Devil (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Fem främlingar i Philadelphia inleder dagen med den mest vardagliga av rutiner. De stiger in i en hiss i ett kontorshus. På denna instängda plats tvingas de dela utrymme med människor de aldrig träffat förr. Ingen uppmärksammar någon annan, de kommer ju bara att dela några få ögonblick. Men vad som först verkar vara en helt vanlig hisstur visar sig vara allt annat än slumpen när hissen plötsligt fastnar. Ödet har en plan för dessa arma själar. Idag kommer dessa främlingar att avslöja sina mörkaste hemligheter för varandra, och samtidigt få betala för sina synder.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: DEVIL

Hyggligt hisnande
Det ligger i tiden att inte gilla M. Night Shyamalan. För varje film sedan 2004 års "Unbreakable" har glåporden haglat allt tätare och den en gång så hyllade regissören har fått se sitt anseende monteras ned bit för bit.

Nu, efter att det senaste fiaskot "The Last Airbender" har haft USA-premiär har det hela eskalerat till en nästan obehaglig mängd näthat. Därför är det föga förvånande när bloggare berättar om hur biopubliken runt om i nordamerika brustit ut i hånskratt när trailerna för "Devil" visats och det när Shyamalans namn visats. Man skulle med andra ord kunna säga att förväntningarna på den övernaturliga thrillern ganska låga.

"Devil" är den första delen i den så kallade Night Chronicles-trilogin. Shyamalan och produktionsbolaget Media Rights Capital har lovat att göra en thriller om året i tre år med haken att filmerna ska göras av olika regissörer och manusförfattare. Det är alltså bara berättelsen som är Shyamalans egen.

Grundhistorien är enkel: fem personer fastnar i en hiss i en skyskrapa någonstans i New York. Här finns den slemmige försäljaren (en bra Geoffrey Arend), en mystisk mekaniker, en charmig ung kvinna, en nervös vakt och en gammal dam. Snart börjar märkliga händelser inträffa, någon i hissen har onda avsikter, men vem? När kriminalaren Bowden (Chris Messina) anländer till skyskrapans kontrollrum för att försöka reda ut situationen i hisschaktet står det snart klart att alla de fem inlåsta har mörka hemligheter i sitt förflutna. Så känner plötsligt en av husets vakter igen ett märkligt ljusfenomen på skärmen som visar hisskameran, det kan inte vara någon annan än djävulen själv!

Trots fånigheten i ovanstående premiss är det en tajt liten historia som regissören John Erick Dowdle har sytt ihop. Från filmens suggestiva öppning fram till en bra bit in i berättelsen vilar en obehagligt krypande känsla över varje scen och det till stor del tack vare Tak Fujimotos kreativa kameraarbete. Skådespelarna, som uteslutande setts i biroller tidigare, gör en för genren bra insats och lyckas leverera den stundtals väl klyschiga dialogen med övertygande patos.

Tyvärr håller det inte riktigt hela vägen, efter den lovande upptakten tappar Dowdle greppet om berättelsen i den avslutande tredje akten. En viktig sidoberättelse slarvas bort och finalen som serveras lyckas inte leva upp till förväntningarna som så sakteliga byggts upp. Men trots det så är "Devil" en överraskande trevlig bekantskap och i alla fall ett litet tecken på att Shyamalan är på rätt väg med Night Chronicles-projektet.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Kalis
Riktigt bra skräckis av John Erick Dowdle!
holymakarony
Underhållande och spännande rakt igenom, tappar dock mot slutet som alla säger. dock kan jag inte hålla med dom som säger att skådespelarinsatserna är dåliga. Jag tycker dom är riktigt bra och särskilt Logan Marshall-Green (Tom hardy-lookaliken) gör en riktigt bra roll. 3/5
sjoegraes
Tycker den började lite smålovande men tappade rejält. De övernaturliga inslagen gjorde mest att helhetsintrycket blev rörigt, och filmen kändes genomgående ologisk. Slutet borde man kunnat göra något bättre av. Att den var extremt förutsägbar är också ett minus. Gillar dock "one location"-konceptet, även om det inte fungerade den här gången. Den var i alla fall inte helt värdelös, lite småspännande och okej underhållning. Stabil tvåa.
Visa fler (37)

Veckans populära filmer

Visa fler