "Rädda menige Ryan" (1998)
Tom Hanks och Steven Spielberg parade ihop sig för den definitiva andra världskrigs-filmen där öppningsscenen, landstigningen vid Normandie, skildrades mer brutalt och nära än någonsin förr. Duon gick sedan vidare till nya WWII-äventyr med serien "Band of Brothers", men det var här det startade. Fullständigt omskakande.

4. "Jurassic Park" (1993)
Toppar listan över världens bästa filmer hos många människor, och välförtjänt så. Känslan av verklighetsflykt hade sällan varit starkare än när portarna öppnades till Jurassic Park och några av världens häftigaste dock-effekter visades upp för världen. Sjukt nog står sig effekterna riktigt bra än idag, och åtminstone jag tar dem över "Jurassic Worlds" effekter vilken dag som helst. Sprängfylld av sekvenser att minnas. "It's a UNIX system!"

5. "Hajen" (1975)
Spielbergs stora genombrott har åldrats väl tack vare sparsamt användande av specialeffekter. Spielberg insåg också att det är läskigare med det man inte kan se, kontra det man faktiskt kan se. Något alldeles för många av dagens skräckfilmsregissörer fortfarande har svårt att förstå. "We're gonna need a bigger boat" är även det så ikoniskt som det blir. Kul trivia är att en anledning till att vi ser så lite av själva hajen är att den mekaniska diton som användes krånglade såpass mycket att den inte alltid gick att använda. Lyckosamt för både Spielberg och oss alltså.

6. "E.T." (1982)
En tidlös klassiker där Spielbergs fäbless för familjerelationer verkligen kom till sin rätt. "E.T. phone home" är en av filmhistoriens allra mest igenkännbara repliker, och filmen var den första där vi fick se en väldigt ung Drew Barrymore charma en hel värld. Henry Thomas, som spelade huvudrollen som Elliott, gjorde även han ett fenomenalt jobb. Hans audition för rollen finns att se på Youtube, och det är några fullständigt magiska minuter skådespeleri vi får se från den unge pojken. I slutet av klippet hörs Spielberg säga: "You just got the part, kid." Odödligt.

7. "Indiana Jones och det sista korståget" (1989)
"Indiana Jones och det sista korståget" var sist ut i originaltrilogin om Indy och har i skrivande stund lagt beslag på 104:e plats över listan på tidernas bästa filmer på IMDB. I scenen med nazisterna som gör heil-hälsningen i Berlin fick Spielberg alla skådespelare som utförde gesten att samtidigt hålla andra handens fingrar korsade bakom ryggen.

8. "Catch Me If You Can" (2002)


Large 3a2b211709181b437f6bd55ad1182c94 83cc77a33ce696fb75f0878289738a6f catch me if you can 1

Leonardo DiCaprio briljerar i rollen som Frank Abagnale Jr. som genom bluffar och båg lyckas hålla sig undan FBI-agenten Carl Hanratty. Underhållande, visst, men kanske lite väl högt upp på den här listan, tycker ni inte?

9. "Närkontakt av tredje graden" (1977)
En i raden av Spielberg-klassiker. Spielberg har i efterhand sagt att ingenting i hans liv har varit svårare än att klippa de sista 25 minuterna av "Närkontakt av tredje graden".

10. "Purpurfärgen" (1985)
11-faldigt Oscarsnominerad, men lyckades inte kamma hem en enda statyett. Whoopi Goldberg spelar en kvinna som tampas med att hitta sin identitet efter över 40 år av misshandel.

11. "Solens rike" (1987)
Christian Bales andra stora roll (efter rollen som Jum-Jum i "Mio min Mio") är ett underskattat verk om livet i ett kinesiskt (drivet av japaner) koncentrationsläger, baserat på J.G. Ballards självbiografi. Scenen där Jim skiljs från sin mamma var en ren mardröm att se som mammig 8-åring...

12. "Indiana Jones och de fördömdas tempel" (1984)
Man vet att man har att göra med en speciellt begåvad regissör när en ultraklassiker som "Indiana Jones och de fördömdas tempel" hamnar först på en 12:e plats på en sådan här lista. Filmen anses allmänt vara sämst i originaltrilogin, men det gör den knappast mindre underhållande.

13. "The Terminal" (2004)
Ett av flera samarbeten mellan Tom Hanks och Spielberg där den förstnämnde spelar östeuropeisk resenär (med horribel brytning) som tvingas bo på en flygplats. Rätt underhållande, men för långt, och aningen för sliskigt för min smak.

14. "Minority Report" (2002)
Stort sci-fi-spektakel baserat på Philip K. Dicks novell med samma namn, som i efterhand blivit känt som en film som på många sätt förutsåg vilka typer av uppfinningar vi en dag skulle få tillgång till. Riktigt bra sci-fi med en storspelande Tom Cruise i huvudrollen.

15. "München" (2006)
Unisont hyllade "München" handlar om Svarta september-attentatet under 1972 års olympiska spel i München, där tolv människor miste livet, och vad som hände efteråt. Eric Bana och Daniel Craig spelar huvudrollerna. Femfaldigt Oscarsnominerad.

16. "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" (2011)
Ett matinéäventyr av klassiskt snitt där hisnande mo-cap-teknik gav liv åt de klassiska Tintin-böckerna (filmens handling är en blandning av några olika). En film mest för fansen, och vi väntar fortfarande på en uppföljare som ska regisseras av Peter Jackson.

17. "Duellen" (1971)Ett av Spielbergs tidiga verk, innan stjärnstatusen, var direkt-till-TV-filmen "Duellen", där en intet ont anande pendlare trakasseras av en lastbilschaffis.

18. "Lincoln" (2012)
Ett hjärteprojekt för den historiskt intresserade Spielberg, och med sig på resan fick han superskådisen Daniel Day-Lewis som vann sin tredje Oscar för rollen som Abe Lincoln.

19. "War Horse" (2011)
Melodramatiskt, sötsliskigt, och alldeles för långt. Så skulle man utan problem kunna beskriva "War Horse" från år 2011. Svallande orkestermusik och purpurröda solnedgångar är mitt bestående minne av filmen som baserades på Michel Morpurgos bok. Sexfaldigt Oscarsnominerad.

20. "Tjejen som spelade högt" (1974)
En kvinna, spelad av Goldie Hawn, hjälper sin make fly från finkan, varpå duon sedan ger sig ut på ett uppdrag för att kidnappa sitt barn från en fosterfamilj. Spielbergs första film att få en bred release. Anekdot: Producenten på filmen, Richard D. Zanuck, ville ge Spielberg en chans att bli varm i kläderna på inspelningen av sin första stora film, så han hade med omsorg givit instruktioner till alla inblandade om att börja med de lättaste bitarna att filma. Han gled även in till inspelningsplatsen några timmar sent med flit, för att låta den unge Steven få ta kontroll över chefskapet på plats utan att ta hänsyn till en äldre producent. När han sedemera anlände visade det sig att Spielberg börjat filma en av filmens mest komplicerade sekvenser, något han också klarade av galant.

21. "Världarnas krig" (2005)
Nyinspelning av klassikern från 1953, fast nu med Tom Cruise i huvudrollen. Slutet gjorde många biobesökare förvirrade då det kändes kort, avhugget och poänglöst. Aliens som dör av bakterier? Verkligen? Förvisso troget H.G. Wells bokförlaga, men fortfarande; bakterierna räddade oss. Antiklimax.

22. "A.I. Artificiell intelligens" (2001)
Spielberg tog över projektet från Kubrick och levererade en underskattad historia om artificiell intelligens, som också innehöll finfina prestationer från Haley Joel Osment och Jude Law. Väl värd en titt, även om den tenderar att bli lite väl lång mot slutet.

23. "Amistad" (1997)


Large 6db9fb42ced01b5a52066a546b06aaf6 022414 national should be taught in schools amistad movie still.jpg.custom1200x675x20 20copy

Stjärnspäckat drama om slaveri med Matthew McConaughey, Anthony Hopkins, Morgan Freeman och Stellan Skarsgård som fick fyra Oscarsnomineringar. "Tråkig" och "alldeles för lång" är vanliga klagomål.

24. "The Lost World - Jurassic Park" (1997)
Hur följer man upp en av världens bästa filmer? Svaret är nog att man inte ens försöker. Speciellt inte om man får för sig att trycka in ett irriterande barn som karate-kickar raptorer som om det inte fanns någon morgondag. Långt ifrån ettans självklara stjärnglans, men inte nödvändigtvis en dålig film för det.

25. "Hook" (1991)
"Hook" blev femfaldigt Oscarsnominerad, och med Robin Williams och Dustin Hoffman i huvudrollerna borde ju inget ha kunnat gå fel. Men fel gick det. Den något oortodoxa tolkningen av J.M. Barries klassiska saga föll inte särskilt många i smaken.

26. "Indiana Jones och Kristalldödskallens rike" (2008)
Här snackar vi flopp. Den hett efterlängtade femte filmen i "Indiana Jones"-serien mottogs med hånskratt och risiga recensioner, och anses allmänt vara ett absolut bottennapp för Spielberg. Och visst, det kan man kanske förstå efter att ha sett den mytomspunna "liansvingar-scenen".

27. "Always" (1989)
Nyinspelning av Spencer Tracy-klassikern "Hjältar dör aldrig" från 1947. Den flygburne brandbekämparen Pete dör i en olycka men går igen som spöke för att hålla ett vakande öga på sin flickvän. Richard Dreyfuss spelar huvudrollen.

28. "1941 - Ursäkta, var är Hollywood?" (1979)
Spielbergs sämsta film blev nominerad till tre Oscars (Bästa Foto, Bästa Ljud, Bästa Specialeffekter) men sitter bara inne på 5.9 i snittbetyg på IMDB. Gjordes fyra år efter "Hajen", och skrevs av Robert Zemeckis, men trots att den kom i ett stim av bra filmer från Spielberg lyckades den inte göra något större intryck på den breda massan.

Vilken Spielberg-film håller du som etta?
| 27 november 2015 17:30 |