Film

Skribent

Scott Ginyard

29 juli 2014 | 19:00

Trailertisdag: Årets bästa trailerprestation

MovieZine tar en titt på veckans heta trailersläpp, från "Mad Max: Fury Road" till "Nightcrawler" och mer därtill.
Bane som Mad Max, valross tortyr, erotisk thriller och nattkrypare är vad veckans senaste trailers har att bjuda på.

Mad Max: Fury Road


Tom Hardy tar över den prestigefyllda rollen som post-apokalypshjälten Max i rebooten av George Millers ”Mad Max”-serie. Miller är tillbaka i regissörsstolen efter den tidigare trilogin med Mel Gibson i spetsen.

Den här tidiga men ack så händelserika trailern från Comic-Con bjuder på stekheta öknar, svettiga och vilda karaktärer och en titt på hur Tom Hardy kommer att axla rollen som Max. Det är en visuellt spektakulär trailer med mycket action och specialeffekter men samtidigt känns den en aning rå och realistisk. Tryckande ljudeffekter och musik blandas utmärkt med livsfarliga och explosiva biljakter och slagsmål.

Det ska bli intressant att se hur rebooten kommer att tas emot av de redan hängivna fansen av den gamla trilogin. Om man som jag inte har någon tidigare erfarenhet med Millers galna Max kan ”Mad Max: Fury Road” ses som något fräscht och spännande. Min pepp har i alla fall gått från noll till betydligt högre.

Filmen rullar in från de avlägsna öknarna till svenska biografer den 15 maj nästa år.

Tusk


”Clerks”-skaparen och regissören Kevin Smith har fått en snilleblixt och skrivit och regisserat en skräckfilm som kan vara en av årets mer bisarra projekt. ”Tusk” handlar om en ung amerikan som driver en podcast där han intervjuar udda karaktärer. En dag får han tips om en gammal man i Kanada som har en fascination för valrossar. Vad som börjar som en vanlig intervju resulterar sedan i något mycket mörkare när den unga amerikanen börjar torteras mentalt och fysiskt av den äldre mannen för att bli en valross.

Trailern blandar både humor och skräck på en effektivt och härligt vis. Det är nästintill uppenbart att Kevin Smith inte bara vill göra en skräckfilm men också driva med skräckfilmer som ”The Human Centipede” och liknande där djur och varelser är i fokus. Kanske inte så konstigt att humor verkar spela in i ”Tusk” om man tar en titt på vad som har gjort Kevin Smith till den han är idag, nämligen komedier.

”Tusk” kan bli en frisk fläkt i skräckfilmsgenren och vara riktigt underhållande. Filmen har vid skrivande stund endast premiär i USA i september.

Fifty Shades of Grey


Om du som jag inte har läst E.L. James roman är det förståeligt att ”Fifty Shades of Grey” kanske inte intresserar dig. Men det kan vara ett misstag. Ibland kan det löna sig att öppna upp sina sinnen och se något som man kanske annars aldrig ens hade övervägt. Nu låter det som att jag har sett filmen redan och så är självklart inte fallet. Jag har ingen aning om hur boken är och mitt intresse för filmen är väldigt lågt. Men trailern har något intressant som jag inte förväntade mig.

Visst, den börjar som en klyschig trailer för en romantisk dramafilm. Men ju längre in i trailern överraskade den mig genom inte vara alltför romantisk och sentimental. Istället fick jag thriller-vibbar av den. Nu vet jag som sagt inte om boken har dessa vibbar eller inte, men trailern har någon form av spänning och mystik som jag inte förväntade mig.

Kommer filmen hålla samma stämning eller är trailern en lögn? Svaret får vi den 13:e februari nästa år när filmen har premiär i svenska biografer.

Nightcrawler


En ung man upptäcker den undre världen av frilansjournalism i brottslighetens Los Angeles. Den meningen är det enda som hittills beskriver ”Nightcrawler”:s handling. Vi vet också att den unga mannen spelas av en av de mest underskattade och bästa manliga skådespelare i Hollywood – Jake Gyllenhaal.

Med en intensiv blick och en yttre karisma som ser ut att dölja ett mörkt inre levererar en mager Gyllenhaal en av årets bästa prestationer i en trailer. Hans skådespel är sylvasst och perfekt på endast en och en halv minut. Visst är det lite löjligt att bedöma en skådespelares insats baserat på en trailer. Och vem vet han kanske är värdelös i själva filmen men i trailern briljerar han. Peppnivån är hög och det ska bli mycket intressant att se hur Gyllenhaal och handlingen sköter sig i det nattsvarta och mystiska Los Angeles.

”Nightcrawler” har premiär i oktober i USA och november i Storbritannien, något svenskt datum är inte tillgängligt i skrivande stund.

| 29 juli 2014 19:00 |