Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 juli 2012 | 14:01

Topp 10: Presidenter på film

I "Abraham Lincoln: Vampire Hunter" porträtteras den 16:e presidenten på ett minst annorlunda sätt. Samtidigt är presidentbiografier med både Daniel Day-Lewis och Bill Murray på G.

Här är andra du kanske minns; MovieZine listar tio favoritpresidenter på vita duken.

10. Arnold Schwarzenegger (Harry Shearers röst) i "Simpsons - Filmen"

"I was elected to LEAD, not to READ". Nough said.

9. Bill Pullman som Thomas Wilmore i "Independence Day"

En i ärlighetens namn ganska träig skådespelare i en ganska korkad invasionsfilm men detta, närmast påfrestande patriotiska tal (som inte fanns i originalmanuset utan lades till i sista minuten) har på senare tid blivit en kultklenod av typen "så dåligt att det blir bra".

8. Stephanie Paul i "Iron Sky"

Det är inte svårt att gissa sig till inspirationen för den skrupelfria, "första kvinnliga" presidenten i den hypade, rekorddyra finska science fiction-filmen om nazister som återvänder till jorden från månen. Okända Pauls sköna Sarah Paulin-imitation skulle göra Tina Fey grön av avund.

7. Jack Nicholson som James Dale i "Mars Attacks!"

Tim Burton återförenades med sin "Batman"-stjärna Nicholson för en dubbelroll varav den ena - den hårdhudade presidenten vars älskade USA invaderas av mordiska aliens - nobbades av både Warren Beatty, Paul Newman och Michael Keaton.

6. Leslie Nielsen som Harris i "Scary Movie 3" och "Scary Movie 4"

Parodikungen Nielsen är som väntat perfekt som en Bush-inspirerad träskalle till USA-ledare och visst glimtade det till i det återförenande samarbetet mellan honom och gamla "Nakna pistolen"-regissören David Zucker. Nielsen fick t.o.m. upprepa en av sina kända repliker från Zuckers "Titta vi flyger" i ett inspirerat ögonblick.

5. Michael Douglas som Andrew Shepherd i "Presidenten och miss Wade"

Douglas har sällan varit rarare än som änklingen och presidenten som förälskar sig i en lobbyist och gör sitt bästa för att få den skakiga relationen att hålla. En underskattad romcom från Rob Reiner som följde dåvarande presidenten Bill Clinton under två dagar för research. Hela tolv personer, inklusive Martin Sheen och manusförfattaren Aaron Sorkin gick senare vidare till TV-serien "Vita Huset".

4. Harrison Ford som James Marshall i "Air Force One"

En titt på George W. Bush och trovärdigheten att USA:s president skulle offra sin egen säkerhet för att rädda passagerarna på ett terroristkapat flygplan faller helt. Men efter Han Solo och Indy Jones känns det bara självklart att Hollywoods meste actionhjälte kickar skurkass som president. Heter skurken i fråga Gary Oldman (som fick tillåtelse att slå Ford på riktigt och utnämndes till stjärnans favoritfiende) så är det svårt att hitta en likvärdig motståndare.

3. Kevin Kline som William Mitchell/Dave Kovic i "Dave"

Ivan Reitmans senaste minnesvärda komedi som regissör (1993!) fick en fin dos charm i form av en strålande Kline i dubbelrollen som en sniken, oärlig skitstövel till president och hans motsats - en genomgod, vänlig dubbelgångare som får ta över när det tryter. Det är svårt att föreställa sig Warren Beatty eller Kevin Costner (som båda tackade nej) i rollen.

2. Peter Sellers som Merkin Muffley i "Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben"

Sellers utkonkurrerade nästan sig själv i Stanley Kubricks klassiska satir där USA:s ledare är av den mindre lämpliga sorten och vars inkompetens får förödande konsekvenser under ett tredje världskrig. Karaktären hade ursprungligen en förkylning men Sellers spel fick motspelarna att ständigt tappa masken och Kubrick bad honom spela rollen seriöst istället.

1. Anthony Hopkins/Frank Langella/Dan Hedaya som Richard Nixon i "Nixon"/"Frost/Nixon"/"Dick"

Det är praktiskt taget omöjligt att välja den bästa skådespelaren ur denna begåvade trio. Britten Hopkins fick sin tredje Oscarsnominering för huvudrollen i Oliver Stones drama för vilken han både studerade den allt annat än sympatiska presidentens tal och mötte bekanta till honom. Langella fick en lika välförtjänt nominering för sin insats i Ron Howards intensiva iscensättning av Nixons möte med programledaren David Frost medan birollsproffset Hedaya stal showen i komedin där Kirsten Dunst och Michelle Williams invaderar Vita Huset.

Bubblare:

Josh Brolin i "W"

Dennis Quaid i "American Dreamz"

Morgan Freeman i "Deep Impact"

Stephen Colbert (röst) i "Monsters vs Aliens"

Robin Williams i "Man of the Year"

Henry Fonda i "Bombsäkert"

Bruce Greenwood i "Tretton dagar"

Nick Nolte i "Jefferson in Paris"

Anthony Hopkins i "Amistad"

Alan Alda i "Canadian Bacon"

Terry Crews i "Idiotrepubliken"

Jeff Bridges i "The Contender"

Tim Robbins i "Austin Powers: The Spy Who Shagged Me"

Charlton Heston i "En kvinnas brott"

Donald Sutherland i "Hungerspelen"

Tommy "Tiny" Lister Jr. i "Det femte elementet"

Mel Brooks i "Det våras för rymden"

Donald Pleasance i "Flykten från New York"

Gene Hackman som Alan Richmond i "Absolut makt"

Billy Bob Thornton i "Love Actually"

Och fruarna...

Madonna i "Evita"

Sigourney Weaver i "Dave"

Glenn Close i "Mars Attacks!"

Joan Allen i "Nixon"

Ellen Burstyn och Elizabeth Banks i "W"

Marcia Gay Harden i "American Dreamz"

Shirley Maclaine i "Mer än plikten kräver"

Mary McDonnell i "Independence Day"

Jacqueline Bisset i "The Greek Tycoon"

Jill Ireland i "Assasination"

Christine Baranski i "En president i stan"

Wendy Crewson i "Air Force One"

Vem av presidenterna får din röst som den bästa? Kommentera nedan!

| 8 juli 2012 14:01 |