Film

Skribent

Andreas Samuelson

6 november 2011 | 13:10

Topp 10: Skyskrapefilmer

I bioaktuella ”Tower Heist” rånar Ben Stiller, Eddie Murphy och vänner etagevåningen i en skyskrapa.

Filmen är småkul som bäst och därför listar vi tio mer minnesvärda filmer som utspelar sig i dessa lyxiga våningshus.

10. Sömnlös i Seattle

Romcom-drottningen Nora Ephron dammade av Cary Grant-klassikern ”Allt om kärlek” för den här hopparningen av USA:s älsklingar Tom Hanks och Meg Ryan som faktiskt inte möts förrän i slutet – på toppen av Empire State Building.

9. Devil

M. Night Shyamalan gick emot sina egna principer med att göra skräp och skrev den här lilla, spännande rysaren om fem människor som fastnar i en hiss och upptäcker att de har sällskap av Djävulen. Andra människor i skyskrapan som försöker rädda dem råkar således illa ut…

8. En natt på stan

80-talskomedin var Chris Columbos regidebut och Elisabeth Shue hade sin första stora, huvudroll som barnvakten på vilda äventyr i New York. Finalen bjöd på en spännande jakt i en mäktig skyskrapa med minderåriga hjältinnan Maia Brewton hängandes på utsidan.

7. Cloverfield

I den JJ Abrams-producerade monsterrullen röjde muterade utomjordingar i New York och raserade ena byggnaden efter den andra. Våra ungdomshjältar fick lägga benen på ryggen och flydde genom övergivna hus där allt möjligt otäckt gömde sig.

6. Ghostbusters – spökligan

Filmen som gav upphov till en hel franchise av spel, leksaker, en tecknad TV-serie och uppföljare tog mestadels plats i ett våningshus där allt från en demonbesatt, sexuellt utmanande Sigourney Weaver till den fruktade marshmallowmannen huserade.

5. Metropolis

Fritz Langs klassiska science fiction var både en höjd- och slutpunkten inom stumfilmen och dess imponerande stadsmiljöer kom att ligga som inspiration för filmer som ”Det femte elementet” och ”Rymdimperiet slår tillbaka”.

4. King Kong

Peter Jacksons påkostade tretimmarsremake till trots, originalfilmen från 1933 där jätteapan King Kong förälskar sig i Fay Wray och tar med henne på en klättertur upp på Empire State Building är episk filmhistoria.

Se klippet på YouTube

3. Gremlins 2 – det nya gänget

En av de bästa och mest underskattade uppföljarna, en filmreferensspäckad skräckkomedi där de slemmiga varelserna tar över en hypermodern skyskrapa som inkluderar talande hissar, hälsokostscaféer och ett laboratorium med Christopher Lee som ond genetiker.

2. Die Hard

Troligen den mest klassiska actionfilmen i en skyskrapa där Bruce Willis som John McClane, rollen som gjorde honom till stjärna, bekämpade tyska rånare ledda av en filmdebuterande Alan Rickman. ”Yippee-ki-yay, motherfucker!”

1. Skyskrapan brinner

En av de första – och bättre – stjärnspäckade katastroffilmerna på 70-talet där bl.a. Steve McQueen, Paul Newman, Faye Dunaway, Fred Astaire och O.J. Simpson (!) kämpade mot en hotande brand i ett lyxigt våningshus. Tre Oscars.

Bubblare: Blade Runner, The Dark Knight, Mission Impossible 3, Flykten från New York, I nattens mörker, Nyckeln till framgång, Basic Instinct

Dessa kan du dock skippa: Skyscraper, Down, Poltergeist 3, Entrapment, World Trade Center, Botched, Trapped, P2, Critters 3

| 6 november 2011 13:10 |