Devil 2010

Devil poster

Synopsis

Fem främlingar i Philadelphia stiger in i en hiss i ett kontorshus. Där tvingas de kort dela utrymme med människor de aldrig träffat förr. Men vad som först verkar vara en helt vanlig hisstur visar sig vara allt annat än slumpen när hissen plötsligt fastnar. Ödet har en plan för dessa arma själar. Idag kommer dessa främlingar att avslöja sina mörkaste hemligheter för varandra, och samtidigt betala för sina synder.
Ditt betyg
2.5 av 491 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Night Chronicles: The Devil
Biopremiär
26 november 2010
DVD-premiär
6 april 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

25 november 2010 | 11:06

Hyggligt hisnande

Det ligger i tiden att inte gilla M. Night Shyamalan. För varje film sedan 2004 års "Unbreakable" har glåporden haglat allt tätare och den en gång så hyllade regissören har fått se sitt anseende monteras ned bit för bit.

Nu, efter att det senaste fiaskot "The Last Airbender" har haft USA-premiär har det hela eskalerat till en nästan obehaglig mängd näthat. Därför är det föga förvånande när bloggare berättar om hur biopubliken runt om i nordamerika brustit ut i hånskratt när trailerna för "Devil" visats och det när Shyamalans namn visats. Man skulle med andra ord kunna säga att förväntningarna på den övernaturliga thrillern ganska låga.

"Devil" är den första delen i den så kallade Night Chronicles-trilogin. Shyamalan och produktionsbolaget Media Rights Capital har lovat att göra en thriller om året i tre år med haken att filmerna ska göras av olika regissörer och manusförfattare. Det är alltså bara berättelsen som är Shyamalans egen.

Grundhistorien är enkel: fem personer fastnar i en hiss i en skyskrapa någonstans i New York. Här finns den slemmige försäljaren (en bra Geoffrey Arend), en mystisk mekaniker, en charmig ung kvinna, en nervös vakt och en gammal dam. Snart börjar märkliga händelser inträffa, någon i hissen har onda avsikter, men vem? När kriminalaren Bowden (Chris Messina) anländer till skyskrapans kontrollrum för att försöka reda ut situationen i hisschaktet står det snart klart att alla de fem inlåsta har mörka hemligheter i sitt förflutna. Så känner plötsligt en av husets vakter igen ett märkligt ljusfenomen på skärmen som visar hisskameran, det kan inte vara någon annan än djävulen själv!

Trots fånigheten i ovanstående premiss är det en tajt liten historia som regissören John Erick Dowdle har sytt ihop. Från filmens suggestiva öppning fram till en bra bit in i berättelsen vilar en obehagligt krypande känsla över varje scen och det till stor del tack vare Tak Fujimotos kreativa kameraarbete. Skådespelarna, som uteslutande setts i biroller tidigare, gör en för genren bra insats och lyckas leverera den stundtals väl klyschiga dialogen med övertygande patos.

Tyvärr håller det inte riktigt hela vägen, efter den lovande upptakten tappar Dowdle greppet om berättelsen i den avslutande tredje akten. En viktig sidoberättelse slarvas bort och finalen som serveras lyckas inte leva upp till förväntningarna som så sakteliga byggts upp. Men trots det så är "Devil" en överraskande trevlig bekantskap och i alla fall ett litet tecken på att Shyamalan är på rätt väg med Night Chronicles-projektet.

| 25 november 2010 11:06 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Devil
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu