Serie

Skribent

Patrik Jonsson

28 maj 2015 | 18:00

Vårens bästa tv-debutanter

Då var det dags igen. I sedvanlig ordning ska jag härmed lista de bästa seriedebutanterna som våren hade att erbjuda.
Årets vårsäsong må inte ha varit lika stark som fjolårets men några nya sevärda TV-serier bjöd den definitivt på. Att jämföra med fjolårets vår känns nästan lite orättvist då den bjöd på tungviktare som "True Detective" och "Fargo" så jag ska därför genast sluta göra det. Årets vårsäsong hade dessutom inte alls lika många premiärer som fjolåret så redan där ligger den liksom lite i lä, åtminstone ifall man ser till förutsättningarna.

Nu utgår jag i vanlig ordning från min helt personliga smak. Självklart kan man tycka helt annorlunda så se gärna dessa serier mer som tips än som något slags facit på att just dessa var de enda sevärda från våren 2015. Nog jiddrat om detta nu, dessa är alltså de TV-serier jag tycker att man kan spana in från den gångna vårsäsongen; 

"Battle Creek" (CBS)
Det första serietipset heter alltså "Battle Creek" och kommer från Vince Gilligan, skaparen av "Breaking Bad" och har Josh Duhamel samt Dean Winters i huvudrollerna. Förmodligen en av vårens på förhand allra mest hypade TV-serier. Levde den upp till förväntningarna? Både ja och nej, mest nej för mig personligen. Fast grejen är att mina förväntningar faktiskt var ganska lågt ställda redan från första början så sett ur det perspektivet levde den upp till förväntningarna. Annars vet jag inte, serien har egentligen inget jättespeciellt. Det är dock en snygg produktion, skådisarna och kemin mellan dem är så där lagom gemytlig och visst finns det sämre produktioner i den här genren, absolut. Är ni ute efter en lättsmält procedural så fungerar den alldeles utmärkt men kräver ni något djupare och mer invecklat; skippa. "Battle Creek" är dessutom nedlagd så jättemånga avsnitt blev det alltså inte, men perfekt ifall ni vill fylla lite överflödig dötid i sommar.

"Bosch" (Amazon)
Här har vi en TV-serie som ligger lite mer i min smak. För det första har vi här en följetångsserie vilket alltid, åtminstone nästan alltid, slår högre för min del. Sedan är detta mer på allvar är nyss nämnda "Battle Creek". Vi befinner oss visserligen fortfarande i snutgenren, "Bosch" bjuder dock på mycket mer mörker, trasiga karaktärer och smuts. Nu är inte "Bosch" något mästerverk för det och visst har vi sett liknande historier spelas upp för oss på TV:n ett antal gånger tidigare, men den bjuder ändå på tillräckligt för att få mig att inte kunna sluta titta. Jag läste någonstans att någon liknade "Bosch" vid "a decent novel you just can't put down" och det är väl just det jag tycker att serien är; decent. Helt okej och jag ser gärna mer av den. Kul också med en huvudroll för härlige Titus Welliver ("Lost", "Touch" osv). "Bosch" har fått en andra säsong!

"American Crime" (ABC)
Det var inte direkt igår jag hittade någonting av värde från alfabetskanalen ABC. Visst, gillar man sagor, massproduktioner och nedsåpade "thrillers" är det nog lättare, nu står dock just sådana serier inte speciellt högt på min önskelista. "American Crime" blev därför en rejäl överraskning för min del. Här finns riktigt bra skådespelarinsatser; Timothy Hutton har nog aldrig varit bättre och att birollerna bland annat fylls upp av stabila karaktärsskådisar från tungviktare som "The Shield" (Benito Martinez) och "Deadwood" (W. Earl Brown) gör knappast saken sämre. "American Crime" är dessutom mycket välskrivet. Här kastas vi rakt in i några karaktärers liv efter ett mord begåtts, efter ett så kallat home invasion-brott. Serien kretsar alltså mer kring karaktärerna, efterdyningarna och konsekvenserna än själva brottet itself. Här vävs allt från rasism, otrohet, missbruk och diverse mörka hemligheter in i ett nystan av både drama, spänning och samhällskritik. En mycket tung serie. Mer av denna varan ABC, jag hoppas verkligen fler får upp ögonen för denna lilla pärla! En andra säsong blir det!

"Togetherness" (HBO)
Ingen "hyllningslista" blir komplett utan HBO, inte denna säsong heller. Denna gång heter serien "Togetherness" och kommer från bröderna Duplass. För övrigt ett brödrapar jag inte haft sådan där stenkoll på tidigare, detta lär det dock bli ändring på efter denna serie. Detta är dramakomedi då det är som bäst, ingen in-your-face humor, utan en mer jordnära sådan som inte känns så förbannat krystad som ju mycket gör i komedigenren. Ni som gillar serier som "Shameless" (US), "Six Feet Under" och varför inte "The Big C" bör gilla denna. Välskriven, välspelad och i vissa bitar både vågad och absurd. "Togetherness" har dessutom fått en andra säsong och detta tackar jag innerligt för!

"Better Call Saul" (AMC)
Ifall inte "Battle Creek" var den på förhand mest hypade serien denna vår så torde det varit "Better Call Saul". Vince Gilligan återigen vid spakarna och dessutom en spin-off på den heliga kon "Breaking Bad". Denna hade dock en hel del som talade för den; samma skapare tillika manusförfattare, många återkommande skådespelare och återigen en kabelkanal, dessutom den samma som producerade originalserien "Breaking Bad" (AMC). Självklart stod mycket på spel men jag personligen gillade verkligen den här. Den har onekligen en hel del gemensamt med "Breaking Bad", både sett till utseende och stil, jag tycker dock att den ändå står alldeles utmärkt på egna ben. Ja och detta var väl också lite tanken, de som satt och hoppades på en karbonkopia av "Breaking Bad" lär ha blivit besvikna. Ni som inte sett denna tycker jag absolut ska ge den en chans, även ni som inte sett just "Breaking Bad". Visst, ni lär då gå miste om en del blinkningar till originalserien, men som sagt, denna står sig riktigt bra även på egna ben. "Better Call Saul" har fått en andra säsong!

"The Last Man On Earth" (Fox)
Det är alltid svårt att rekommendera just komediserier, vi skrattar alla åt olika saker. Nåväl, detta skrattade i alla fall jag åt, i vissa stunder så tårarna rann. Det är inte ofta jag gör det till komediserier eller komedier överhuvudtaget, men "The Last Man On Earth" fick mig faktiskt att gapskratta mer än en gång. Stort kudos! Påhittigt, smart och grymt underhållande. Will Forte har skapat serien och spelar även huvudrollen som den "olycksamme" (beroende på hur man ser det) men också självgode och naive Phill Miller. En karaktär som jag inte kan beskriva bättre än att säga att han är som en blandning av Kalle Anka och valfri Jim Carrey-karaktär. Hysteriskt rolig! Det bästa av allt? Den har fått en andra säsong, gött!

"Bloodline" (Netflix)
Netflix drog det högsta kortet i våras, jag tycker nämligen familjekrönikan "Bloodline" slog det mesta med råge. Ja, och då jag säger familjekrönika ska ni inte haka upp er allt för mycket i det och tänka på något segdraget och händelsefattigt familjedrama, tvärtom. I "Bloodline" händer det grejer, serien blir intensivare och intensivare ju längre in den du kommer. Dessutom bjuder den på ett makalöst karaktärsgalleri och på en hög fullständigt briljanta skådespelare som gjuter liv i dem. En del av dessa skådisar kommer garanterat att synas i nomineringslistorna till hösten och vintern. "Bloodline" kommer från samma skapare som bjöd oss på thrillerserien "Damages", och gillade ni den kommer ni garanterat även att gilla denna. De har sina likheter, men är trots detta rätt olika varandra. Kort och gott en gedigen produktion som jag rekommenderar samtliga att se. Även "Bloodline" har, tack och lov, tilldelats en andra säsong. 

Detta var enligt undertecknad de sju allra bästa serierna som våren 2015 skakade fram, här kommer dock några ytterligare serier som inte var helt hopplösa; "The Slap", "Daredevil", "Wayward Pines" och "Dig".

Vilken eller vilka serier tycker ni var vårens bästa? Kommentera gärna nedan!
| 28 maj 2015 18:00 |