Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 februari 2018 | 23:15

Vad tyckte du om säsongspremiären av "The Walking Dead"?

Väntan är äntligen över - men vad tycker vi egentligen om hur seriens skapare valde att öppna den andra halvan av "The Walking Deads" åttonde säsong?
*** Spoilervarning - om du inte har sett det senaste avsnittet av "The Walking Dead" ***
 
Premiären av den andra halvan av "The Walking Deads" åttonde säsong har nu kommit och gått. För några månader sedan ledde händelserna i finalavsnittet till att några av tv-seriens mer hängivna fans startade en namninsamling för att få showrunnern Scott Gimple sparkad.
 
Något överraskande meddelade AMC något senare att Gimple faktiskt skulle ersättas med en ny showrunner inför säsong 9. Men istället för att sparkas har Gimple snarare befordrats, då han framöver kommer att vara ansvarig för allt innehåll som har med AMC:s "Walking Dead"-universum - vilket utöver originalserien även inkluderar "Fear the Walking Dead" och en rad tv-spel. 
 
Oavsett vilket är "The Walking Dead" nu tillbaka under ett antal veckor, innan "Fear the Walking Dead" tar över i april. I veckans avsnitt var det slutligen dags för en av seriens få originalmedlemmar att tacka för sig - och även om många kanske inte håller med om beslutet att döda Carl (något skådespelaren Chandler Riggs själv klagat över), måste jag ändå erkänna att jag tycker de gav honom ett (under omständigheterna) värdigt avsked.
 
Large cd6b044141b8216c89b22edf4099fa22 tdw3
 
Avsnittet hoppade lite fram och tillbaka, rent tidsmässigt, för att täppa till några luckor i berättandet som lämnades öppna i finalavsnittet. Man kan ju däremot fråga sig varför the Saviors inte stack tidigare om de nu bara behövde skjuta sig ut därifrån. Mestadels fick vi däremot spendera den sista tiden tillsammans med Carl, under hans förberedelser inför den stundande döden.
 
Jag vet inte om jag är ensam i att tycka det här, men jag tror inte att jag insåg att jag faktiskt gillade Carl - i alla fall inte innan jag visste att han var tvungen att dö. Vi har trots allt sett Chandler Riggs växa upp i den här rollen - för att nu bokstavligen lämna över hatten till sin karaktärs lillasyster. Avsnittet kändes på sätt och vi nästan lite nostalgiskt - eftersom vi tvingades minnas tillbaka till en tid då "The Walking Dead" var en avsevärt bättre tv-serie. 
 
Large cd6b044141b8216c89b22edf4099fa22 tdw2
 
Faktumet att Carl slutligen tar livet av sig själv - för att skydda sin pappa, som när han tvingades skjuta sin mamma i fängelset för vad som känns som en halv evighet sedan. Ganska starkt ändå. Något förvånande avslöjades det också att det har varit Carls framtidsdrömmar vi har fått se skymta förbi - med en åldrad och skäggig Rick i fokus. Det finns med andra ord inte längre något som garanterar att Rick (eller de andra som synts i "framtidsklippen") faktiskt kommer att överleva den åttonde säsongen.
 
Frågan är nu vad det egentligen fanns för mening med allt det här? Vad ville Gimple egentligen uppnå med Carls död? I en intervju med TVLine efter avsnittet försvarar han beslutet med att han ville kunna överraska även dem som läser serietidningarna (som tv-serien är baserade på, där Carl fortfarande lever), samtidigt som han ville att den som dog - skulle kunna sprida ett såpass starkt budskap att det skulle vara rimligt för Rick och gänget att faktiskt påverkas av det.
 
Efter bara ett avsnitt är det såklart i princip omöjligt att avgöra huruvida Carls död faktiskt kommer att få den betydelse som de har hoppats på. Jag betvivlar det dock personligen starkt - men gillade trots det ändå den lite lugnare och karaktärsdrivna säsongsöppningen. Det ska nog däremot mycket till för att få de flesta av seriens fans nöjda med Carls plötsliga dödsfall.
 
Nu har jag inte nämnt hela Morgan-delen av avsnittet alls här ovan (jo jag vet det) men med tanke på att hans karaktär kommer att få en avsevärt större roll framöver, då han inom kort även kommer att dyka upp i "Fear the Walking Dead", lär det finnas gott om tid att diskutera hans dödande vid ett senare tillfälle.
 
Vad tyckte du om säsongspremiären - och hur de hanterade Carls död? Kommentera gärna nedan!
| 26 februari 2018 23:15 |