RoboCop 1987

RoboCop poster

Synopsis

I en nära framtid har våld och kriminalitet tagit över samhället. Kroppen av en polis som dödats i tjänsten används för att skapa en ny slags supersnut. Hälften människa, hälften robot. Den har bara ett fel; den styrs av ett okontrollerbart hat mot de män som mördade det som en gång var en vanlig polis...
Ditt betyg
3.1 av 645 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Daniel S Ogalde

27 juli 2013 | 18:01

Bäst före 1987

Robocop på Commodore 64, ett minne som antagligen hade bäst-före-datum runt 80-talet. Ni som vet vad jag talar om vet att jag talar om kult, ni andra ja, ni kan ju googla. Robocop var lite av det coolaste som fanns för oss småbarn under sin storhetstid. En robotsnut som jagade brottslingar. Något av en barnvänlig Terminator.

Det är en laglös tid i Detroit. Polismakten kämpar en ojämn kamp mot brottsligheten med alltfler stupade. När Alex Murphy (Peter Weller) tilldelas en ny kompanjon i form av blondintuffingen Anne Lewis (Nancy Allen), ger de sig ut på polisiärt hederliga, brottbekämpande äventyr. Det leder till ett tillslag mot Clarence J. Boddicker, stadens störste mafioso. Allt slår dock fel och dödligt skottskadad genomgår Murphy en förvandling till cyborg i lagens tjänst plågad av minnena från sitt tidigare liv.

Tyvärr är återseendet av "Robocop" lite som att spela just Commodore 64 år 2013, underhållande retro men pixligt kasst. Visserligen nominerades filmen till hela två Oscar men ingen av dem var för någon skådespelarinsats vilket är fullt förståeligt. Det teatrala kombinerat med det banala som är skådespeleriet och manuset, illustrerar mycket av 80-talets paradproblem, B:et som i B-film.

Är det något som inte fattas i "Robocop" är det svordomar och våld, ett förvirrat inslag i synnerhet när det varvas med en barnslighet som ger känslan av att tilltala en yngre publik. Det hela går helt enkelt inte ihop och det är just det "Robocop" snubblar på, det faktum att den vägrar eller åtminstone inte kan ta sig själv på allvar.

Även om barnet i mig får en nostalgisk tår i ögat är jag inte redo att förlåta vad som helst. När jag drygt 18 år senare återser Robocop påminner han mer om en efterbliven karbonkopia av C3PO och i filmiskt sammanhang är det en komplimang. Även om det döljer sig en story under alla lagren av floskler och möjligtvis en bra sådan, är genomförande så skrattretande att det bara är att vänta och hoppas på Joel Kinnamans nyversion av "Robocop".

| 27 juli 2013 18:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
3
Härliga 80-tal och skönt våldsam barndomsklassiker :-)
Läs mer
5
vem är pajasen som skrivit recensionen?
Läs mer
5
Brutal action och bästa hämndfilmen i filmhistorien! En viss daterad känsla finns (t.ex. ED-209), men stop-motion ligger mig varmt om hjärtat. För mig är detta en perfekt actionfilm med samhällskritik som känns aktuellt än idag. Se den blodiga och oklippta versionen, om ni hittar den.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu