Robocop (1987)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I en nära framtid har våld och kriminalitet tagit över samhället. Kroppen av en polis som dödats i tjänsten används för att skapa en ny slags supersnut. Hälften människa, hälften robot. Den har bara ett fel; den styrs av ett okontrollerbart hat mot de män som mördade det som en gång var en vanlig polis...
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ROBOCOP

Bäst före 1987
Robocop på Commodore 64, ett minne som antagligen hade bäst-före-datum runt 80-talet. Ni som vet vad jag talar om vet att jag talar om kult, ni andra ja, ni kan ju googla. Robocop var lite av det coolaste som fanns för oss småbarn under sin storhetstid. En robotsnut som jagade brottslingar. Något av en barnvänlig Terminator.

Det är en laglös tid i Detroit. Polismakten kämpar en ojämn kamp mot brottsligheten med alltfler stupade. När Alex Murphy (Peter Weller) tilldelas en ny kompanjon i form av blondintuffingen Anne Lewis (Nancy Allen), ger de sig ut på polisiärt hederliga, brottbekämpande äventyr. Det leder till ett tillslag mot Clarence J. Boddicker, stadens störste mafioso. Allt slår dock fel och dödligt skottskadad genomgår Murphy en förvandling till cyborg i lagens tjänst plågad av minnena från sitt tidigare liv.

Tyvärr är återseendet av "Robocop" lite som att spela just Commodore 64 år 2013, underhållande retro men pixligt kasst. Visserligen nominerades filmen till hela två Oscar men ingen av dem var för någon skådespelarinsats vilket är fullt förståeligt. Det teatrala kombinerat med det banala som är skådespeleriet och manuset, illustrerar mycket av 80-talets paradproblem, B:et som i B-film.

Är det något som inte fattas i "Robocop" är det svordomar och våld, ett förvirrat inslag i synnerhet när det varvas med en barnslighet som ger känslan av att tilltala en yngre publik. Det hela går helt enkelt inte ihop och det är just det "Robocop" snubblar på, det faktum att den vägrar eller åtminstone inte kan ta sig själv på allvar.

Även om barnet i mig får en nostalgisk tår i ögat är jag inte redo att förlåta vad som helst. När jag drygt 18 år senare återser Robocop påminner han mer om en efterbliven karbonkopia av C3PO och i filmiskt sammanhang är det en komplimang. Även om det döljer sig en story under alla lagren av floskler och möjligtvis en bra sådan, är genomförande så skrattretande att det bara är att vänta och hoppas på Joel Kinnamans nyversion av "Robocop".

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Dimman
Riktig stabil kultklassiker som är både actionfylld á la gamla 80-tals action (rå, brutal och sprängfylld) och samhällssatirisk på samma gång! Me like!! :)
Stoffe B
Hade bara en 3.a på denna! Får höja till en 4/5!
malinh
Kul att vi alla har olika åsikter om filmen men jag håller helt med recensenten. Tur att den var såpass kort säger jag!
Visa fler (51)

Veckans populära filmer

Visa fler