LISTA

Skribent

Patrik Jonsson

15 januari 2015 | 18:00

Topp 10: Övernaturliga TV-serier

Så var det dags för mig att kasta mig över det mystiska och okända, kort och gott; det övernaturliga!
Det är en TV-seriegenre där man onekligen får vaska sig grundligt fram bland all sump. Men visst finns det bra övernaturliga serier också, vissa grymt bra till och med. Tio stycken värdiga serier hittade jag den här gången.

Nu kan man visserligen ställa sig frågan, vad räknas som övernaturligt? Här har jag valt att ta med serier i ett rätt stort omfång. Det kan till exempel vara spökserier, sci-fi-serier, superhjälteserier eller vampyrserier. Jag klassar nämligen samtliga som övernaturliga, i alla fall mer eller mindre. Ifall jag endast skulle fokusera på exempelvis spökserier hade listan förmodligen blivit avsevärt mycket kortare då jag ärligt talat inte tycker att det finns så väldans många värdiga spökserier. Alla serier kommer inte att ligga i "The Twilight Zones" kölvatten heller, det blir helt enkelt lite gott och blandat. Men nu nog om detta, nu vet ni ungefär premisserna, jag tycker att vi kör igång nu på stört!

10. "True Blood" (HBO)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta är sammanträffande nog en serie vi tvingades vinka av nu i sommar då dess allra sista säsong just nu rullar där bortom pölen. "True Blood" har varit med ett tag nu, vampyrerna såg dagens ljus, vare sig de ville det eller inte, redan 2008. Sex år sedan alltså, jisses vad tiden går. Ni som följer serien vet ju dock att det inte endast rör sig om vampyrer i denna minst sagt övernaturliga serie. "True Blood" har i och med sina sju säsonger blivit en slags långkörare och som med så många andra långkörare har den emellanåt varit väldigt ojämn. Jag tycker dock att den ändå har gjort sig välförtjänt av en placering på listan, ibland har den faktiskt varit riktigt bra och vi har genom dess levnadsår fått träffat många sköna karaktärer och härliga gästskådespelare.

9. "Millennium" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"X-Files" kusin "Millennium" som sändes mellan åren 1996 och 1999 tyckte jag faktiskt var en riktigt trevlig serie då det begav sig. Med tanke på dess handling vet jag dock inte hur pass starkt den skulle hålla sig ifall man såg den idag? Serien kretsade nämligen väldigt mycket kring det, på den tiden, stundande millennieskiftet. Men den hade mycket annat att komma med också, likt just "X-Files" så fanns här både monster, spöken, rymdvarelser och annat otyg som huvudkaraktären Frank Black (Lance Henriksen) tvingades brottas med.

Den får dessutom ett extra plus för att en av mina favoritskådespelare, Terry O´Quinn, hade en större roll. Både "Millennium" och "X-Files" är skapade av Chris Carter, de gjorde även en del så kallade "crossover-avsnitt" mellan dessa två serier. Mysryslig, välspelad och ibland jäkligt spännande, så vill i alla fall jag minnas "Millennium".


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kabelseriernas just nu mest sedda serie ska faktiskt också få en plats här på min lista. Jag kan dock säga att det var med en viss tvekan jag tog med denna, jag tycker nämligen att den är oerhört ojämn och ibland rentav tråkig. Det var nog inte så regissören Frank Darabont föreställde sig denna då han en gång drog igång den här zombiecirkusen. Efter endast en säsong fick han dessvärre mer eller mindre sparken och sedan dess tycker jag inte serien riktigt kommit upp till den första säsongens nivåer. Den har dock just den första säsongen att luta sig mot och det är ändå tillräckligt för en placering tycker jag. Sedan måste jag väl erkänna att det gjorts en del riktigt bra avsnitt efter den också, jag tycker dock att potentialen är större än resultatet, i alla fall ännu så länge.

7. "Medium" (NBC & CBS)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Som ni kanske märker står det två TV-kanaler med som producent över denna och det beror helt sonika på att seriens originalkanal, NBC, tänkte lägga ned "Medium" efter fem säsonger. CBS såg då chansen till att "knycka" den och det gjorde de också och gav den sedan ytterligare två säsonger. Det var bra det, då fick serien nämligen ett värdigt avslut. Jag tycker att "Medium" var en härlig serie med många intressanta karaktärer och skådespelare, här snackar jag inte minst om huvudkaraktären Allison Dubois, klockrent porträtterad av en alldeles lysande Patricia Arquette. Karaktären Dubois existerar förresten i verkligheten och är mycket riktigt ett slags medium vilken ibland rycker in och hjälper de polisiära myndigheterna. Även serien "The Ghost Whisperer" ligger i ungefär samma genre och har ungefär samma upplägg, problemet är bara att jag tycker den är godawful i jämförelse med just "Medium".

6. "Heroes" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en serie, som likt "The Walking Dead", inte kunde leva upp till dess första säsong och som verkligen blev ohyggligt ojämn innan det var färdigt. Eller ojämn och ojämn, ibland var den nästan rent av dålig, tyvärr. Då kanske det låter lite konstigt att jag ändå placerar "Heroes" så här mitt i listan? Anledningen är att jag helt enkelt tycker att den första säsongen var fruktansvärt bra, för att inte säga helt fantastisk. Då ska man även ha i åtanke min annars rätt så aviga inställning till just superhjältar, men "Heroes" var mer än så tycker jag. Den kändes faktiskt mer mänsklig än "superhjältig" och det var nog också just det som gjorde att jag föll för den så starkt. Tydligen jobbar NBC på en slags reboot, eller en fortsättning, eller en slags alternativ serie. Whatever, vi får i alla fall hålla tummarna för att den blir lyckad, jag är dock mycket osäker.

5. "Fringe" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta är faktiskt en serie som jag en gång i tiden gav upp att titta på, någon gång där i mitten av den första säsongen kände jag att det inte var mycket som lockade mig. Big mistake! Som tur var blev jag rådd att plocka upp den igen och det är jag sannerligen glad för idag. "Fringe" skulle visa sig vara en riktigt bra serie bara man satt sig in i den och den är dessutom en sådan där serie som verkligen växer för varje säsong. Jag trodde att skaparen, käre J.J. Abrams, hade tappat gnistan redan 2008 men se det hade han icke. "Fringe" bjuder verkligen på en massa övernaturliga upptåg där det ena fallet är mer konstigt än det andra. De röda trådarna, som blir att starkare allt eftersom serien fortgår, är det heller inget fel på, tvärtom är de både engagerande och spännande. Sedan måste man ju säga att skådespelaren John Noble, vilken i serien gestaltar den härlige karaktären Dr. Walter Bishop, är för jäkla skön!


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Detta måste onekligen vara den mest bisarra serien på listan där den ena säsongen är mer skruvad än den andra. Dessutom en mycket vågad serie vilken definitivt inte valt att kompromissa vare sig det gäller sex, våld, perversiteter eller andra hemskheter. I den första säsongen möts vi av bland annat latexbeklädda spöken, i den andra säsongen checkar vi in på ett mentalsjukhus som knappt saknar motstycke,  i den tredje säsongen bjöds vi på häxkonster, zombies, rasism, voodoo och f-n vet vad och i den fjärde begav vi oss ut på Freakshow med mördarclowner och andra hemskheter. Jag personligen har dock njutit mig genom varendaste säsong där skådespelarinsatserna är helt fantastiska, vilket ärligt talat inte är så vanligt då man snackar om denna genre. Jessica Lange har aldrig varit bättre och det var en ren fröjd att på se härlige Kathy "Anne Wilkes" Bates som genomond bitch igen. "American Horror Story" får en given plats på listan. 

3. "Twin Peaks" (ABC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Vad äro en lista utan en riktig "gammal" klassiker? "Twin Peaks" kanske till en början inte verkar vara särskilt övernaturlig, hänger man dock kvar tillräckligt länge upptäcker man ganska snart att skaparen, herr David Lynch, börjar "flippa" ur. Fast detta på ett bra sätt, på något vis lyckades han nämligen väva ihop det jordnära med det övernaturliga och verkligen få det att fungera i en alldeles ljuvlig harmoni. Visst kunde jag ärligt talat ibland tycka att den spårade ur lite väl mycket, speciellt i den andra säsongen vilken är svagare än den första, men helheten är ändå riktigt bra. "Twin Peaks" banade dessutom vägen för en hel del kommande serier i genren, jag skulle våga påstå att den än idag inspirerar och fascinerar manusförfattare TV-världen över. "Twin Peaks" liknade definitivt inte något annat då den debuterade där i början av 90-talet (1990). Att den ska ha en hög placering på listan är det därför inget snack om.

2. "Arkiv X" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en 90-talare och det skulle inte förvåna mig ifall skaparen, Chris Carter, i vissa avsnitt av denna låtit sig inspireras av just "Twin Peaks". "X-Files" debuterade ju endast ett par år efter "Twin Peaks-boomen". Det är dock inget negativt, sedan är jag tämligen övertygad om att "X-Files" i sin tur inspirerat hinkvis med serier också, ja "Fringe", jag tittar på bland annat på dig. Att denna skulle få en plats på listan kunde ni säkert räkna ut, speciellt då jag var inne och surrade om kusinen "Millennium" tidigare.

Detta är ju dock de övernaturliga seriernas övernaturliga serie, därför kan jag ju definitivt inte lämna en sådan här gigant i sammanhanget utanför, inte en chans. Mulder & Scully känner väl det flesta till vid det här laget, ett slags odödligt och tidlöst radarpar som vi förmodligen sent ska glömma. Likt "Twin Peaks" lär vi inte glömma vinjettmusiken heller, vem har inte någon gång visslat på The X-Files-theme? Trots att det gått över 20 år sedan dess premiär lär vi inte ha sett det sista av serien, snart lär ännu en film dyka upp, tro mig.

1. "Lost" (ABC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Trots alla härliga övernaturliga serier jag rabblat upp här tycker jag ändå inte att det finns någon som rår på "Lost". Denna så omdiskuterade serie. Av vissa hatad och av andra, stort inklusive mig, älskad. En riktig vattendelare, men sådana kan ofta vara jäkligt intressanta och om det är något "Lost" är, så är det just intressant. Det gäller varendaste karaktär, historien, handlingen, ödena, you name it. En riktig karaktärsserie förklädd till något helt annat.

Folk kan gnälla bäst de vill på slutet, här är det ändå resan dit som är den starkaste och viktigaste ingrediensen och så är det faktiskt med de flesta serier, annars tycker jag man kan hålla sig till film, ja till kortfilm rentav. Sedan tycker jag ärligt talat inte att slutet är dåligt, tyckte det var ett riktigt bra slut så jag förstår egentligen inte kalabaliken? Sedan fick man visst svar på i stort sett allt, det gällde bara att vara uppmärksam under just resan. Här hölls det nämligen inte i handen och överförklarades hela tiden, tack och lov för det. För min egen del en helt given list-etta och herre jäklar vilken grym serie! Tack för den J.J. Abrams & Damon Lindelof, det bästa ni gjort och förmodligen någonsin kommer att göra.

Så, det var min övernaturliga lista det. Men vart är "Game of Thrones" kanske många av er undrar, den är väl också övernaturlig? Jag håller med om att den är övernaturlig och jag tycker väldigt mycket om den också. Grejen är att jag inte tycker att den passar in på den här listan. "Game of Thrones" utspelar sig liksom i ett annat universum och i det universumet kanske inte ett jota i serien anses vara övernaturligt? Hoppas ni förstår hur jag tänker här? Bra. 

Jamen "Supernatural" då, bara titeln säger väl allt? Jag är ledsen, jag vet att många gillar den och det får ni gärna fortsätta göra, men "Supernatural" avskyr jag. Jag råder er verkligen att kolla på "X-Files" istället. Allt som sänds och skapas av MTV och The CW hamnar i slasktratten hemma hos mig.

Smaken är som den berömda, vilka serier skulle ni där ute ha listat? Är det månne någon serie jag glömt? Kommentera gärna nedan!
| 15 januari 2015 18:00 |