Film

Skribent

Andreas Samuelson

13 april 2014 | 14:01

Topp 10: Hämndfilmer

Många får vi lätt en kick av när rättvisa skipas, speciellt på film. Här är MovieZines lista på de bästa hämndfilmerna.

Alla har vi velat ge igen någon gång, om inte mot taskiga mobbare på skolgården så tölpiga medarbetare på kontoret. Lyckligtvis är hämnd inget ovanligt tema på vita duken. Vi har sett allt från diverse brottsoffer till bedragna äkta makar för att inte nämna döda som kommer tillbaka från graven för att kräva rättvisa. Här är våra favoriter bland hämndrullar - vilka är dina?

10. I Spit On Your Grave (1978)

Den kontroversiella exploitationfilmen är knappast något mästerverk men har en befäst en hög kultstatus i filmhistorien som en av de första och mest (ö)kända rullarna kring våldtäkt och hämnd. Camille Keaton (släkt med Buster!) är flickan som tar en blodig hämnd på kvartetten som gett sig på henne. Inkluderar en kastreringsscen som får vilken machokille som helst att frukta att dela bad med en vacker kvinna...

9. En hondjävuls liv & lustar (1989)

Alla bedragna, övergivna hemmafruars dröm - ge igen på både exet och satmaran som stal honom. Meryl Streep är inte oväntat filmens höjdpunkt som den senare men även TV-stjärnan Roseanne är sevärd i sin filmdebut i den svarta komedin. Ibland krävs desperata handlingar för att klargöra en poäng - som att elda ner huset och skicka skatteverket på sitt pengaskingrande ex.

8. Harmonica - en hämnare (1968)

Legenden Sergio Leones klassiker följer titelns revolverman (Charles Bronson) som på uppdrag av en änka vars hela familj mördats ger sig ut efter en hänsynslös "problemlösare" (Henry Fonda, i en för honom ovanlig skurkroll). Sergio Leones klassiker är den ultimata västern med hämndtema som banade väg för hela en hel genre.

7. The Crow (1994)

Kultfilm orättvist överskuggad av stjärnan Brandon Lees tragiska öde samt en rad usla uppföljare. Historien, baserad på ett seriealbum, är fortfarande en svart, tung och effektiv thriller där en mördad rocksångares hämndtörst är så stark att han kommer tillbaka från de döda för att ge de ansvariga skurkarna vad de förtjänar.

6. Kill Bill 1 och 2 (2003 och 2004)

Quentin Tarantinos hyllning till exploitationhämnd såväl som spaghettivästern och kampsport är en av regissörens största filmupplevelser. Uma Thurmans hämnd är skamlöst underhållningsvåld på hög nivå, från en bitig förortsfight med Vivica A. Fox till en svettig närkamp i en husvagn med Daryl Hannah.

5. Hard Candy (2006)

Oförtjänt förbisedd indierulle med Ellen Page (innan genombrottet med "Juno") som till synes oskyldig 14-åring med dold agenda för misstänkta nätpedofilen Patrick Wilson. Den här barnförbjudna, omskruvade "Rödluvan" är inspirerad av verkliga fall i Japan och bygger upp en obehaglig stämning med brist på musik och en ständig oklarhet om karaktärernas sanna sidor.

4. Death Wish (1974)

Hårdingarnas hårding, Charles Bronson - igen! - i sin kanske mest berömda paradroll, tar lagen i egna händer när hans familj utsätts för ett våldsamt brott och börjar rensa New Yorks gator från kriminellt avskum. Hyllad om än kontroversiell kultfilm som kritiserades för våldsglorifierande och rasism men hyllades för sin realism samt kamp mot våld i samhället.

3. Carrie (1976)

Finns det något mobboffer som fick ge igen ordentligt på sina plågoandar (och alla andra för den delen) så är det Stephen Kings hackkyckling vars telekinesi kommer väl till användning på en förnedrande skolbal. Brian De Palmas klassiska rysare är otäck och balscenen en milstolpe inom skräckgenren men det är samtidigt svårt att inte känna att hennes offer förtjänar vad som kommer...

2. Jungfrukällan (1960)

Mästaren själv, Ingmar Bergman, utforskade religion i sin historia om en flicka som på 1300-talet våldtas och mördas varpå förövarna tar skydd hos flickans föräldrar. Max von Sydow är pappan som dödar männen och sedan bygger en kyrka i dotterns namn för att rentvå sig från sitt eget brott. Bergmans första Oscarsvinnare är en tänkvärd men brutal film som på många - intressanta - sätt skiljer sig från hans övriga repertoar.

1. Hämndtrilogin (2003)

Park Chan-Wooks koreanska hämndtrio är inte bara en av 2000-talets bästa filmtrilogier utan dess decenniums definition av att ge igen på vita duken. Vare sig man föredrar den mer djupodlade "Hämnarens resa", den mer ikoniska och galna "Oldboy - hämnden", eller den känslotunga "Lady Vengeance" så är det starkt filmskapande på mästerlig nivå.

Bubblare:

Greven av Monte Christo, Münich, Mean Girls, Polishämnaren, Dead Man's Shoes, Den tyste hämnaren, Mannen utanför lagen, Point Blank, Payback, Rolling Thunder, Death Proof, Gladiator, Ta fast Carter!, I Saw the Devil, Memento, Mad Max, Sleepers, De skoningslösa, Fredagen den 13:e, Darkman, Leon, Inglorious Basterds, Drag Me to Hell, Shutter, Hamlet, V för Vendetta, Döden klär henne, Handen som gungar vaggan, 9 till 5, Cape Fear, Red Road, Sweeney Todd, In the Bedroom, Före detta fruars klubb.

Se också:

Topp 10: Feelbad-filmer
Topp 10: Heistfilmer
Topp 10: Feelgood-filmer
Topp 10: Fejkfilmer vi vill se
Topp 10: Zombiefilmer
Fler topp 10-listor...

Vilka hämndfilmer är dina favoriter? Kommentera nedan.

| 13 april 2014 14:01 |