Fäst vid dig 2003

Drama Komedi
119 MIN
Engelska
Fäst vid dig poster

Synopsis

Vi följer ett siamesiskt tvillingpar, Bob och Walt som spelas av Matt Damon och Greg Kinnear. De har samma intressen och trivs med sina något speciella liv ända tills Walt bestämmer sig för att satsa på en skådespelarkarriär i Hollywood och Bob, som inte har något val, tvingas att följa med på resan.
Ditt betyg
2.3 av 454 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Stuck On You
Biopremiär
25 december 2003
Språk
Engelska
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Farrellys skämtar om allt och alla

Inga andra än bröderna Farrelly kan skämta om ämnen som schizofreni, cp-skador eller fetma. Deras sjuka hjärnor har fått biobesökare världen över att sätta skrattet i halsen. Deras nya komedi, med den fyndiga titeln "Fäst vid Dig", handlar om siamesiska tvillingar.

Bob (Matt Damon) och Walt (Greg Kinnear) är två tvillingbröder som ända sedan födseln varit sammanväxta i sidan. En operation skulle innebära risker för den enes liv, så bröderna har lärt sig att leva "ihop" på det sättet. De kör sitt eget race, och tar ingen skit från någon, helt enkelt. Grabbarna äger en populär hamburgersylta där de själva också jobbar. Att sitta ihop innebär förstås vissa uppoffringar, därför följer Walt motvilligt med på sportfånen Bobs joggingrundor varje morgon, och Bob får lov att hänga på när skådespelarwannaben Walt kör sin bejublade enmansshow på stadens teaterscen.

Killarna har kommit överens om att aldrig stå i vägen för varandras val och drömmar i livet. När Walt en dag vill lämna den lilla hålan de bor i, och snabbmatsstället de äger för att istället satsa på en Hollywoodkarriär, har Bob inte mycket annat till val än att följa med på resan. Trots att han hatar rampljuset ser han en chans att äntligen få träffa en chattkompis sedan tre år tillbaka, kinesiskan May som bor i Los Angeles. Det finns bara en pytteliten hake: Tom, som berättat det mesta om sig, har av rädsla för att bli utskrattad "glömt" att berätta om sin bror…

Bröderna Farrelly som både skrivit och regisserat "Fäst vid Dig" drar sig inte för att skämta med allt och alla. Det vet de som sett "Den där Mary" eller "Mina jag & Irene". Personligen tyckte jag "Den där Mary" var osmaklig, men å andra sidan kanske man helt enkelt måste vänja sig vid Farrellys humor… Hur som helst är "Fäst vid Dig" en helskön komedi med mindre snuskskämt än i Farrellys tidigare filmer, och desto mer härlig Hollywoodsatir när Tom och Walt äntligen kommer fram till drömmarnas stad. Små saker som inlednings-vinjetten till Walts första gig - hårdkokta deckarserien "Honey and the Beaze" där han spelar mot Cher - underbart! Liksom Chers nästan olagligt unga toyboy, känns lite som en pik mot en viss Demi Moore där, även om jag tror att filmen spelades in före Ashton-grejen blev känd… "Wag the Dog"-flashbacks, någon?

Matt Damon och Greg Kinnear funkar bra som de två tvillingarna som sätter vänskapen före allt annat. Cher spelar sig själv, fast i något bitchigare version, i en stor biroll, och det gör även Meryl Streep. I en mindre roll tyvärr, men den kvinnan alltså - hon fullkomligt skiner i allt hon gör. Om hon så fick spela orch i "Sagan om Ringen" så skulle hon troligen göra det med häpnadsväckande inlevelse, passion och känsla och troligen få en Oscar på köpet. Fantastisk skådis. Sedan börjar jag gilla karismatiska Eva Mendes allt mer. Eva har en charmig, halvstor roll som killarnas skådespelande granne April. Men filmens riktiga höjdpunkt måste vara Morty O'Reilly (spelad av veteranen Seymour Cassel), Walts och Aprils agent med en trimmad rullstol och noll koll på branschen.

"Fäst vid Dig" är en varm komedi med ett stort hjärta. Den är rolig, och även de känslosamma bitarna fungerar bra - det blir aldrig sådär påklistrat och löjligt som det lätt kan bli i den sortens filmer. Filmen rekommenderas varmt till den som vill få sig ett gott skratt så här runt jul och nyår!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Fäst vid dig
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu