Film

Skribent

Anders Eklöf

16 juli 2021 | 12:01

Vem är Kang the Conqueror i Marvel-universumet?

Kan Kang the Conqueror bli nästa stora skurk i MCU efter Thanos? MovieZine reder ut hur det ligger till.
Efter att Thanos blev besegrad för gott i "Avengers: Endgame" är det många som undrar vem som ska bli den nya stora skurken i Marvel Cinematic Universe (MCU).
 
Är det dags för Doctor Doom att få en ny chans eftersom att "Fantastic Four" har en ny film bekräftad, är det djävulen Mephisto som har något ondskefullt på gång i skuggorna eller är Galactus sugen på att käka upp några planeter? 
 
Nej, i själva verket lutar det mot att Kang the Conqueror blir nästa stora skurk i Marvels filmuniversum. 
 
Spoilervarning för det sista avsnittet av "Loki" på Disney+!
 

Vem är "He Who Remains"?

 
I det sista avsnittet för den första säsongen av tv-serien "Loki" på Disney+ fick Loki och Sylvie veta att en individ som kallar sig för "He Who Remains" är den som ligger bakom The Time Variance Authority (TVA), organisationen som har i uppdrag att upprätthålla den "heliga tidslinjen". 
 
Han förklarar att han är en forskare som levde på jorden under 3000-talet, som upptäckte "the multiverse". Förutom det lyckades han komma i kontakt med andra versioner av honom själv från andra tidslinjer, som gjort samma vetenskapliga upptäckt. Inte alla av dessa var godhjärtade, utan såg de andra världarna som nya platser att erövra, vilket startade ett krig över multiversum. "He Who Remains" var den enda som överlevde kriget, vilket fick honom att grunda TVA och förena alla tidslinjer till en för att förhindra att det inte händer igen. 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Loki och Sylvie får ett val - ta över jobbet som övervakare av den heliga tidslinjen, eller döda honom och samtidigt släppa loss kaos, andra versioner av honom i multiversum och risken att ett stort krig utbryter igen. Sylvie väljer det sistnämnda som hämnd för hur TVA har behandlat henne och andra, samtidigt som hon skickar Loki tillbaka till organisationen. 
 
Här hamnar Loki i en alternativ tidslinje där Mobius (Owen Wilson) inte längre känner igen honom och statyerna föreställande The Time Keepers är utbytta av en staty som liknar "He Who Remains", med kläder som påminner en hel del om en viss skurk från serietidningarna. 
 
Det i kombination med andra slående likheter, gör det tydligt att Kang the Conqueror är nästa stora skurk. 
 
 
004925f4e5afa6b87416e1dd0a19170e loki finale he who remains statue
 

Vem är Kang the Conqueror i serietidningarna? 

 
Kang the Conqueror dök upp i serietidningarna i ett nummer av "The Avengers" från 1964 och skapades av Stan Lee och Jack Kirby. Här heter han Nathaniel Richards (ättling till Reed Richards i "Fantastic Four"), en forskare som blev trött på sitt monotona liv, som byggde en tidsmaskin för att erövra dåtiden, nutiden och framtiden. 
 
Precis som i "Loki" var Kang en forskare från 3000-talet, som tagit olika skepnader genom åren och träffat sig själv ett flertal gånger. 
 
A9d4178642ba8bca25f76f3c15cc1b54 26b7685014e0a41aff0e1eceac9ae11c 5e9b0f3d 7865 4c7c b22a 67f4629d7512 header
 

Så varför är Kang nästa stora skurk? 

 
En viktig detalj i det hela är att "He Who Remains" spelas av Jonathan Majors (känd från bland annat "Lovecraft Country"), som sedan tidigare är bekräftad att spela just Kang the Conqueror i den kommande "Ant-Man and the Wasp: Quantumania". Mannen vi träffar i "Loki" är inte Kang, men en version av samma person som blir skurken. 
 
I en intervju på marvel.com säger även manusförfattaren Michael Waldron ("Loki" och kommande "Doctor Strange in the Multiverse of Madness") rakt ut att Kang är "nästa stora crossover-skurk i filmerna".
 
- Vi visste att vi ville att den här showen skulle bli stor, att vi ville att den verkligen skulle sluta med en smäll och ha en enorm inverkan på MCU framöver, säger han om säsongsavslutningen av "Loki" i intervjun. 
 
 
Allt detta i kombination med att det ryktas om att "Spider-Man: No Way Home" kommer återuppliva karaktärer från gamla filmer, att den tecknade serien "What if...?" om alternativa verkligheter snart har premiär på Disney+ och att nästa "Doctor Strange"-film har ordet "Multiverse" i namnet gör det ganska passande att en tidsresande skurk som Kang blir nästa stora fiende i MCU. 
 
Förmodligen får vi veta mer i dessa kommande filmer och den andra säsongen av "Loki".
 
Vad tycker du om valet av nästa stora skurk? Vad tyckte du om säsongsavslutningen av "Loki"?
| 16 juli 2021 12:01 |