Film

Skribent

MovieZine

15 december 2015 | 21:00

Vi rankar ”Star Wars”-filmerna från sämst till bäst

Och ja, "Episod 1" kommer sist när läsarnas betyg får avgöra.
Det är en spännande tid för att vara ”Star Wars”-fan. I veckan släpps den nya ”The Force Awakens” på bio, ytterligare ett par filmer är under inspelning, och rymdsagans popularitet har nått oanade höjder. 

Många passar säkert på att ta igen de gamla trilogierna i väntan på sitt biobesök. Här på MovieZine har våra medlemmar tillsammans satt över tiotusen betyg på de sex första titlarna i ”Star Wars”-sagan. Vilka blev då populärast och vilken anses vara den sämsta? Tja... resultatet förvånar nog ingen:

6. Episod I: Det mörka hotet (1999) - Snittbetyg: 2,8
När George Lucas återvände till galaxen han skapade mer än 20 år tidigare, tyckte många att han förstörde den med en själlös CGI-orgie till film. Andra försvarar den som godkänd underhållning. Klart är i alla fall att "Episod 1" är en av de mest omtalade filmerna någonsin, och att det än idag debatteras om exakt hur bra eller dålig den egentligen är. Men sist på listan kommer den hur som helst...

5. Episod II: Klonerna anfaller (2002) - Snittbetyg 3,0
Hayden Christensen gör entré som en tonårig Anakin Skywalker, och får mycket kritik för sitt skådespeleri. ”Välgjord och spännande”, säger andra kommentarer. Många uppskattade den lite mer allvarliga tonen jämfört med "Episod 1", även om själva historien i den här mellanfilmen inte direkt fick många att hoppa jämfota av lycka.


4. Episod III: Mörkrets hämnd (2005) - Snittbetyg 3,4
Prequel-trilogin når inte samma höjder (eller betyg) som originalfilmerna men den slutade iallafall på topp när Anakin blev Darth Vader. ”Ett episkt slut” skriver en del läsare medan andra är besvikna. Trots en del, som vanligt, skämskuddeframkallande repliker lyckades Lucas binda ihop Anakins resa på ett förhållandevis tillfredsställande sätt med en av de mörkare filmerna i hela serien.

3. Episod VI: Jedins återkomst (1983) - Snittbetyg 3,9


Large 6ed66bb06226b92670802299fccdc8ee original

Richard Marquand regisserade den sista filmen i originaltrilogin, och spenderade lite för mycket tid hos Jabba the Hutt och Ewokerna för att den skulle falla alla i smaken. Ändå blev det många höga betyg från MovieZines läsare. Slutstriden mellan Luke och Vader är ett odiskutabelt mästerverk, och än idag, 32 år senare, ryser vi vid blotta tanken på det där ögonblicket när Luke ger sig hän åt ilskan mot sin nedbrutne far och bara svingar fullkomligt hänsynslöst mot honom.

2. Episod IV: Stjärnornas krig (1977) - Snittbetyg 4,0
När en 33-årig George Lucas släppte rymdeposet ”Star Wars” kunde han nog inte ana att den skulle hyllas som ett mästerverk än idag. En fenomenal äventyrsfilm med karaktärer att bry sig om, cool action, och ett fantasieggande universum. För många människor startade en livslång besatthet av "Star Wars" just här.


1. Episod V: Rymdimperiet slår tillbaka (1980) - Snittbetyg 4,1
Den enda filmen som slår George Lucas original är dess uppföljare, i Irvin Kershners regi. ”Klart den bästa filmen i serien” skriver många kommentarer. När ett uns mörker lades till i mixen uppstod ljuv sci-fi-magi, och "Episod V" är sprängfylld av minnesvärda ögonblick. Här introduceras vi för första gången för Yoda, för Lando, för Boba Fett, och här lärde vi oss hur insidan av en Tauntaun ser ut. En av historiens bästa filmer och en tvättäkta klassiker i ordets alla bemärkelser.

Håller du inte med listan? Klicka in på respektive titel och sätt dina betyg.
| 15 december 2015 21:00 |