CINEMACON 2016

Skribent

Jakob Åsell

14 april 2016 | 08:35

Universal visar upp sina kommande filmer

CinemaCon 2016: Universal peppar inför ”Warcraft”, ”The Grinch” och ”Jason Bourne”.
Universal gick upp på scen i Vegas för att presentera mycket animerat, återkomsten av en av våra största actionhjältar samtidigt som man bekräftade en ny "Jurassic Park"-film och en nysatsning på "The Mummy" med Tom Cruise i huvudrollen.


Först ut på scenen var regissören Duncan Jones (”Moon”, ”Source Code”) för att visa bilder från fantasy-storprojektet med 3,5 år på nacken.

- Med 100 miljoner spelare världen över är det ett stort ansvar att flytta den här världen från så många små skärmar till tusentals stora skärmar.
I grunden är det en historia om hur hjältar kan komma i alla storlekar och skepnader - men en sån här film kan bara komma i en storlek! utbrast en mycket stolt regissör som sen smällde upp ett gäng ytterst CGI-tunga bilder på stora duken. 


Starka Dungeons & Dragons-vibbar blandades med känslan av att just ha sett en trailer för en påkostad porrfilmsversion av ”Sagan om ringen”. Herregud.


Regissören Tate Taylor ("Niceville") ville göra film av den där gröna boken han sett alla läsa på tåg- och flygresor.

Boken han åsyftade var den psykologiska thrillern "Kvinnan på tåget" av Paula Hawkins som stannade på New York Times bästsäljarlista i ett år. Enligt Taylor var boken omöjlig att lägga ifrån sig och innehåller samtidigt allt som bi går på bio för att se, nämligen sex, otrohet, svek, mer sex, lite mord och en del cocktails.

Trailern hittade ett spår någonstans mitt emellan "Fifty Shades of Grey" och "Gone Girl" och i rollerna ser vi bland andra Emily Blunt och svenska Rebecca Ferguson.


Bourne är tillbaka efter nästan tio år, och åter med Matt Damon i titelrollen och Paul Greengrass i registolen.

Anledningen till att det dröjt enligt uppgift vara att Greengrass, Damon och klipparen Christopher Rouse som nu även blivit manusförfattare velat vänta med att återvända till Jason Bourne förrän de hittat helt rätt historia. Det brukar i och för sig alltid låta så. Trailern såg dock ut som gamla hederliga Bourne med en biljakt mitt på The Las Vegas Strip som ser ut att bli något i hästväg. Rollistan är även imponerande med Julia Stiles tillbaka i serien tillsammans med Tommy Lee Jones, Alicia Vikander och Vincent Cassel.


I kölvattnet av ”Djungelboken” och ”Zootropolis” kommer fler filmer med pratande djur. Från människorna bakom ”Dumma mej” kommer en ny animerad rulle stom ställer frågan vad våra husdjur gör när vi inte tittar. Bland rösterna i ”Husdjurens hemliga liv” hittas skojare som Louis C.K, Kevin Hart och Steve Coogan. Filmens premiär är fiffigt placerad tre veckor efter att ”Hitta Doris” går upp på bio, allt för att få bästa möjliga trailer-slot. Vi fick se de första fem minuterna av filmen och visst var det charmigt med hög igenkänningsfaktor för alla med hund eller katt, men kanske lite tomt.

 
Lagom till jul får alla djurälskande sångfåglar sitt lystmäte i och med ”Sing", en helt antropomorfisk djurmusikal med Idol-vibbar signerad Garth Jennings (”Son of Rambow”, ”Liftarens guide till galaxen”). Bakom de de Sam Smith-tolkande gorillorna och twerkande kaninerna hittas bekanta röster som Scarlett Johansson, Matthew McConaughey, Reese Witherspoon och Seth MacFarlane, och alla stämmer de upp i sång! 

Universal var bussiga nog att i ett riktigt tidigt stadie visa filmens första 20 minuter, trots att klippen varierade från en svartvit ljudlagd storyboard till i princip färdiga bilder i andra scener. Ett modigt och snyggt initiativ som väcker förståelsen för vilket jäkla arbete som ligger bakom och vilka steg man tar under produktionen - mer sånt, tack! Hur som helst, ”Sing” blir kanske ingen framtida klassiker men säkerligen en godbit för alla musikalnördar, körsångare och folk som gillar se räkor tolka Sinatra.


Julen därpå, 2017 planerar Universal att låta Grinchen stjäla julen, 17 år (jisses vad åren går…) efter Jim Carreys live-action-version. Man bjussade på tidiga rörelsetester från animationsdatorerna och kan vara rätt nöjda med herrn man rollsatt som röstskådis - självaste Mr. Benedict Cumberbatch.


Samma år släpps en ny ”Dumma mej” där Steve Carell gör rösterna åt både Gru och hans blonda och trevliga tvillingbroder Dru som till det yttre påminner om Runar Søgaard. Samtidigt får filmen en ny skurk med namnet Baltasar Brat - en sinnesrubbad fd. barnstjärna som lever kvar i 80-talet med hockeyfrilla och Herreys-kläder.Baltasars röst görs av ”South Parks” Trey Parker, som för första gången blir regisserad av någon annan än sig själv och enligt uppgift ska ha älskat det!
| 14 april 2016 08:35 |