Skribent

Andreas Samuelson

6 april 2014 | 14:01

Topp 10: Roliga cameoroller

De dyker upp från ingenstans och har förmågan att både distrahera och underhålla. Här är vår lista över de roligaste cameorollerna.

Alfred Hithcock introducerade begreppet när han började dyka upp som hastigast i sina egna filmer. Idag är det en vanesak att se bekanta ansikten gästspela i filmer, antingen som sig själva eller en annan, absurd karaktär. Inte minst Hollywood-satirer, senast den skruvade "This Is the End", fyller gärna ut rollistan med kända namn i hastiga småroller. Här är våra favoriter bland cameo-roller - vilka är dina?

10. Marshall McLuhan i "Annie Hall"

Woody Allen är inte främmande för att låta kända skådespelare dyka upp i mindre roller i sina filmer men den mest intellektuella - och kanske roligaste - gästspelaren var nog litteraturkritikern och -professorn McLuhan. I en roande flirt med publiken tar Allen in kulturprofilen själv när en tjatig biobesökare refererar till hans arbete i sin monolog.

9. Tori Spelling i "Scream 2"

Popkultursmeta när det är som bäst. I Wes Cravens original fruktar Neve Campbell att "Beverly Hills 90210"- och B-filmsstjärnan Spelling lär få huvudrollen om hennes liv blir film. Så blir självfallet i uppföljarens film-i-filmen "Stab" där Spelling driver friskt med sin hånade persona. Och en ung (innan genombrottet) Luke Wilson spelar pojkvännen.

8. Matt Damon i "EuroTrip" och "Stjärnor utan hjärnor"

Oscarsvinnaren är knappast främmande för att ta sig an skojfriska inhopp vid sidan om sina tuffa actionroller. Han och parhästen Ben Afflecks självironiska häcklande av varandra var tveklöst höjdpunkten i Kevin Smiths cameofyllda komedi men rollen som piercad, rakad rocksångare i tonårskomedin "EuroTrip" var något extra.

7. Cate Blanchett i "Hot Fuzz"

Edgar Wright & co lyckades rekrytera halva brittiska filmkryddan (från James Bond till Bilbo) till sin skruvade poliskomedi så det var kanske ingen större chock att den nyblivna Oscarsvinnaren förärade filmen med sin närvaro. Att hon i sin enda scen är täckt bakom en mask och har en känslofylld diskussion med sitt ex på en blodig mordplats gör det hela roligare.

6. Tim Robbins i "Anchorman"

Den Oscarsbelönade skådespelaren/regissören är knappast känd för lättsamma titlar på sin meritlista. Därför blir det desto mer befriande när han dyker upp i komedier med Will Ferrell och Mike Myers. Bland Ferrells mer förväntade gäststjärnor Vince Vaughn och Ben Stiller var han definitivt den stod ut - bara den där peruken är värd en plats på listan.

5. Michael Cera i "This Is the End"

Seth Rogen & co lyckades samla på sig en tredjedels Hollywoodelit - inclusive Rihanna och Channing Tatum i hundkoppel - så konkurrensen att överglänsa var hög. Men Cera, ständigt typecastad som neurotisk nörd, nådde nya höjder med en hejdlös variant på sig själv som sex- och knarkmissbrukande festgalning.

4. Meryl Streep i "Fäst vid dig"

En av bröderna Farrellys mest lättglömda komedier om det inte vore för den bisarra närvaron av filmvärldens mest hyllade skådespelerska. Som så många andra på listan spelar hon sig själv, här som stjärna i en småstads musikalversion av "Bonnie & Clyde". Det är en befriande surrealistisk känsla att se Oscarsvinnaren från "Sophies val" släppa loss på scen - kom ihåg att detta var före "Mamma Mia".

3. Steve Buscemi i "The Wedding Singer"

En av Hollywoods mest pålitliga birollsproffs brukar lojalt dyka upp i Adam Sandlers allt mer outhärdliga komedier, på gott och ont. Hans bästa inhopp är dock i en av stjärnans bästa filmer, den romantiska komedin på 80-talstema. Som överförfriskad bestman stjäl Buscemi galant hela det inledande bröllopet med ett generande fylletal som heter duga.

2. Bill Murray i "Zombieland"

Murray är typen av filmstjärna som kan förvandla det mesta till guld. Hans blotta närvaro är underhållande i sig, som när han dyker upp i ett träd i agentkomedin "Get Smart" med Steve Carell. I zombierullen med forna "KIngpin"-motspelaren Woody Harrelson bidrog han med filmens bästa sekvens som en zombiesminkad, hög version av sig själv. Lägg till självdistanserande från "Gustaf" samt en "Ghostbusters"-dräkt.

1. Gene Hackman i "Det våras för Frankenstein"

En av Mel Brooks bästa komedier var en perfekt castad parodi på Universals gamla Frankenstein-filmer från 1930-talet med Gene Wilder som doktorn och Marty Feldman som puckelryggen Igor i spetsen. Att glödheta stjärnan och Oscarsvinnaren från "French Connection" skulle dyka upp som den blinde eremiten (från "Frankensteins brud") var lika oväntat som kul. Ett perfekt exempel på en dramaskådespelares förmåga att spela komedi på hög nivå.

Bubblare:

John Malkovich, John Cusack och Catherine Keener i "Adaptation", David Letterman i "Cabin Boy", Janeane Garafalo i "The Cable Guy", John Hurt i "Det våras för rymden", Orson Welles i "Mupparna", Tom Cruise i "Austin Powers in Goldmember", Bruce Campbell i "Spider-Man"-filmerna, Tina Fey m.fl. i "Anchorman 2", Bruce Springsteen i "High Fidelity", Bruce Willis & Julia Roberts i "Spelaren", Hugh Jackman & Rebecca Romijn i "X-Men: First Class", Keith Richards i "Pirates of the Caribbean: At World's End", Tobey Maguire i "Tropic Thunder", Danny Glover i "Maverick", Charlton Heston i "Wayne's World 2", David Hasselhoff i "Dodgeball" och " The Spongebob Squarepants Movie", Martin Sheen i "Hot Shots 2", Linda Blair i "Scream", David Duchovny i "Zoolander", Spike Milligan i "Life of Brian", Stan Lee i "Mallrats", Dom DeLuise i "Robin Hood - karlar i trikåer", Bob Barker i "Happy Gilmore", Hulk Hogan i "Gremlins 2", Bob Saget i "Half Baked", Neil Patrick Harris i "Harold & Kumar Go to White Castle", Marcel Marceau i "Det våras för stumfilmen".

Se också:

Topp 10: Årets bästa filmscener
Topp 10: Inledningsscener
Topp 10: Komiker i seriösa roller
Topp 10: Quentin Tarantinos bästa scener
Topp 10: Alternativa slut
Fler topp 10-listor...

Vilka cameoroller är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 6 april 2014 14:01 |