Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 mars 2013 | 14:01

Topp 10: Feelgood-filmer

Vilka är dina favoriter i måbra-genren?

När våren i all kyla lyser med sin frånvaro så kan en hederlig, gammal feelgood-film i DVD-spelaren locka. Glada, varma filmer som kan lätta upp en tung vecka och får dig att se livet från den ljusa sidan.

Här är de bästa feelgood-filmerna:

10. Chocolat (2000)

Sveriges egen mysfarbror Lasse Hallström har många trevliga titlar på CV:et men det är lite extra svårt att motstå när Juliette Binoche gör choklad i en liten fransk by. Som plus har vi en gitarrspelande Johnny Depp, innan piratdagarna.9. Little Miss Sunshine (2006)

Dysfunktionella familjer på film brukar ofta innebära mycket smärta, gråt och andra hemskheter. Och även om familjen Hoovers roadtrip till skönhetstävlingen där 7-åriga dottern ska delta inte går smärtfritt så är den en mysig film som träffar rakt i hjärtat.8. Allt eller inget (1997)

Glöm "Magic Mike" - den här orättvist bortglömda brittiska kultrullen är den ultimata filmen om manliga strippor. Om sex arbetslösa stålarbetare som tar av kläderna som extraknäck. Där den må sakna Channing Tatums tvättbräda kompenserar den med en perfekt dos humor, värme och suveräna skådespelare som Robert Carlyle och Tom Wilkinson.


7. Cinema Paradiso (1988)

En bortglömd liten, italiensk/fransk pärla som faktiskt vann Oscar 1990 för Bästa utländska film och är utan tvekan värd att återupptäckas. Berättar med stort hjärta historien om hur en filmregissör växer upp som liten grabb i Sicilien och förälskar sig i film via en den lokala titelbiografen och vänskapen med den vänliga projektionisten.


6. Trollkarlen från Oz (1939)

Sam Raimis påkostade 3D-prequel i all ära men det är svårt att mäta sig med originalet som trots snart 75 år på nacken fortfarande håller som god underhållning för hela familjen. Det kan vara musikalnumren, de löjligt sympatiska rollfigurerna (inklusive den ultimata barnskådisen Judy Garland) eller alla de klassiska detaljer som repliker, scener och namn som imiterats otaliga gånger efteråt.


5. Äppelkriget (1971)

En av HasseåTages mest älskade filmer - en samhällskritisk, miljömedveten liten pärla med fantasyinslag (!). En tysk affärsmans planer på att bygga en nöjespark över Österlen får mothugg av Monica Zetterlund, hennes vänner och diverse magiska figurer. Svensk, gammeldags slapstick och gästspel av Evert Taube - kan det bli bättre?


4. Livet är underbart (1946)

En amerikansk julfavorit som faktiskt floppade när den kom men blev en stark, älskad klassiker på senare år. James Stewart gör en av sina mest berömda roller som den självmordbenägna affärsmannen som av en ängel guidas genom hur hans anhörigas liv skulle sett ut utan honom. Få filmer om självmord kan innehålla så pass mycket hopp och glädje.


3. Livet från den ljusa sidan (1997)

Vad är mer upplyftande än att se en skitstövel utveckla ett hjärta av guld och upptäcka kärleken? Jack Nicholson är både underbar och underbart elak som den hypokondriske enstöringen och fick välförtjänt en Oscar. Samma för Helen Hunt, som servitrisen och ensamstående mamman med en sjuk son.


2. Singin' in the Rain (1952)

Även för någon med största förakt mot musikaler så är det svårt att inte ryckas med i denna äppelkäcka, trallvänliga 50-talsklassiker. Dansstjärnan Gene Kelly gör en av sitt livs roller som stumfilmsstjärnan som tar steget till ljudfilm och förälskar sig i flickan (Debbie Reynolds) som dubbar hans motspelerska.


1. Amelie från Montmartre (2001)

Fantasifulle fransmannen Jean-Pierre Jeunet gav Hollywood ett försök med "Alien återuppstår" men återvände lyckligtvis nog till hembasis - och tur var väl det. Annars hade vi inte fått bekanta oss med den ljuvliga Audrey Tautou och hennes charmiga titelfigur. Den drömska men lite naiva Paris-kvinnan börjar ägna sin fritid åt att förgylla tillvaron för människor i sin närhet.

Bubblare:

Måndag hela veckan, Big, Forrest Gump, Bara en natt, Big Fish, Juno, Sunshine Cleaning, Julie & Julia, Garden State, The Holiday, En långvarig förlovning, Mamma Mia!, Drömmarnas fält, När Harry mötte Sally, Billy Elliot, Antonias värld, Svart katt, vit katt, Micmacs, Släpp fångarne loss det är vår

Läs fler Topp-10-listor här »

Vilken är din favoritfilm i feelgood-genren? Kommentera nedan.

| 17 mars 2013 14:01 |