Jason Bourne 2016

Action Thriller
USA
124 MIN
Engelska
Jason Bourne poster

Synopsis

Jason Bourne har fått lära sig att leva med insikten av att ha varit ett redskap för att utföra operationer som myndigheterna behöver, men inte vill kännas vid. Samtidigt förändras världen i en takt som verkar springa ifrån makthavarna, som bara kan se på när en ny verklighet lägger sig som ett täcke ovanpå den gamla. Att minnas allt är inte samma sak som att veta någonting.
Ditt betyg
3.1 av 507 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

26 juli 2016 | 08:59

Dags att gå i pension

Matt Damon axlar återigen rollen som Hollywoods våldsammaste agent Jason Bourne och trots att detta håller högre klass än sin föregångare så är det inte mer än återvinning av ett gammalt koncept kombinerat med en gubbsjuka som vägrar gå i pension.
Skådespelaren Matt Damon var minst sagt tveksam till att återuppväcka sin titelroll efter ”The Bourne Ultimatum”, en film som i motsats till senaste ”The Bourne Legacy” lyckades hålla sina tittare fortsatt engagerade i agent Jasons öde. Men likt sångerskan Cher som ideligen tycks gå på farvälturnéer så vägrar vår hjälte gå i pension hur mycket det än hade behövts.

Med ännu ett agentprogram i görningen lyckas den amerikanska underrättelsetjänsten ovilligt locka fram Jason Bourne efter år av tystnad. Ihärdigt påhejad av sin före detta CIA-kollega Nicky Parsons som nu blivit nobel datahackare, tvingas vår agent åter in i det dödliga spelet för att en gång för alla nysta upp sitt förflutna och hämnas gamla och nya oförrätter. Allt medan han jagas av både Tommy Lee Jones och Alicia Vikander.

Till skillnad från kvinnorna i Bond som möter ett öde av den mer sexuella karaktären, så tycks Bournes kvinnor alltför ofta gå en tidig död till mötes. Det är svårt att missa denna hora-och-madonna-metaforen när Julia Stiles med en begynnande medelålder förutsägbart byts ut mot yngre och fräschare ögongodis, denna gång i form av vår svenska Oscarsvinnare Alicia Vikander. Ett värdigt byte kan tyckas men som tyvärr lämnar någit av en mansgrisig eftersmak i munnen när männen än en gång ska tuppfäktas med hämnd som mål.

Både regissören Paul Greengrass och Matt Damon har motiverat återupplivandet av Bourne-franchisen som en intressant samhällsreflektion, men där de tidigare filmerna tycks ha inlemmat kriget mot terrorn på ett mer naturligt sätt tycks ”Jason Bourne” enbart använda den som en lättvindig ursäkt för att mjölka ett koncept. Ungefär som regissören Tony Gilroy gjorde med ”The Bourne Legacy” för fyra år sedan.

Och det är precis det som är det genomgående problemet med ”Jason Bourne”. Bristen på originalitet syns från första bildruta där vår agent under sina nio års frånvaro sjunkit till självplågeri i form av illegala slagsmål i sunkiga källarlokaler varvat med ångestattacker, antagligen machomannens motsvarighet till att skära sig med ett rakblad. Detta när en stor dos terapi antagligen hade löst mycket. Här finns alla de nödvändiga elementen som utgör grunden i vilken actionfilm som helst och som vi sett förut. Biljakter, hämnd, fiffiga slagsmål och machomannen med ett rättvisepatos som heter duga. Helt enkelt allt... förutom en intressant film. Inte konstigt att min kollega i stolen bredvid somnade.
| 26 juli 2016 08:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
2
Jisses vad tråkig. Det var en massa action och de for runt på flera ställen runt jorden men det kändes meh. Handlingen var precis som i alla de tidigare filmerna. CIA vill ha honom död och han flänger runt jagad. Visst detaljerna är lite annorlunda för att motivera en till film. Jag gillar Matt Damon men i den här filmen var han så träig att jag fick stickor. Alicia Vikander var helt ok i sin roll men tyvärr gjordes den mindre trovärdig på grund av hennes låga ålder i förhållande till den i övrigt gubbiga casten i filmen. Men hennes karaktär var den mest intressanta i övrigt. Hon var mystisk, ambitiös och smart men allt det fick ta baksäte till all action som skulle pressas in i filmen. En sak som störde mig enormt var att det skulle vara shaky-cam precis hela tiden. Till och med på dialogscener inomhus. Hela. Jävla. Tiden. Det är helt ok under action och intensiva känslor. Men nej de missbrukade skiten ur det här. Och de hade helt omotiverade inzoomningar på folk vid konstiga tillfällen som bröt inlevelsen. Så regissören får stora minus för sånt tjafs. Klippningen i filmen var helt ok. Man kunde följa med bra i actionen och tempot kändes intensivt men inte för högt. Ibland tog filmen tid på sig och stannade upp lite för att andas men det förstördes såklart av den jävla shaky-camen. Det är en bra film om man vill stänga av hjärnan en stund för lite kompetent action men inte mycket mer. Och just ja. Tommy Lee Jones är med i filmen
Läs mer
2
'Jason Bourne' är den fjärde filmen i serien, som inkluderar Jason Bourne, och var absolut en av dem mest hajpade filmerna av året. Regisseras ännu en gång igen av Paul Greengrass tillsammans med Matt Damon tillbaka som Jason Bourne. Men problemen ligger inte i prestationerna eller regissören; utan i en oinspirerad, oengagerande handling som inte ger tittaren något mer alls än vad man förväntade skulle komma upp i en typisk Jason Bourne film.
Läs mer
2
WHY? och åter why fortsätter man att återuppliva samma gammla tråkiga filmhjälte om och om igen när bäst-före-datum passerat för flera år sedan? Slöseri med pengar och min tid, kom inte med något nytt, bortglömd samma minut man går ut ur salongen, lite spänning för stunden men inget som vägde upp resten av dötid och tristess!! Nej spar pengarna till något bättre..betyget blir en svag 2a... Cast: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander mfl.. aa
Läs mer