Film

Skribent

Tobias Andersson

20 december 2022 | 12:13

Steven Spielberg och John Williams firar 50 år långt samarbete

Spielberg tackar kompositören för ett långt och fint samarbete. I år har John Williams nämligen tonsatt Spielbergs filmer i ett halvt sekel.
Det är nästan lite av en underdrift att säga att Steven Spielberg och John Williams har haft stort inflytande inom filmindustrin. Williams toner till Spielbergs ”Hajen”, ”Indiana Jones”, Jurassic Park” och ”Schindler's List”, för att bara nämna några, är ren och skär filmhistoria.
 
John Williams har vunnit fem Oscars och blivit nominerad hela 52 gånger. Välförtjänt! I år har han fyllt 90 år och pensionen knackar på dörren, då han låter sig meddela att tonsättningen till Spielbergs biografiska drama ”The Fabelmans” och kommande "Indiana Jones 5" är hans sista filmjobb.
 
I nytt extramaterial till ”The Fabelmans”, som går att se nedan, kan vi se Steven Spielberg och John Williams blicka tillbaka på deras mångåriga samarbete.
 
– Vi har arbetat tillsammans i 50 år och ”Fabelmans” kommer ut under det femtionde året av vårt samarbete. Och det är Johnnys nittionde år på planeten, något som har varit en fördel för alla på planeten, säger Steven Spielberg.
 
 
Musiken som Williams skrivit är verkligen ikonisk och Spielberg kan inte få nog av att hylla sin vän och samarbetspartner.
 
– Allt arbete som John har bidragit med till mina filmer är helt omätbart.
 
John Williams drar också en anekdot om att soundtracket till ”Hajen” var det första han skrev till Spielberg.
 
– Efter det så spelade jag upp allt jag skrivit för honom på just det här pianot.
 
"The Fabelmans" har svensk biopremiär den 3 februari 2023. I filmens extramaterial, som går att se nedan, hyllar Steven Spielberg samarbetet med John Williams och berättar bland annat vilken som är hans favoritkomposition.
 
 
John Williams har även jobbat med fler stora regissörer, däribland George Lucas.
| 20 december 2022 12:13 |