Skribent

Andreas Samuelson

2 december 2012 | 14:01

Topp 10: De ultimata bakisfilmerna

Huvudet är på väg att sprängas. Magen protesterar. Andedräkten osar alkohol. Pizza, cola och godis hägrar. Enda lockande tillflykten är en skön rulle. Men hur ska man välja för att tillfredsställa sin bakisskalle.

Här är tipsen för att undvika alltför högljudd action, komplicerade intriger och vämjeliga kroppsvätskor och hitta den bästa, lättsmälta underhållningen för bakfylledagen.

10. Magic Mike/Showgirls (2012/1995)

Film: Seriöst menade kalkoner om kvinnliga respektive manliga strippor av högt aktade regissörerna Paul Verhoeven och Steven Soderbergh som på allvar försöker dramatisera de tunga liven hos de som försörjer sig på att visa upp härligheten.

Varför: Kombinationen nakna, välsvarvade kroppar ihop med skrattretande dålig film är ibland ett perfekt bakispiller.

Alternativ: "Striptease" eller "The Chippendales Murder", beroende på läggning.

Spola-tillbaka-tillfälle: Ja, när någon strippar eller agerar riktigt dåligt - vilket visserligen kan slita ut spolknappen i dessa fall. Elizabeth Berkelys dramatiska ketchupscen i "Striptease".

Bakisvarning: Snudd på äckelsnuskigt och äckligt dåligt.

9. The Impostors (1998)

Film: Birollsfavoriten Stanley Tucci har samlat några av de bästa indieskådespelarna (från Steve Buscemi till Isabella Rosellini) till en sanslös komedi om två arbetslösa skådespelare (Tucci och Oliver Platt) som jagas i Helan & Halvan-stil på ett ångfartyg.

Varför: För att det är härligt att få slängas tillbaka till gammal hederlig slapstick utan att behöva se svartvit 30-talsfilm.

Alternativ: De där svartvita 30-talsfilmerna. Eller möjligen bröderna Farrellys flopp "The Three Stooges".

Spola-tillbaka-tillfälle: Tucci och Platt övar skådespelargrimaser mot varandra.

Bakisvarning: Folks ständiga supande, trillande och springande.

8. Black Dynamite (2009)

Film: Kampsportaren (och B-skådisen) Michael Jai White har skrivit manus och spelar huvudrollen i den här übercoola hyllningen till blaxploitationfilm med "Shaft"-inspirerade, brottsbekämpande titelfiguren som slåss mot diverse bovar och gangsters.

Varför: För att actionhjältar med afro och 70-talssvider helt enkelt är tuffare än andra - speciellt när det görs med en stor dos humor.

Alternativ: "Kung Pow: Enter the Fist" gjorde något liknande med kung fu-filmer.

Spola-tillbaka-tillfälle: Dynamite bekämpar ondskans källa - president Richard Nixon! Och slåss t.o.m. mot nationens första dam Patricia.

Bakisvarning: Greppar man inte humorn med alla dess referenser kan det vara en ganska jobbig film att se på.

7. Monsters Inc. (2001)

Film: Lite bortglömd men likväl charmig och underhållande Pixar-film som tar en titt bakom kulisserna på monstrena som gömmer sig i barns garderober. Röstduon John Goodman och Billy Crystal går verkligen inte av för hackor.

Varför: För att Pixar alltid är ett tryggt och trivsamt val av animerad film som fungerar lika bra för familjer som söndersupna med vuxna med behov av lättsam men kvalitativ humor.

Alternativ: "Hitta Nemo", "Toy Story", "Upp"... ja, hela Pixars resumé (med undantag för svarta fåret "Bilar 2").

Spola-tillbaka-tillfälle: Enögat Mike försöker gaska upp utsatt barn med en standup-show (något Crystal som bekant bemästrar i verkligheten).

Bakisvarning: Om man har svårt för Pixars barnvänliga gulligheter (inklusive de oundvikliga sångnumrena).

6. Stardust (2007)

Film: Stjärnspäckad (med alla från Michelle Pfieffer och Robert De Niro till Clare Danes och Peter O'Toole) fantasiäventyr med både romantik, häxor, pirater och magi. Floppade oförtjänt men gav Matthew Vaughn en entré in i Hollywood.

Varför: Lagom mytisk, rolig, spännande och utan invecklad intrig (till skillnad från andra tjockromansbaserade fantasyfilmer) - perfekt en mulen vintersöndag.

Alternativ:  "Bleka dödens minut", "Sagan om ringen" (om man gillar just de tyngre tjockromansbaserade rullarna...) eller "Eragon" (om man inte är så noga med kvalitet).

Spola-tillbaka-tillfälle: De Niro omkringdansande i drag är ju en syn värd DVD-hyran.

Bakisvarning: Kanske just De Niro i drag...

5. Goldfinger (1964)

Film: Den tredje Bond-filmen är en av de absolut bästa med Sean Connery i högform och gott om klassiska detaljer, repliker och karaktärer - som Bond-bruden Pussy Galore eller Oddjob med den halshuggande hatten.

Varför: 1960-talsvarianten av 007 är inte lika våldsam, eftertänksam och ångestladdad som den moderna utan ren och skär spionunderhållning med nog med charm och glimt i ögat för en skön nostalgikick.

Alternativ: Valfri Bond-film från Connerys era, förslagsvis "Agent 007 ser rött" eller "Åskbollen". Föredrar man Roger Moore (eller t.o.m. Timothy Dalton) funkar det med.

Spola-tillbaka-tillfälle: "Do you expect me to talk?" "No, mister Bond, I expect you to die!"

Bakisvarning: Inte direkt, om man inte är känslig för styltigt retroslagsmål.

4. Edward Scissorhands (1990)

Film: Tim Burtons och Johnny Depps första samarbete (innan de båda blev för kommersiella för sina egna bästa), en vacker skräcksaga om det känslige, missförstådde monstret med saxhänder som charmar en (nästan) hel stad.

Varför: För den romantiska, gråtmilda eller nostalgiska som kanske dumpats kvällen innan eller vill avnjuta Depp från hans glansdagar.

Alternativ: "Corpse Bride", "Frankensteins brud", "Skönheten & Odjuret" eller annan valfri, olycklig kärlekshistoria.

Spola-tillbaka-tillfälle: Edward försöker hångla upp Winona Ryder men inser att deras kärlek är omöjligt... Hjärteknip!

Bakisvarning: En smaksmak. Kan vara för känslomässigt och romantiskt för vissa.

3. Wet Hot American Summer (2001)

Film: Anonym liten pärla som opretentiöst driver med 80-talskomedier som utspelas på sommarläger med pilska ungdomar och lägerledare. En förstklassig ensemble inkluderar Janeane Garafalo, David Hyde Pierce, Paul Rudd, Amy Poehler, Elizabeth Banks och Bradley Cooper i sin filmdebut.

Varför: Det är konstigt, korkat, billigt - och tillräckligt okomplicerat för att bjuda på ett gäng hjärndöda garv och en roande gissningslek av kända ansikten.

Alternativ: "Delta-gänget", "Klantskallarna" eller "Fredagen den 13:e" (för den som prioriterar sex och blod).

Spola-tillbaka-tillfälle: Garafalo och Joe Lo Truglio (från "Reno 911!") drabbas av frenetiskt överspel och thrashar ett kontor.

Bakisvarning: Scenen där ett gäng åker in till stan för att knarka sönder sig själva kan möjligtvis påminna om förträngda sinnesstämningar från gårdagen.

2. Hot Fuzz (2007)

Film: Regissören Edgar Wright återförenas med sina "Shaun of the Dead"-stjärnor Simon Pegg och Nick Frost i den här skönt knäppa kombinationen av snutkomedi, slasher och ockult konspiration. Pegg är storstadspolisen som förflyttas till bondhåla där allt inte står rätt till.

Varför: Den härliga, brittiska "Shaun"-humorn där parodin riktats från zombies till udda polisduos. Wrights läckra stil och kemin mellan Pegg/Frost är garanti för skönt lättsam underhållning men även en del häftig och våldsam action.

Alternativ: Möjligen "Dödligt vapen" eller "Snuten i Hollywood" om man föredrar den klassiska Hollywood-varianten.

Spola-tillbaka-tillfälle: Pegg - van vid att handskas med farligare bovar - tvingas ut på uppdrag för att hämta en förrymd svan. Kaos uppstår.

Bakisvarning: Wrights finkänsliga öga för detaljerade våldsamheter är inte lika lättsmält som humorn och actionsekvenserna.

1. Titta vi flyger (1980)

Film: Jim Abrahams och bröderna Zuckers genombrottsfilm som banade väg för flera generationer (och på senaste tiden usla) parodier. Den här är dock fortfarande av de bästa, en dråplig drift med katastrofrullar där ett flygplan (vars besättning inkluderar Leslie Nielson som korkad doktor) riskerar att störta efter att piloterna matförgiftats.

Varför: Bakishumor på gränsen mellan genialitet och ren dumhet. Är trots 30 år på nacken fortfarande hysteriskt rolig med absurd humor varvat med billiga ordvitsar perfekta för den febriga bakishjärnan.

Alternativ: Regissörtrions övriga meriter som "Nakna pistolen", "Hot Shots" och t.o.m. enstaka "Scary Movie"-installationer.

Spola-tillbaka-tillfälle: Varje gång fjolliga flygplatsassistenten Johnny hoppar in i bild och lättar upp den "allvarliga stämningen" med en vits.

Bakisvarning: Har du flygplansskräck lär det distrahera, samt att matförgiftning (och äggscenen) kan uppröra känsliga bakismagar.

Bubblare:

Reality Bites, Elf, Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse, Guldkompassen, Stjärnornas krig, Star Trek, Monty Pythons galna värld, Dude Where's My Car, Dazed & Confused, Fast and the Furious-filmerna, , True Lies, Spider-Man 2, Big, Wayne's World, Austin Powers-serien, Life of Brian, Polisskolan-filmerna, Döden klär henne, Iron man, Den vilda jakten på stenen, Charlies änglar.

Vänta med dessa till en annan dag...

Baksmällan, Fear & Loathing in Las Vegas, Häxorna i Eastwick, Old School, Supersugen, Seven, Inception, Stand By Me, Rädda menige Ryan, Den tunna röda linjen, The Wrestler, The Thing, Bridesmaids, Martyrs, Saw, Hostel.

| 2 december 2012 14:01 |