Film

Skribent

Alexander Kardelo

10 november 2023 | 16:00

Var finns "Hunger Games"-filmerna att streama?

I väntan på prequeln: de fyra första filmerna med Jennifer Lawrence som motvillig rebelledare finns nu att streama på Prime Video och Viaplay.
Året var 2012 när Katniss Everdeen drog fram pilbågen och visade hur man gör en young adult-film som både underhåller och engagerar.
 
Hon var den unga hjältinnan som utmanade ledarskapet i landet Panem och gick emot alla regler i de brutala Hungerspelen - där 24 barn årligen slåss på liv och död. TV-underhållningen ser nämligen lite annorlunda ut i denna mörka, skruvade framtidsvision.
 
Författaren bakom böckerna, Suzanne Collins, har berättat att idén kom till henne en sen kväll då hon zappade mellan tv-kanalerna. Bilder från Irakkriget började snart smälta ihop med bilder från en realitytävling. Hennes historia har anklagats för att stjäla av japanska "Battle Royale" (2000), en film hon påstår att hon aldrig har sett.
 
Kopia eller inte - det går ändå inte att förneka att de fyra "The Hunger Games"-filmerna har blivit enorma framgångar. Tack vare Jennifer Lawrences starka insats och en fängslande historia om förtryck och revolt har många tagit dem till sina hjärtan.
 
Snart kommer del fem, som egentligen är en prequel som utspelar sig flera årtionden senare. I väntan på "The Ballad of Songbirds and Snakes" kan du återse de fyra första filmerna på Netflix, Viaplay och på Prime Video.
 
 

Läs mer om "Hunger Games"-filmerna:

 
| 10 november 2023 16:00 |