Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 november 2011 | 14:01

Topp 10: Filmrobotar vi minns

I "Real Steel" är Hugh Jackman coach åt boxande robotar. En ovanligt rar och charmig film för hela familjen men bland de mer klassiska filmrobotarna ligger den i lä.

Här är några av de mest minnesvärda robotarna.

10. Fembotsen i "Austin Powers"

Okej, inga djupare karaktärsdrag direkt men de blonda, bystiga mördarvåpen med skjutvapen inplanterade i brösten och som enbart kan bekämpas med Mike Myers förföriska charm kan tillhöra de mer minnesvärda om åtminstone roligaste robotskurkarna i filmhistorien.

9. Roy (Rutger Hauer) och Pris (Daryl Hannah) i "Blade Runner"

Holländaren Hauer fick sitt genombrott i Hollywood med en av sina mest ikoniska skurkroller, som ledaren för replicanterna i Ridley Scotts (som castade honom utan att ha träffat Hauer) mörka framtidsthriller. En fräck stylad och akrobatisk Daryl Hannah är inte fy skam det heller.

8. Robby the Robot i "Förbjuden värld"

Tidig robotkändis dök först upp i denna Shakespeare-inspirerade science fiction-rullen (den första i sin genre med en budget över 1 000 000 dollar) med en ung Leslie Nielsen som hjälte. Robby, som är skapad av en vetenskapsman på en planet och kan tillverka praktiskt taget allt, har sedan dess dykt upp i ett dussintal TV-serier och filmer, inklusive "Gremlins" och "Looney Tunes".

7. Johnny 5 i "Nr 5 lever!"

Charmig familjekomedi om robot från vetenskapliga experiment som efter en elektrisk chock blir intelligent, får känsla och flyr in i armarna på Ally Sheedy och Steve Guttenberg. Oväntad gullig för att komma från regissören John Badham, men i själva verket var den från början tänkt att vara en mörk thriller med titelkaraktären som skurk.

6. R2D2 (Kenny Baker) och C3PO (Anthony Daniels) i "Star Wars"

Det finns gott om robotar i George Lucas science fiction-serie men få så älskvärda och populära som den Oscarliknande droiden C3PO och hans pipande sidekick R2D2. Britten Daniels var själv den som bidrog med stroppiga stilen och fick själv dubba karaktären som från början var planerad att ha en annan typ av karaktär och röst. I originalmanuset pratade R2D2 engelska.

5. Bishop (Lance Henriksen) i "Aliens - återkomsten"

Henriksen, en av James Camerons favoritskådespelare och ursprungligen påtänkt som Terminator (!), gör sin kanske mest kända roll som den hårdtaggade androiden som blir en användbar sidekick i Sigourney Weavers alienkamp, även med avsliten underkropp...

4. RoboCop (Peter Weller) i "RoboCop"

Paul Verhoevens kultfilm får en remake snart men originalet är svårslaget då underhållningsvåld snitsigt kombinerades med politisk satir då Wellers mördade polisman (som Arnold Schwarzenegger ett tag var påtänkt till) återuppstår i robotform och bekämpar våld kickass-style. Det tog elva personer att få in Weller i dräkten som var så varm och tung att han gick ner flera kilo p.g.a. vattenbrist.

3. Wall-E

Den Oscarbelönade, miljömedvetna filmen om den rara städroboten (förkortning av Waste Allocation Lift Loader, Earth-Class) är en av Pixars bästa. Det är animation på hög klass när den replikbesparade figuren i charmig stumfilmstradition dansar musikal, leker med kackerlackor och - blir kär. Bonus för filmnördar är flertal blinkningar till 2001 - ett rymdäventyr.

2. Hal 9000 i "År 2001 - ett rymdäventyr"

En av Kubricks största klassiker presenterade en av de mest minnesvärda, elektroniska filmskurkarna i form av den pratande, övervakande stordatorn Hal som är så intelligent att den kan läsa läppar och till slut går emot de två astronauter på rymdfärjan den är placerad på när de planerar att stänga av den. Den berömda repliken "Good morning, Dave" är dock en myt och sägs aldrig i filmen.

1. T-800  (Arnold Schwarzenegger) i "Terminator"

Filmen innebar James Camerons genombrott men den ikoniska cyborgrollen - som nobbades av Mel Gibson och ursprungligen var påtänkt för O.J. Simpson (som ironiskt inte fick den då han ansågs "för snäll") - satte framför allt Arnold Schwarzenegger på Hollywoodkartan, trots enbart 17 repliker inklusive det berömda "I'll be back".

Bubblare:

Transformers, T-1000 (Robert Patrick) i "Terminator 2 - domedagen", Jude Law i "A.I"., Major Kusanagi i "Ghost in the Shell", Gort (Lock Martin) i "Mannen från Mars", Järnjätten (Vin Diesel) i "Järnjätten", Fruarna i Stepford, B.E.N. (Martin Short) i "Skattkammarplaneten", Joshua i "Datademonen", hunden Rags i "Sjusovaren", Jinx i "SpaceCamp", Dot Matrix (Joan Rivers) i "Det våras för rymden", Box i "Flykten från framtiden", Robotar, sentinels i "Matrix", spindelrobotar i "Minority Report", Barret Oliver i "D.A.R.Y.L.", robotpoliserna i "THX 1138", omnidroiderna i "Superhjältarna", Eve i "Wall-E", Gunslinger (Yul Brynner) i "Westworld", Maria i "Metropolis", Ash (Ian Holm) i "Alien", Johnny Cab i "Total Recall", Evil Bill (Alex Winter) och Ted (Keanu Reeves) i "Bill & Teds galna mardrömsresa", Astroboy (Freddie Highmore) i "Astro Boy", Robot i "Laputa - slottet i himlen", Ulysses (John Malkovich) i "Den perfekte mannen".

Men dessa kan du skippa...

Andrew (Robin Williams) i "200-årsmannen", Mechagodzilla i "Godzilla vs. Mechagodzilla", David (Haley Joel Osment) och Teddy i "A.I.", killbots i "Chopping Mall", Hector i "Mördarroboten", Russell Crowe i "Virtuosity", "I, Robot", AMEE i "Red Planet", Call (Winona Ryder) i "Alien återuppstår", T-X (Kristanna Loken) i "Terminator 3", Mechani-Kong i "King Kong på skräckens ö", J-5 i "Blankman", Solo (Mario Van Peebles) i "Solo", Val (Andy Kaufman) och Aqua (Bernadette Peters) i "Heartbeeps", Weebo i "Flubber", KM-14 i "Jason X", Alice (Isabel Lucas) i "Transformers: De besegrades hämnd", Robot i "Lost in Space", Alastatia (Joan Cusack) i "Toys".

| 27 november 2011 14:01 |